Pronašao sam kreativnost u Kul IN-u - uspješna priča restorana obitelji Josić

 

 

 

 

 

 

 

Kad svladaš osnovne tehnike otvara ti se pogled prema daljnjem napretku, šire ti se vidici, kasnije se samo igraš, istražuješ, otvori se novi kreativni svijet, čudo jedno.

 

Damir Josić vlasnik je jednog od najpoznatijih restorana i vinarija u Istočnoj Hrvatskoj, novopečeni školovani profesionalni kuhar te Kul IN alumni. Odlučio je kulinarski unaprijediti svoj posao te se sa svoje 52 godine otisnuo u gastronomsku pustolovinu života i završio program Kulinarstva, a trenutno se dodatno školuje u Italiji. Pročitajte kako su ga njegovi uspješni poduzetnički projekti potaknuli da se okuša i u kulinarstvu te saznajte zašto bi se svi vlasnici restorana trebali “vratiti u kuhinju”.

OBITELJSKI POSAO   

Ukratko nam ispričajte više o sebi, od odrastanja, školovanja? U kojem trenutku ste shvatili da se želite baviti gastronomijom?

- Godinama se bavim ugostiteljstvom, točnije od 1995. godine. Vinariju sam otvorio 2001. godine, vlastiti restoran 2009. godine.  Ljubav prema gastronomiji prisutna je od srednjoškolskih dana. Samo je bilo puno stvari i poslova kojima sam se bavio tijekom svog života i koji su me opterećivale, trenutno iza sebe imam Obitelj koja radi i dijeli istu strast, viziju kao i ja. U ovom trenutku dok sam ja na školovanju u Kul IN-u i ALMA-i oni vode brigu o poslovanju restorana i vinarije. 

Kako to da ste se odlučili prvo početi baviti s proizvodnjom vina, od kuda ljubav prema vinu, hrani?

- Ljubav prema vinu datira iz mladih dana, a moja vinska priča počela je 1999. godine, kad sam kupio prvi vinograd s jednim hektarom i podrumom. Trenutno obrađujemo dvadeset i dva hektara vinograda, a pored proizvodnje vina rodila se ideja za otvaranje restorana, tako da u sklopu vinarije, kušaonice imam i restoran - savršeni spoj i mjesto u koje se uklapa proizvodno turistički kompleks koji objedinjuje vinogradarstvo, podrumarstvo i gastronomiju.

Kako su izgledali vaši poduzetnički počeci?

- Kada pogledam gdje sam sada u odnosu na godine od samih početaka, mogu reći da je moja vizija ostvarena. Kroz maštu i vizualizaciju postigao sam upravo ono što sada radim, imam i živim. Ali ruku na srce uz sve te maštarije nisam bio svjestan kroz koje se sve probleme moraš probiti da bi postigao ono što želiš. U početku je vino za mene bilo čista uživancija, onako za gušt. Ali kada sam se uhvatio u koštac sa proizvodnjom i prodajom, tek sam onda postao svjestan napora koji dolazi: kako prodati vino, kako se predstaviti i kako napraviti prepoznatljivi brend.

Opišite koncept vašeg restorana i što gost može očekivati kod vas?

- Tradicionalni okusi s dodatkom modernih osvježenja. Pokušavam biti što inovativniji, da svako jelo izgledom i okusom ima onaj poseban efekt prilikom konzumiranja. Jela moraju biti složena smisleno te sadržavati rapsodiju okusa. Hrana je autohtonog karaktera, domaći, ruralno-provincijski stil i atmosfera. Najviše gostiju dođe u proljeće i jesen, to nam je sezona. Ljeti i zimi manji je broj gostiju jer smo poprilično udaljeni od nekog većeg grada. Osijek je najbliži, a i on je udaljen 35 km. To znači da gosti koji dođu, dođu s namjerom jer je mala vjerojatnost da su se slučajno našli u blizini. Imamo velik broj posjetitelja iz susjednih država, Mađarska, Srbija, Austrija jer cestovna povezanost postaje sve bolja posljednjih par godina te svake godine očekujemo sve više stranaca i osjećamo da posjećenost kontinuirano raste.

Ako i vi sanjate o otvaranju vlastitog posla, informirajte se o programu Kulinarskog managementa.


Kul IN

Zašto ste se odlučili upisati program Kulinarstva  u Kul IN-u?

