Od menadžmenta do kulinarstva

"Kulinarstvo nije jednostavna profesija, zahtjevna je fizički i psihički, treba biti sposoban raditi pod pritiskom i na visokoj razini u isto vrijeme. Mislim da važnost obrazovanja i odgoja kvalitetnog kadra prelazi granice osobne važnosti za pojedinca, već je za cijelu hrvatsku gastronomiju ključno da se odgoji što više vrhunskih, školovanih kuhara."

 

Roko Nikolić jedan je od Kul IN alumnija koji su odlučili nastaviti školovanje u ALMA-i. Iako vrlo mlad, njegov životopis i opseg poslova koje je obavljao u industriji ugostiteljstva impresivni su. Pa ipak, nešto je nedostajalo te je Roko odlučio upisati program Kulinarstva u Kul IN-u. Saznajte što ga je motiviralo da svoju karijeru preusmjeri i posveti se kulinarstvu te što misli o Kul IN-u i vremenu koje je proveo u Sisku.

Imaš doista zavidno radno iskustvo u raznim aspektima ugostiteljstva. Opiši nam ukratko svoj profesionalni put koji te doveo do Kul IN-a.

- Počeo sam kao zaposlenik Wine & Cheese Bara Paradox u Splitu, nisam radio u ugostiteljstvu dotad. Tamo sam dosta naučio o vinu i postao sam upućen u gastronomsko stanje u Hrvatskoj na nekoj novoj razini. To je bio prvi wine bar u Splitu, oblikovao je i usmjerio splitsku gastronomsku scenu. Zatim sam upisao fakultet RIT Croatia i specijalizirao se za hospitality and service management. Za vrijeme studiranja radio sam u Hiltonu prvo kao konobar, zatim kao barmen, a na kraju sam postao asistent food & beverage menadžera. Tu sam najviše naučio o menadžerskom poslu, prošao razne obuke, online tečajeve. Nakon Hiltona, dobio sam ponudu iz restorana Amfora u Dubrovniku da budem voditelj restorana te sam tamo proveo jednu sezonu. To je bistro koji pretendira na fine dining. Nakon toga radio sam kao voditelj restorana u hotelu Tamaris u Tučepima, a kasnije sam s kolegom s fakulteta iznajmio restoran u Rovinju, gdje sam proveo zadnjih godinu dana. Između toga radio sam neke studentske poslove - marketing društvenih mreža Dubrovačkog zimskog festivala, radio u supportu i prodaji u IT tvrtki Fox koja je IT optimizator booking sistema i revenue managementa.

Zašto si odlučio upisati baš program Kulinarstva u Kul IN-u?

- Imao sam iskustva s vođenjem restorana i taj dio posla mi je bio jasan, ali mi je isto tako bilo jasno da bih se morao bolje razumjeti u kuhinju ako želim voditi uspješni restoran. Odlučio sam uložiti u sebe da se ne moram cijeli život boriti s, ponekad ekscentričnim, chefovima. Moja ideja je da ja osmislim jelovnik, obučim osoblje, nadgledam dok se sve ne uhoda i pustim ih kasnije da služe jela, a ja bih se prebacio na druge poslove.

Koja cjelina programa ti je bila najzanimljivija?

- Cijeli je program koristan, pogotovo za ljude koji nisu radili u kuhinji. Osobno, puno sam naučio, iznenadio sam samog sebe koliko mi dobro ide. Jednog dana, kad bih imao novaca i dobar objekt, sve zaposlenike bih slao na vaš program jer bih bio siguran da će dobiti temelje, naučiti nazive svih tehnika, a ne da im moram neprestano objašnjavati tehnike i pojašnjavati pojmove.

Ako i vi želite izbrusiti organizacijske vještine, vještine uspješnog vođenja tima ili savladati znanja potrebna za uspješnog poduzetnika, program Kulinarski Menadžment koji smo osmislili s partner školom ZŠEM, prvi je korak u pravom smjeru.


Kako zamišljaš svoj boravak u ALMA-i?

- Iskreno mislim da je ALMA trenutno možda jedina kulinarska akademija u svijetu koja je ostala vjerna sebi jer su sve velike akademije otišle u neke franšize, više ne prakticiraju striktno francusku ili kakvu drugu kuhinju nego su svi podlegli trendovima i prešli na fusion koncept. ALMA se nije dala u takve franšizne modele, ostala je u Italiji i isključivo radi talijansku i mediteransku kuhinju. Iz Dalmacije i mislim da je dalmatinska kuhinja najsličnija talijanskoj - i recepti i nazivi jela i tehnike, tako da je meni neizmjerno važno naučiti talijansku kuhinju na tako visokoj razni.

Kakvo je tvoje generalno iskustvo edukacije u Kul IN-u i što bi poručio budućim polaznicima?

- Vrlo pozitivno iskustvo za mene, preporučio bih svakome tko planira raditi u kuhinji da upiše program jer u Hrvatskoj postoji kronični manjak kvalitetnog profesionalnog kadra. Vlasnici restorana prisiljeni su zapošljavati ljude bez formalnog kulinarskog obrazovanja. Kulinarstvo nije jednostavna profesija, zahtjevna je fizički i psihički, treba biti sposoban raditi pod pritiskom i na visokoj razini u isto vrijeme. Mislim da važnost obrazovanja i odgoja kvalitetnog kadra prelazi granice osobne važnosti za pojedinca, već je za cijelu hrvatsku gastronomiju ključno da se odgoji što više vrhunskih, školovanih kuhara jer nam zemlja živi od turizma i trebamo se uozbiljiti i prihvatiti posvećeniji pristup. Tako da, upišite Kul IN, budite ozbiljni, ali se zabavite i uživajte u procesu.

Za više informacija o programu Kulinarstva, pratite poveznicu. Ako želite saznati nešto više o partnerstvu s ALMA-om, kliknite ovdje.

Program: Kulinarstvo i Profesionalni kuhar talijanske kuhinje

Rokov instagram: https://www.instagram.com/rokonix/

 


IMG_6694.jpg IMG_6781.jpg IMG_6825.jpg IMG_6998.jpg IMG_7716.jpg IMG_7720.jpg IMG_8047.jpg IMG_8186.jpg Untitled.jpg IMG_20190801_143555.jpg IMG_20190801_143607.jpg andrejivansic_20190731141223.jpg IMG_20190801_143653.jpg StorySaver_rokonix_58654845_796496264068716_6093390924017362229_n.jpg StorySaver_rokonix_59588164_432219234220959_1975331840866136854_n.jpg