Edukacija i karijera odmah nakon mature

 

Program mi je definitivno proširio vidike što se tiče razmišljanja o kuhanju i kulinarstvu. Vidjeli smo mnoge nove stvari, putovali na stručne izlete i slušali guest chefove. Sve je to doprinijelo kvaliteti; upoznali smo chefove raznih karaktera i vidjeli kako se pristupi radu mogu razlikovati.

 


Maturirali ste i planirate odmoriti neko vrijeme? Donosimo vam intervju koji će vas razuvjeriti i potaknuti da svoje ciljeve krenete ostvarivati odmah. Frane Vlašić još uvijek je tinejdžer, a već je radio u više hotela i restorana na obali, završio srednju školu i program Profesionalni kuhar u Kul IN-u. Pročitajte kako mu je program pomogao u stvaranju temelja za uspješnu karijeru i saznajte što slijedi za njega.

Kul IN: Jesi li se oduvijek htio baviti kulinarstvom? Kako je tekao tvoj profesionalni put?

- Uvijek sam se htio baviti kuharstvom, upisao sam srednju školu za kuhara u Korčuli. Prvu radnu sezonu radio sam u Veloj Luci u hotelu, to mi je ujedno i rodno mjesto. Sljedeće godine radio sam u Korčuli i putovao svaki dan. U Korčuli sam iskusio moderniji način kuhanja i rada i jako mi se svidjelo. Po završetku te sezone, radio sam još u dva različita restorana na Korčuli.

Nakon srednje škole upisao sam program jedne druge kulinarske škole u Hrvatskoj i nije mi se svidjelo jer se program više temelji na menadžmentu, a ne na kuhinji.

Kul IN: Zašto si se odlučio za Kul IN?

- Kul IN je došao na preporuku dvojice kolega koji su bili u Kul IN-u i prošli program.

Kul IN: Što očekuješ od edukacije, kako će ti pomoći u daljnoj karijeri?

 - Program mi je definitivno proširio vidike što se tiče razmišljanja o kuhanju i kulinarstvu. Vidjeli smo mnoge nove stvari, putovali na stručne izlete i slušali guest chefove. Sve je to doprinijelo kvaliteti; upoznali smo chefove raznih karaktera i vidjeli kako se pristupi radu mogu razlikovati.

Kul IN: Koja ti se lekcija najviše svidjela?

- Svidjelo mi se sve što smo radili u praktikumima.

Kul IN: Gdje vidiš svoju karijeru za 10 godina?

- Planiram otvoriti mali restoran. Ideja mi je ostati na moru i ostvariti karijeru u rodnom mjestu te poboljšati trenutnu situaciju i gastronomsku scenu. Želja mi je da to bude riblji restoran u kombinaciji s agroturizmom. Planiram raditi s organskim namirnicama, dakle, usredotočiti se na kvalitetu, a ne toliko na kvantitetu.

Kul IN: Što najradije pripremaš u slobodno vrijeme?

- Preferiram ribu.

Kul IN: Koje karakteristike mora imati dobar chef?

- Dobar chef mora biti strpljiv, snalažljiv jer se može naći u raznim nepredviđenim situacijama. Također, mora razumjeti ljude s kojima radi, imati uho za probleme i ne smije biti nagao.

Kul IN: Što su tvoje najveće snage kao chefa?

- Strpljivost, brzina, snalažljivost s obzirom na godine i iskustvo, ambicioznost.

IMG_0678.jpg 2020-07-29_14_04_20-Frane_Vlai_vlasic_frane__Instagram_photos_and_videos.png IMG_0582.jpg IMG_1807.jpg 94312271_1000674006995988_1957087812192829440_o.jpg IMG_2340.jpg IMG_1977.jpg IMG_5976.jpg IMG_2791.jpg IMG_6356.jpg