Otvaranje vlastite slastičarnice – edukacijom do sna

 

 

 

 

 

 

 

 

"Svi se čude što moj sladoled nema veze sa sladoledima komercijalnih proizvođača, ali tajna je u tome što mi sladoled radimo svaki dan, kad ga stavim u vitrinu mogu reći da je napravljen prije tri minute, toga nema kod velikih proizvođača."

 

 

Kul IN alumni Natalija Čukman dugo je sanjala otvaranje vlastite slastičarnice. Uz puno truda, veselja te uz pomoć praktičnih savjeta i ideja do kojih je došla edukacijom, uspjela je. Danas je vlasnica Gelato Bara u Zagrebu! Pročitajte njezinu priču i saznajte kako školovanjem doći do konkretnog plana o otvaranju vlastitog posla.

OTVARANJE SLASTIČARNICE

Reci nam nešto o sebi, što si po struci, kako si se odlučila profesionalno posvetiti slastičarstvu?

- Završila sam Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, dugo sam radila sasvim drugi posao i nisam imala doticaja sa slastičarstvom. Pa ipak, oduvijek sam razmišljala o ugostiteljstvu jer su moji roditelji bili ugostitelji i držali svoj objekt. Cijela obitelj je bila u tome, često idemo jesti u restorane i zanimaju nas takve stvari. Imala sam ideju o otvaranju svog restorana, ali na kraju je ljubav prema slasticama i sladoledu  prevagnula i odlučila sam se za slastičarstvo.

Kada si počela razmišljati o otvaranju svog objekta?

- I prije nego što sam došla u Kul IN, zapravo sam upisala Kul IN s namjerom da otvorim nešto svoje, željela sam raditi samo za sebe, to mi je u familiji, tata je poduzetnik oduvijek, a ideja o poslu sa sladoledom je došla kao šlag na tortu.

Kako izgleda proces otvaranja slastičarne?

- Dugo sam tražila prostor i dosta kasno smo ga našli. Zatim smo išli u nabavku aparata za sladoled, hladnjaka, vitrina, to je također dugo trajalo jer mi je teško bilo financijski odlučiti što uzeti. Odlučila sam uzeti bolji stroj jer će duže trajati. Na kraju smo se posvetili unutarnjem uređenju, slaganju recepata, slaganju menija.

Što sve možemo probati u tvojoj slastičarnici?

- Zasad smo usmjereni na sladoled, to je talijanski tip sladoleda. Radimo s talijanskim pastama koje imaju 99% izvornog proizvoda. Voćne sladolede radimo od svježeg voća i sirupa, a ostali su na mliječnoj bazi te im dodajemo paste. Koristimo samo svježe mlijeko i vrhnje. Sladoled je mekaniji i kremastiji od standardnog sladoleda. Odnedavno imamo i kolače. Probali smo složiti ljetne, osvježavajuće torte, npr. mak s malinama, torta od mrkve, torta od svježeg sira (samo svježi sir, bez namaza), tiramisu i pana cotta s borovnicama, čoko-badem torta koju poslužujemo sa sladoledom i to je to zasad, ali svaki tjedan ćemo popunjavati ponudu.


Je li ti drago što si krenula u tu poslovnu avanturu?

- Uređivanje još uvijek traje pa nisam stigla skupiti dojmove. Zasad se ne osjećam kao poduzetnica, nisam još imala nijedan slobodan dan, umorna sam ali to je pozitivan umor. Drago mi je što sam se upustila u ovo i mislim da ću uskoro otvoriti još jednu slastičarnicu. Više ima smisla širiti posao, a ne ostati na jednoj. Cilj mi je već sljedeće godine postaviti i neki kiosk za sladolede i vitrinom. Također već razmišljamo o ubacivanju  wafflea sa sladoledom te sendvič sladoleda u ponudu, ja bih uvijek nešto novo, a nemam što izbaciti! Imamo 15-18 okusa, ali dio gostiju već ima „svoj“ sladoled koji uzimaju svaki put, pa je teško odlučiti što izbaciti. Potrebno je voditi evidenciju, inventuru imamo jednom tjedno i zasad je sve uredu. Kad znam što hoću potpuno se bacim u to. Ne bih ništa promijenila, jednostavno ne gledam na taj način, već uvijek gledam prema budućnosti!

