Kulinarstvo s planom

 

Najdraža lekcija mi je bila kada smo pripremali beef steak, a najdraže jelo koje sam spremio na programu bila su pačja prsa s pireom od batata i meda s karameliziranim fileima od naranče.

 

 

 

Mnogi su krenuli putem koji im se u početku činio kao „siguran“ i dobro utaban, samo da bi kasnije shvatili da su propustili uživati u onome što vole. Kul IN alumni Danijel Biro na vrijeme je shvatio da je kulinarstvo njegova istinska želja i okrenuo svoju karijeru u novom pravcu. Danas kaže da je ključ uspjeha ići postepeno i potpuno se posvetiti onome što volite. Pročitajte intervju s Danijelom i saznajte kako on vidi svoju buduću karijeru i kako planira ostvariti svoje snove.

Kul IN: Koja sjećanja te vežu za pripremu hrane?

- Počeo sam kuhati s bakom od svoje pete godine. S vremenom sam sve više i više kuhao samostalno i tako je rasla ta strast prema pripremanju hrane, a oduvijek sam najviše volio pripremati meso. Ipak, nisam išao u kuharsku srednju školu nego sam upisao smjer turističko-hotelijerski komercijalist.

Kul IN: Kad si odlučio profesionalno se posvetiti kuhanju i zašto?

- Turističko-hotelijerski smjer sam upisao jer sam mislio da obuhvaća više djelatnosti, ali moja ljubav oduvijek je bilo kuhanje i jedino se u tome vidim.

Kul IN: Kako je dosad tekao tvoj profesionalni put?

- Imam određenog radnog iskustva, tijekom školovanja sam bio na nekoliko mjesta na praksi i u tom razdoblju sam radio i s poznatim chefovima, npr. pomagao sam Tomislavu Špičeku u jednom cooking showu.

Kul IN: Zašto si se odlučio upravo za Kul IN?

- Čuo sam dobre recenzije i sam se uvjerio preko weba, tj. online recenzija. Shvatio da je Kul IN najbolje mjesto za kvalitetno profesionalno obrazovanje u Hrvatskoj.

Kul IN: Što očekuješ od edukacije, kako će ti pomoći u daljnjoj karijeri?

- Smatram da me program dobro pripremio za ostatak karijere. Radili smo različitim zanimljivim namirnicama, naučili osnove i temeljne metode kuhanja. To je ono najvažnije, ostalo dolazi s iskustvom.

Kul IN: Koja lekcija ti se dosad najviše svidjela? Najdraže jelo koje si pripremio na programu?

- Najdraža lekcija mi je bila kada smo pripremali beef steak, a najdraže jelo koje sam spremio na programu bila su pačja prsa s pireom od batata i meda s karameliziranim fileima od naranče.

Kul IN: Kako bi ocijenio/opisao svoj napredak?

- Puno više znam nego prije i izbrusio sam vještine.

Kul IN: Što najradije pripremaš u slobodno vrijeme?

- Meso! Ne kuham često za obitelj i prijatelje, ali ponekad pripremam porcije za jednu osobu zbog vježbe, samostalno eksperimentiram. Pokušao sam napraviti kristalni kruh, nije komplicirano što se sastojaka tiče, ali tehnika pripreme je zahtjevna.

Kul IN: Preferiraš li tradicionalne ili moderne tehnike?

- Volim francusku restoransku kuhinju, a zanima me i molekularna gastronomija.

Kul IN: Planovi za budućnost?

- Želim ići postepeno - prvo se želim zaposliti u restoranu koji nema toliko gostiju ili složen jelovnik, a krajnji cilj mi je raditi u fine dining restoranu s Michelinovom zvjezdicom.

Kul IN: Što te motivira?

- Najveća motivacija mi je kad svojim jelima uveselim goste.

Kul IN: Imaš li savjet za buduće polaznike?

- Jako je važno biti koncentriran na nastavi. Trebali bi se posvetiti onome što se radi u praktikumima i u slobodno vrijeme i ponoviti, ponavljanje majka znanja.

IMG_7289.jpg IMG_7367.jpg IMG_7449.jpg IMG_7791.jpg IMG_8027.jpg