Od menadžmenta do kulinarstva

"Kulinarstvo nije jednostavna profesija, zahtjevna je fizički i psihički, treba biti sposoban raditi pod pritiskom i na visokoj razini u isto vrijeme. Mislim da važnost obrazovanja i odgoja kvalitetnog kadra prelazi granice osobne važnosti za pojedinca, već je za cijelu hrvatsku gastronomiju ključno da se odgoji što više vrhunskih, školovanih kuhara."

 

Poslovni i ugostiteljski uspjeh koji je ostvaren u sezoni 2020. i 2021. Zvuči nemoguće? Kul IN alumni Roko Nikolić ne bi se složio jer mu je upravo to pošlo za rukom. Nakon školovanja radio je i stažirao u nekoliko prestižnih restorana, ali već je tada imao želju i plan spojiti poduzetništvo i kulinarstvo u sebi jedinstvenu priču. To mu je pošlo za rukom te je njegov restoran Blu ove godine jedan od najhvaljenijih restorana u Istri. 

 

U ovom se intervjuu s Rokom vraćamo na njegove kulinarske početke, prije školovanja u Kul IN-u i ALMA-i. Saznajte što ga je motiviralo da svoju karijeru preusmjeri i posveti se kulinarstvu te što misli o Kul IN-u i vremenu koje je proveo u Sisku.

Imaš doista zavidno radno iskustvo u raznim aspektima ugostiteljstva. Opiši nam ukratko svoj profesionalni put koji te doveo do Kul IN-a.

- Počeo sam kao zaposlenik Wine & Cheese Bara Paradox u Splitu, nisam radio u ugostiteljstvu dotad. Tamo sam dosta naučio o vinu i postao sam upućen u gastronomsko stanje u Hrvatskoj na nekoj novoj razini. To je bio prvi wine bar u Splitu, oblikovao je i usmjerio splitsku gastronomsku scenu. Zatim sam upisao fakultet RIT Croatia i specijalizirao se za hospitality and service management. Za vrijeme studiranja radio sam u Hiltonu prvo kao konobar, zatim kao barmen, a na kraju sam postao asistent food & beverage menadžera. Tu sam najviše naučio o menadžerskom poslu, prošao razne obuke, online tečajeve. Nakon Hiltona, dobio sam ponudu iz restorana Amfora u Dubrovniku da budem voditelj restorana te sam tamo proveo jednu sezonu. To je bistro koji pretendira na fine dining. Nakon toga radio sam kao voditelj restorana u hotelu Tamaris u Tučepima, a kasnije sam s kolegom s fakulteta iznajmio restoran u Rovinju, gdje sam proveo zadnjih godinu dana. Između toga radio sam neke studentske poslove - marketing društvenih mreža Dubrovačkog zimskog festivala, radio u supportu i prodaji u IT tvrtki Fox koja je IT optimizator booking sistema i revenue managementa.

Zašto si odlučio upisati baš program Kulinarstva u Kul IN-u?

- Imao sam iskustva s vođenjem restorana i taj dio posla mi je bio jasan, ali mi je isto tako bilo jasno da bih se morao bolje razumjeti u kuhinju ako želim voditi uspješni restoran. Odlučio sam uložiti u sebe da se ne moram cijeli život boriti s, ponekad ekscentričnim, chefovima. Moja ideja je da ja osmislim jelovnik, obučim osoblje, nadgledam dok se sve ne uhoda i pustim ih kasnije da služe jela, a ja bih se prebacio na druge poslove.

Koja cjelina programa ti je bila najzanimljivija?

- Cijeli je program koristan, pogotovo za ljude koji nisu radili u kuhinji. Osobno, puno sam naučio, iznenadio sam samog sebe koliko mi dobro ide. Jednog dana, kad bih imao novaca i dobar objekt, sve zaposlenike bih slao na vaš program jer bih bio siguran da će dobiti temelje, naučiti nazive svih tehnika, a ne da im moram neprestano objašnjavati tehnike i pojašnjavati pojmove.

Ako i vi želite izbrusiti organizacijske vještine, vještine uspješnog vođenja tima ili savladati znanja potrebna za uspješnog poduzetnika, program Kulinarski Menadžment koji smo osmislili s partner školom ZŠEM, prvi je korak u pravom smjeru.


Kako zamišljaš svoj boravak u ALMA-i?

- Iskreno mislim da je ALMA trenutno možda jedina kulinarska akademija u svijetu koja je ostala vjerna sebi jer su sve velike akademije otišle u neke franšize, više ne prakticiraju striktno francusku ili kakvu drugu kuhinju nego su svi podlegli trendovima i prešli na fusion koncept. ALMA se nije dala u takve franšizne modele, ostala je u Italiji i isključivo radi talijansku i mediteransku kuhinju. Iz Dalmacije i mislim da je dalmatinska kuhinja najsličnija talijanskoj - i recepti i nazivi jela i tehnike, tako da je meni neizmjerno važno naučiti talijansku kuhinju na tako visokoj razni.

Kakvo je tvoje generalno iskustvo edukacije u Kul IN-u i što bi poručio budućim polaznicima?

- Vrlo pozitivno iskustvo za mene, preporučio bih svakome tko planira raditi u kuhinji da upiše program jer u Hrvatskoj postoji kronični manjak kvalitetnog profesionalnog kadra. Vlasnici restorana prisiljeni su zapošljavati ljude bez formalnog kulinarskog obrazovanja. Kulinarstvo nije jednostavna profesija, zahtjevna je fizički i psihički, treba biti sposoban raditi pod pritiskom i na visokoj razini u isto vrijeme. Mislim da važnost obrazovanja i odgoja kvalitetnog kadra prelazi granice osobne važnosti za pojedinca, već je za cijelu hrvatsku gastronomiju ključno da se odgoji što više vrhunskih, školovanih kuhara jer nam zemlja živi od turizma i trebamo se uozbiljiti i prihvatiti posvećeniji pristup. Tako da, upišite Kul IN, budite ozbiljni, ali se zabavite i uživajte u procesu.

Za više informacija o programu Kulinarstva, pratite poveznicu. Ako želite saznati nešto više o partnerstvu s ALMA-om, kliknite ovdje.

Program: Kulinarstvo i Profesionalni kuhar talijanske kuhinje

Rokov instagram: https://www.instagram.com/rokonix/

 


IMG_6694.jpg IMG_6781.jpg IMG_6825.jpg IMG_6998.jpg IMG_7716.jpg IMG_7720.jpg IMG_8047.jpg IMG_8186.jpg Untitled.jpg IMG_20190801_143555.jpg IMG_20190801_143607.jpg andrejivansic_20190731141223.jpg IMG_20190801_143653.jpg StorySaver_rokonix_58654845_796496264068716_6093390924017362229_n.jpg StorySaver_rokonix_59588164_432219234220959_1975331840866136854_n.jpg