Uzbudljivo putovanje - Moj put do uspjeha

 

Krenuo sam gotovo od nule, a sad radim uz bok s profesionalnim chefovima u Italiji i učim od njih.

 

 

 

 

Nije bitno jeste li kulinarski laik ili ste završili kuharsku srednju školu – niste u prednosti dok ne pronađete motivaciju, odgovarajuće obrazovanje i strast prema gastronomiji. Nakon sportske ozljede, Drago Dolić morao je promijeniti planove i s nesigurnošću je gledao prema budućnosti, a danas je mladi chef u usponu. Kako se dogodio takav zaokret? Iako se samim upisom kuharske srednje škole usmjerio prema profesiji u kulinarstvu, odlučio je nastaviti školovanje i završio dva Kul IN programa, Kulinarstvo i Profesionalni slastičar. Kako i sam Drago kaže, “odlučio je zaokružiti svoje vještine” te postati kompletan kuhar. Stažirao je pod mentorstvom Michelin chefa Flavija Coste u poznatom talijanskom restoranu imena 21.9, a odnedavno je završio i program u ALMA La Scuola Internazionale di Cucina Italiana. Pročitajte Draginu priču!

1. Reci nam nešto o sebi, o svom školovanju, gdje si radio prije dolaska u Kul IN?

- Dolazim iz Metkovića, tamo sam završio kuharsku školu, kasnije sam išao raditi na Korčulu, gdje sam prao suđe i bio pomoćni kuhar, zatim sam otišao u Njemačku na dvije godine. Radio sam u jednom restoranu u Münchenu, prvo kao pomoćni kuhar pripremu, pa kasnije tjestenine i juhe, to je bila moja domena, a s vremenom sam postao chef de partie. Mogu reći da sam naučio kuhati u Njemačkoj jer su mi nadređeni davali više slobode, više su me poštovali. Izdvojio bih trenutak kad sam spremio tanjur i kad su ga gosti izravno pohvalili po prvi put, bilo je to prije više od dvije godine. Nakon što sam se vratio iz inozemstva, zaposlio sam se u Dubrovniku u restoranu Komarda gdje sam bio chef kuhinje dva mjeseca i onda sam došao u Sisak na školovanje u Kul IN.

2. Kada si shvatio da se želiš baviti kulinarstvom?

- Upisao sam kuharsku školu, ali može se reći da sam ljubav prema kulinarstvu otkrio slučajno jer sve do 2015. godine nisam svoju profesiju smatrao zaista svojom. Cijeli sam život  bio u rukometu, ali dogodila mi se ozljeda i odlučio sam se ipak posvetiti kulinarstvu, odlučio sam se dodatno obrazovati i završavati škole. U međuvremenu mi se rodila ljubav prema kulinarstvu, zbog ozljede sam bio mjesec dana u krevetu i razmišljao što ću i kako dalje. Kulinarstvo me počelo privlačiti, a kako sam počeo raditi, sve više i više me vuklo i eto tu sam danas! Sviđa mi se talijanska kuhinja, baš je po mojoj mjeri i guštu, čak razmišljam o ostanku u Italiji i gradnji karijere tamo.

3. Zašto si se odlučio upravo za Kul IN?

- Našao sam Kul IN preko Interneta, općenito sam tražio neku opciju za nastavak školovanja te sam se počeo raspitivati. Htio sam zaraditi dovoljno novaca da mogu upisati program, otišao sam van i vratio se kad sam zaradio dovoljno, imao sam dobru motivaciju. Zahvalan sam na mogućnosti školovanja i vremenu koje sam ovdje proveo, bilo je teško, ali isplatilo se. Sad drugačije gledam na školovanje općenito, sad poštujem i sebe i druge ljude koji zarađuju sami za svoje snove.

4. Uz program Kulinarstva, završio si i slastičarski program u Kul IN-u, kako to?

- Jako sam bio zadovoljan slastičarskim programom i predavačem. Zahvalan sam jer sam sad kompletan u svom poslu i kad završim ALMA-u planiram završiti i za pizza majstora. Programi su me usmjerili na profesionalan način, sve u dobrome smislu, dosta sam naučio.  Krenuo sam gotovo od nule, a sad se školujem u Italiji i radim uz bok s profesionalnim chefovima i učim od njih. Temelje kulinarstva prvi sam put pravilno naučio u Kul IN-u, a oni su važni i zato mi se svidjela škola.

5. Koje sjećanje te veže za Kul IN?

- Volio sam i veselio se predavanjima guest chefova, bilo mi je zanimljivo upoznavati ih, spremati hranu s njima. Praktikumi su također bili uvijek na visokom nivou, chef predavač sve je objasnio. Zapravo, meni je svaki dan dobar kad učim nešto novo, ne mogu izdvojiti baš jednu stvar.

6. Što ti je glavna motivacija kad kuhaš?

- Moja obitelj jer su mi puno pomogli, kad bih postao poznat prvo bi se njima zahvalio jer bez njih ne bih mogao ništa. Jesam sam zaradio za školu, ali oni su mi pomagali od početka pa do kraja i bili mi podrška, bili su tu što god mi je trebalo, sebe stavljam na zadnje mjesto.

7. Što misliš, koje su karakteristike dobrog chefa?

- Treba biti pošten, odnositi se prema svima jednako, bez obzira na spol, religiju ili nešto treće. Najbitnije je da je realan, uvijek radije surađujem s takvim ljudima.

8. Koji savjet bi dao mladim ili nesigurnim kuharima koji se odluče na školovanje?

- Onima koji se zaista žele time baviti preporučam da ne oklijevaju i da krenu već danas, zabavan je posao, uvijek upoznaješ nove i zanimljive ljude, nova mjesta, regije. Također, nikad nije dosadno i naravno dobra je zarada, uvijek ima posla i nema straha što se tog tiče. Posao je divan, ali neka se dobro raspitaju prije no što se upuste u ovaj posao jer se puno radi, ne može to svatko podnijeti.

9. Bi li što promijenio, što se tiče osobnog kulinarskog puta od srednje škole preko Njemačke do Kul IN-a i ALMA-e?

- Što se tiče škole ne bih ništa promijenio, ali da sam znao kakvo me uzbudjivo putovanje čeka, krenuo bih i ranije sa školovanjem, odmah poslije srednje škole ili ranije.

10. Koji su tvoji planovi za budućnost?

- Plan mi je i dalje ulagati u sebe, raditi s kvalitetnim i profesionalnim chefovima, pa da danas-sutra ako bude sreće i zdravlja i ja budem dobar chef, poznat po svom kulinarskom umijeću, a cijenjen zbog načina ophođenja prema drugima. Svi u ovom poslu potajno želimo da se zna za nas, to je jedna od stavki koja te tjera da ideš dalje i napreduješ.

IMG_5681.jpg IMG_6997.jpg IMG_7268.jpg IMG_8114.jpg IMG_8116.jpg DSC_0135.jpg 20200109_111340.jpg 20200109_111949.jpg 13-ICP2-2019-PL.JPG IMG_5231.jpg DSC_3812.jpg DSC_4631.jpg IMG_7697.jpg DSC_6488-3.jpg WhatsApp_Image_2019-11-19_at_10.59.28.jpeg