Sve je počelo tijekom studija novinarstva

 

 

 

 

 

 

 

"Po mom mišljenju, Kul IN je najbolja polazna točka za one koji žele postati profesionalci i za one koji žele poboljšati svoje kulinarske vještine. Znam da ljudi koji rade tamo ulažu mnogo truda kako bi izašli u susret svakom od nas polaznika. Stoga, savjetujem budućim polaznicima da mjesece edukacije u Kul IN-u provedu usredotočeni, ali da uživaju u svakom danu programa jer vjerojatno više neće imati takvu priliku u životu."

 

Ukrajinska kuhinja ima doista mnogo za ponuditi – Izdvojit ćemo tek nekoliko primjera, Ukrajinci su nepobjedivi u pripremi toplih bakinih juha i ukusnih knedli, a kreativnost ove kuhinje očituje se i brojnim tradicionalnim kompotima. Iako ćete srce ukrajinske kuhinje lakše pronaći u babuškinoj kuhinji nego u fine dining restoranima, Kul IN alumni, Liliia Vitkina odlučila je spojiti ukrajinsku gostoljubivost i toplinu i svijet visoke kuhinje. Kako to radi? Liliia je diplomirala novinarstvo, ali ne piše o gastronomiji, već aktivno sudjeluje u životu svjetske gastronomije. Pročitajte njezinu priču i saznajte zašto je baš odabrala Kul IN kao početnu točku svoje kulinarske karijere.

Možete li podijeliti svoju kulinarsku priču s nama? Što vas je inspiriralo i motiviralo da odaberete ovu karijeru?

- Sve je počelo dok sam bila na studiju novinarstva. Novinarstvo nije profesija blisko povezana s kulinarstvom, ali imala sam mogućnost istražiti gastronomiju kroz objektiv pisca. Ubrzo sam shvatila da neću biti ponosna na svoje tekstove dok ne shvatim unutarnji svijet kulinarstva. Stoga sam nakon diplome počela raditi u restoranu. Bilo je to intenzivno i zanimljivo iskustvo i shvatila sam da se želim baviti ovim poslom na višoj razini. Nastavila sam raditi još nekoliko godina kako bih se približila svom snu o upisu  prestižne kulinarske škole, željela sam edukaciju na višoj razini od one koju mi je u tom trenutku mogao ponuditi moj rodni grad. Svladavanje kulinarskih vještina zahtjeva edukaciju koja ima širinu jer je kulinarstvo više od samog kuhanja, to je mješavina različitih vrsta znanja - biologije, povijesti, fizike itd.

Kako ste shvatili da je Kul IN najbolja opcija za vas?

- Da budem iskrena, u početku nisam u potpunosti shvaćala što je Kul IN zapravo. No, pročitala sam puno o školi, poslala mnoga pisma u studentski ured, čak sam mjesec dana prije studiranja došla iz Ukrajine u Sisak automobilom da bih sve vidjela osobno. U tom sam trenutku bila sretna i još se sjećam tog dana. Kad sam vidjela kulinarski praktikum, opremu i chefove, shvatila sam da je Kul IN doista ono što mi treba.

Ako razmišljate o tome da krenete Liliijinim stopama i upišete program Kulinarstva, kliknite ovdje i saznajte više informacija o programu.

Sada ste Kul IN alumni, čestitke! Možete li podijeliti svoje Kul IN iskustvo s nama?

- Svoj put možete analizirati tek nakon nekog vremena, to je apsolutno prirodno. Biti učenik u školi koja je sasvim različita od standardnog sveučilišta može vas malo iznenaditi. Ljudi ovdje imaju svoje priče i ciljeve, ali brzo shvatite da je timski rad jedan od ključnih aspekata za uspješnu edukaciju. Nekima je timski rad na toj razini bio problem jer je to bilo nešto posve novo za nas. Međutim, to je bila i prava škola životnog iskustva za sve nas - boravak u stranoj zemlji, biti okružen različitom kulturom, istodobno učiti i naporno raditi.

Koja lekcija u Kul IN-u ti se posebno svidjela?