- Svoje sam povjerenje dao Kul IN-u jer sam čuo dobre preporuke, odvažio sam se na taj korak i odlučio sam pokušati. Imao sam dobru motivaciju, gosti su sve zahtjevniji, imaju dobro razumijevanje gastronomije i upoznati su s problematikom. Da biste se bavili ugostiteljstvom na kvalitetan i pravilan način u današnje vrijeme, morate se educirati.

Planirate li znanje koje ste stekli u Kul IN-u i ALMA-i koristiti u praksi, tj. u kuhinji svog restorana ili u teoriji kako bi lakše vodili restoran?

- Nemoguće je odvojiti te dvije stvari, npr. čim se vratim iz Siska pobrinut ću se da se sve tehnike koje sam naučio pravilno izvoditi implementiraju u pripremu hrane u restoranu.

Koja cjelina vam je bila najinteresantnija?

- Iznimno me zanimala priprema rižota, tjestenina. Zapravo, sve me zanimalo na svoj način. Ovdje smo vidjeli i naučili pripremati hranu na više načina, pa ću odmah po povratku implementirati takav način pripreme u svom restoranu. Kad vam netko pravilno pokazuje postupke i tehnike, a posjedujete već neke spoznaje o tome, onda vrlo lako apsorbirate znanje koje vam je preneseno, upijate i implementirate, nije sve tako složeno. Na početku programa bio sam u strahu jer se ranije nisam mogao posvetiti kuhanju, činilo mi se strano i uvijek sam taj aspekt ugostiteljstva i gastronomije promatrao sa strane, no uz dobre edukatore sve se može. Moj strah je bio da nemam tu dozu kreativnosti za koju smatram da je svaki dobri kuhar mora posjedovati. Sad ipak mislim da imam taj kreativni dio i od ALMA-e očekujem usavršavanje i dorađivanje kreativnosti koju sam otkrio u Kul IN-u.

Koji savjet biste dali osobi koja želi upisati program Kulinarstva?

- Apsolutno preporučam da upiše program, ako ima volje i želje. Tko može, treba si priuštiti tu edukaciju jer će napredovati i kao osoba i profesionalac.

Kako ste doživjeli Kul IN i koji je vaš dojam o školi?

- Zadovoljan sam, iako je program zahtjevan sa stajališta laika. Naime, ja nisam bio ni amater niti poluprofesionalac, sa svoje 52 godine nisam imao kuharskog iskustva, pa je bilo naporno u dva mjeseca savladati sve što je predviđeno programom, ali tempo koji ste sastavili nudi dosta toga i uspio sam se prilagoditi.

Za više informacija o programu Kulinarstva, kliknite ovdje.


ZA KRAJ

Kako vam se svidio život u Sisku?

- Smještaj je odličan, hrana također, profesori i osoblje su super, nemam zamjerke. Osoba može puno postići za dva mjeseca. Ja sam posebno zadovoljan, nisam uopće znao držati nož prije. Kad svladaš osnovne tehnike otvara ti se pogled prema daljnjem napretku, šire ti se vidici, kasnije se samo igraš, istražuješ, otvori ti se novi kreativni svijet, čudo jedno. Osobe mojih godina, prošle su mnogo toga, od rata do osobnih prepreka, sve to ostavi tragove na tvom životu, ali sve je moguće.

Nabrojite pet kvaliteta koje mora imati uspješni vlasnik restorana?

- Vrlo je teško izabrati pet, jer ipak je to složen i vrlo kompleksan “sustav”, ali nekako se nameće kreativnost, mašta, upornost, kvalitetno osoblje i tim ljudi koji su spremni pratiti viziju vlasnika, a također i biti predani poslu i cilju koji je vlasnik stavio pred restoran.

Damirova vinarija i restoranhttp://josic.hr/

 

 


IMG_2529a.jpg IMG_2859a.jpg IMG_5182a.jpg IMG_5187a.jpg IMG_5286a.jpg IMG_4179a.jpg IMG_5318a.jpg IMG_6721.jpg IMG_6748.jpg IMG_6805.jpg IMG_6825.jpg IMG_6993.jpg IMG-8eb2a9d0f809a3d0cbb93f048b7c6b38-V.jpg IMG-8edc2d2126cd694ec5cb81020ff36398-V.jpg IMG-9b9016b7be5d02941f8b23c55606f3ee-V.jpg IMG-68de128ac500367ca6d611b11d538a63-V.jpg IMG-994d12d56dd53ff80a5203732357a316-V.jpg IMG-b1596ba0784e55ab7aaf530a4e5cce56-V.jpg IMG-c604e1f9250fd2bc3c7a08dc6a25a9cc-V.jpg IMG-a381810736804c8cf1ea8ec373d969fd-V.jpg