Profesionalno slastičarstvo na francuski način

„Vrlo brzo sam dobila potpunu slobodu po pitanju rada i već nakon trećeg tjedna sve slastice sam počela kreirati samostalno. Jako sam sretna što su mi pružili tu priliku. Usudila bi se reći da sam puno napredovala, osjećaj rada u profesionalnoj kuhinji definitivno mi više nije stran.“

 

 

Gastronomija, pa tako i slastičarstvo, imaju mnoga lica, specifične i raznolike početke. Tako je početak jedne uzbudljive međunarodne karijere Karle Kovačić započeo željom da svoju ljubav prema slasticama podijeli sa što većim brojem ljudi. Po završetku slastičarstva, Karla je svoju edukaciju odlučila nastaviti kroz Kul IN-ov program stažiranja u Francuskoj. Osim što radi na osobnom usavršavanju i profiliranju u izvrsnu slastičarku, danas Karla svojim kreacijama uveseljava goste i posjetitelje hotela Auberge des Chasseurs.

KAKO JE SVE POČELO

- Svoju prvu slasticu napravila sam davno. Još kao malo dijete voljela sam raditi kolače s mamom i bakama, a prva samostalna slastica nastala je vjerojatno u razdoblju prvih nekoliko razreda osnovne škole. Tada još nisam mogla ni pomisliti da će slastičarstvo biti moj poziv. Ljubav prema slastičarstvu razvila sam tek u srednjoj školi i od tada je to jedino o čemu razmišljam. 2014. godine otvorila sam profil na Coolinarici. To je ujedno bio i moj prvi susret s kuhanjem.

BLOG SWEET LIFE BY KARLA

- Ubrzo sam se sve više i više počela zanimati za kuhanje, a posebno za slastice. Prije neke dvije godine, kada sam vidjela da se drugima sviđa ono što radim i pišem, počela sam razmišljati i o blogu. Jedno je vodilo drugom pa sam tako početkom 2017. godine pokrenula i vlastiti blog koji će biti odraz mene i moje kreativnosti te način da ono što radim podijelim i s drugima. Sve to dovelo je do trenutka kada sam se našla u konkurenciji za osvajanje titule „Gastro zvijezde“ u kategoriji slastice. Cijelo to iskustvo bilo je jako zabavno i definitivno nešto novo za mene. Prvi put sam imala priliku pripremati hranu pred kamerama, ali dobra hrana i još bolje društvo učinilo je sve zaista puno lakšim.

KUL IN

- Kada sam shvatila da je slastičarstvo ono čime se želim baviti započela sam tražiti najbolja mjesta za nastavak svog školovanja. Na području Hrvatske definitivno se isticao Kul IN, a daljnjim proučavanjem programa, instruktora, predavača i zanimljivih fotografija pripremljenih jela i slastica moja odluka postala je konačna. Sada nakon završetka programa osjetim veliku razliku u znanju, uz pomoć Kul IN-a mnogo sam napredovala, a savjeti i znanje koje sam tamo stekla služe mi i danas. Naučila sam kako raditi u timu i organizirati si vrijeme, a uz to sam imala priliku isprobati i razne nove postupke.

ODLUKA O STAŽIRANJU

- Kako volim nova iskustva i izazove, stažiranje u Francuskoj bio je logičan izbor nakon završetka programa.  Stažiranje u Francuskoj zaista sam i shvatila kao izazov koji sam odlučila prihvatiti jer mi je sve bilo poprilično nepoznato i uzbudljivo. Željela sam naučiti što više o jednoj od najpoznatijih svjetskih gastronomskih destinacija.

AUBERGE DES CHASSEURS

- Nalazim se u hotelu Auberge des Chasseurs. To je poznat hotel i restoran smješten u blizini Ženeve s predivnim pogledom na Juru i Mount Blanc. Jelovnik se sastoji od tradicionalnih jela francuske kuhinje i mijenja se svaki mjesec. Slastice koje pripremamo također se baziraju na tradicionalnim francuskim receptima, ali mi ih pripremamo u modernijem izdanju. Radni dan započinje u 9 sati kada krećemo s pripremom potrebne količine slastica za cijeli dan. Nakon odrađenog ručka slijedi popodnevna pauza od 3 sata, a nakon toga druga smjena u kojoj po potrebi radimo još slastica za večeru koja slijedi te traje do otprilike 22 sata.

RAD U PROFESIONALNOJ KUHINJI

- Tim u kojem radim me odlično prihvatio i super se slažemo, uvijek su spremni za šalu, ali i pomoć. U kratkom vremenu sam dosta napredovala. Vrlo brzo sam dobila potpunu slobodu po pitanju rada i već nakon trećeg tjedna sve slastice sam započela kreirati samostalno. Jako sam sretna što su mi pružili tu priliku. Usudila bi se reći da sam puno napredovala, osjećaj rada u profesionalnoj kuhinji definitivno mi više nije stran.

FRANCUSKA

- Francuskom sam zaista oduševljena. Od predivne prirode, gastronomije pa sve do ljudi. Odlično novo iskustvo! Francuska gastronomija je zaista širok pojam i iznenadila sam se koliko sam malo znala o njoj, ali zato mi je bio još veći užitak učiti o svim novim stvarima na koje sam naišla tijekom ovih nekoliko mjeseci provedenih u Francuskoj. Danas bih, mlađoj verziji sebe, definitivno poručila da je sve moguće.

IMG_2722.jpg IMG_2485.jpg IMG_3371.jpg IMG_4555.jpg IMG_3024.jpg IMG_5655.jpg IMG_5660.jpg IMG_5757.jpg 74fd87c6-7f17-47c4-a29b-10b8024db0c9.jpg 2658c9c3-4523-48ae-bef6-60d72bd30f58.jpg baa6edc8-7745-4ddb-b854-1a240a1254b4.jpg _20190516114508.jpg _20190516114619.jpg _20190516114713.jpg _201905161146051.jpg