- Najviše su me veselili praktikumi, to iskustvo praktičnog rada mi se stvarno svidjelo. Sjećam se da sam uvijek dolazila u školu pola sata ranije kako bi organizirala svoju radnu jedinicu i ušla u pravo raspoloženje i način razmišljanja. Obožavala sam pogled s prozora praktikuma ujutro - pogotovo kad bi sniježilo, nevjerojatna ljepota. Puno smo radili, slušali naše instruktore, pravili pogreške, osjećali se tako sretni i ponosni na sebe nakon svakog malog uspjeha. Također smo imali i dobrog instruktora koji je želio podijeliti sve informacije koje je imao s nama.

Trenutno nastavljate školovanje u ALMA-i. Možete li opisati svoj tipični dan kao polaznik ALMA-e?

- U usporedbi s Kul IN-om, školovanje u ALMA-i je opuštajuće iskustvo. No, to je uglavnom zbog činjenice da se tamo školujemo duže vrijeme te imamo manje prakse tijekom tjedna. A također ne moramo dolaziti tako rano u školu - sviđa mi se ta talijanska tradicija da ne kreću s danom rano. Iako imamo manje prakse, imamo mnogo gostujućih chefova koji nas uče o kuhinjama različitih talijanskih regija i o profesionalnom načinu pripreme talijanskih jela.

Koji su vaši planovi za budućnost i na koji način će vam učenje na Kul IN i ALMA pomoći da postignete svoje ciljeve?

- Budimo iskreni, ova je godina bila prilično nevjerojatna (na dobar način!). Potpuno sam promijenila način života, preselila u drugu zemlju, sada doista razumijem da je naš svijet tako nevjerojatno raznolik, a gastronomija je jedna od najvažnijih komponenti te različitosti. Ne želim prestati upijati tu energiju i živost naše industrije nakon svega što sam naučila i vidjela. Ne radi se samo o profesionalnim vještinama, već i o razumijevanju vlastite svrhe i svrhe drugih ljudi. Isto tako, Kul IN i ALMA rade odličan posao s izletima i terenskom nastavom jer je nemoguće razumjeti zemlju ako ne vidite njezine tradicije na stvarnim primjerima. Zahvalna sam – imala sam priliku posjetiti tradicionalna mjesta u kojima je autohtona kuhinja još uvijek živa.

Kakav savjet biste dali našim budućim polaznicima?

- Savjetujem im da slušaju i postavljaju pitanja. Budite intelektualno znatiželjni, ne bojte se postavljati pitanja ili izraziti svoje mišljenje, ako i kažete nešto glupo, naučit ćete nešto iz toga. Biti chef nije samo čitanje i razmišljanje “treba li ovo jelo ispasti ovako?” Ovo je težak posao i morate žrtvovati svoju udobnost. Štoviše, industrija se stalno mijenja i ako niste dovoljno zainteresirani, ova provesija vjerojatno nije za vas. Po mom mišljenju, Kul IN je najbolja polazna točka za one koji žele postati profesionalci i za one koji žele poboljšati svoje kulinarske vještine. Znam da ljudi koji rade tamo ulažu mnogo truda kako bi izašli u susret svakom od nas polaznika. Stoga, savjetujem budućim polaznicima da mjesece edukacije u Kul IN-u provedu usredotočeni, ali da uživaju u svakom danu programa jer vjerojatno više neće imati takvu priliku u životu.

Program: Kulinarstvo i Profesionalni kuhar talijanske kuhinje

Instagram: https://www.instagram.com/jellybeanns/

Blog: https://unboudedworld.wordpress.com/

IMG_2864.jpg IMG_3641.jpg IMG_4431.jpg IMG_5225.jpg IMG_5296.jpg IMG_5849.jpg 365a1a73-b4a4-4914-a606-5904271f0828.JPG 59645919_2163415167027010_8311777447460732928_n.jpg 59299265_2163414967027030_42521507670261760_n.jpg 59761947_2163415290360331_5667359413229322240_n.jpg IMG_6817.JPG 59838359_2163415217027005_5262645654244556800_n.jpg IMG_7126.JPG img_7451.jpg img_7498-1.jpg