Što bi savjetovala nekome tko razmišlja o otvaranju svojeg objekta?

- Treba vjerovati u sebe i biti uporan. Još prije otvaranja sam pomišljala što mi je to trebalo, već mi je bilo dosta, ali kad je krenulo, postalo je super. Dakle, ne treba posustajati. Ako imate izvornu ideju, ona će biti odlična podloga za sve ostale. Roditelji su mi inspiracija, pomoć i podrška, hrana uostalom i treba biti obiteljski posao. Baš je nedavno cijela obitelj došla sjesti kod mene i nisam mogla vjerovati da sjede u mojoj slastičarnici, zaista nestvarno.

Koji trenutak ti je bio najljepši od otvorenja?

- Svi su lijepi, ali najljepše je kad dobijem ohrabrujuće povratne informacije. U pravilu su svi oduševljeni okusom sladoleda, paste za sladoled se mogu dozirati između minimalne i maksimalne doze. Ja uvijek stavim maksimalno doziranje i svi su to prepoznali te kažu da je okus pun i da je svaki sladoled prepoznatljiv, ne izmiješaju se svi okusi i ne liče svi sladoledi jedan na drugog. Svi se čude što moj sladoled nema veze sa sladoledima komercijalnih proizvođača, ali tajna je u tome što mi sladoled radimo svaki dan, kad ga stavim u vitrinu mogu reći da je napravljen prije tri minute, toga nema kod velikih proizvođača.

Ako i vi želite ostvariti svoje poduzetničke ambicije, pročitajte više o programu Kulinarski management i kliknite ovdje.


Kul IN

Kakvo ti je bilo iskustvo Kul IN-a, što ćeš najviše pamtiti?

- Trebale su mi tri godine da uopće dođem do Kul IN-a i odlučim se, predugo! Sve mi je bilo super, jedno skroz novo iskustvo. Uvijek sam radila s ljudima ranije i iznenadila sam se  koliko mi odgovara samostalni rad u radnoj jedinici te izolacija od svijeta koju ovaj posao pruža čak i kad si okružen ljudima. Isključiš se iako su ljudi oko tebe, to mi je bilo potpuno otkriće.

Koliko ti je Kul IN pomogao u ostvarivanju sna?

Kul IN je bio super iskustvo i drago mi je da sam si to priuštila jer da nisam išla u Kul IN vjerojatno ne bi ni slastičarnice bilo - nema šanse da bih bila spremna na takav pothvat. Dobila sam mnoge ideje, pronašla svoj put, otkrila koji mi način rada najviše odgovara. Dobila sam znanje i samopouzdanje da krenem u ovu pustolovinu, sve što sam naučila sad primjenjujem. Naravno, prije Kul IN-a sam čitala i educirala se, ali nije isto biti svaki dan u praktikumu, samostalno raditi sladoled i čitati  o sladoledu. Također sam u kontaktu s pastry chefom, bili ste mi poticaj i da ranije ubacimo kolače u ponudu.

Program: Profesionalni slastičar

Instagram: https://www.instagram.com/slasticarnica_gelato_bar/

Instagram: https://www.instagram.com/nanacukman/

IMG_6681.jpg IMG_6818.jpg IMG_6821.jpg IMG_7273.jpg IMG_7832.jpg IMG_8122.jpg IMG_8539.jpg IMG_0317.jpg IMG_0257.jpg IMG_0272.jpg IMG_0264.jpg IMG_0280.jpg IMG_0300.jpg IMG_0311.jpg IMG_0324.jpg IMG_0366.jpg IMG_0329.jpg IMG_0355.jpg IMG_0374.jpg IMG_0401.jpg