
Gledala sam što se može naći u Hrvatskoj i Kul IN se činio kao odlična prilika za napredak. Program mi je ostao u sjećanju kao jedno od najljepših iskustva...
Upoznajte bivšu Kul IN polaznicu Lenu Šarić! Nakon što je shvatila da je slastičarstvo njen poziv, Lena se potpuno posvetila edukaciji i napredovanju, a sve je počelo u Kul IN-u. Po završetku programa Profesionalni slastičar, 4 je godine svojim slasticama uveseljavala goste restorana koji je postao i ponosni vlasnik Michelinove zvjezdice u doba dok je Lena ondje radila. Njen profesionalni napredak popraćen je i pohađanjem masterclassova najboljih svjetskih slastičara te stažiranjem u restoranu Atelier u Münchenu, kojeg krase čak 3 Michelin zvjezdice. Pročitajte članak, otkrijte tajne Michelin slastičara, zavirite u život ove mlade, vrhunske slastičarke i saznajte koja ju sjećanja vežu uz vrijeme provedeno u Kul IN-u te što bi savjetovala budućim slastičarskim nadama.
Kul IN: Kada se javio interes za slastičarstvo?
- Kao i kod mnogih, ljubav se javila u djetinjstvu kad bih s mamom i tatom bila u kuhinji. Mama je bila ta koja je uvijek pekla kolače i uz nju se rodila ljubav. Voljela sam gledati i kulinarske emisije, tada je Jamie Oliver bio najaktualniji i s vremenom sam shvatila da me taj svijet zanima. Nisam išla u srednju za kuhara ili slastičara, već u hotelijersko-turističku, a nakon toga sam upisala ekonomski fakultet, ali slastičarstvo se umiješalo. Kako sam živjela u Zagrebu, uz fakultet sam pohađala razne radionice i masterclassove te shvatila da je slastičarstvo jedino čime se želim baviti. Tražila sam škole, našla Kul IN i tako je sve počelo.
Kul IN: Kako je tvoj profesionalni put tekao nakon Kul IN-a?
- Nakon Kul IN-a sam bila na praksi u Grand hotelu Slavija u Baškoj Vodi, a prvi i jedini pravi posao je Boškinac. Nakon stažiranja sam poslala životopis u Boškinac, dobila posao i tamo provela čak 4 godine!
Kul IN: Zašto si upisala Kul IN i koja ti je bila najdraža lekcija?
- Gledala sam što se može naći u Hrvatskoj i Kul IN se činio kao odlična prilika za napredak. Program mi je ostao u sjećanju kao jedno od najljepših iskustava. Puno smo ljudi upoznali, svi smo se skompali, a još se i danas čujemo. Najupečatljivije je bilo kad smo počeli raditi s čokoladom, neko modeliranje čokolade je bilo u pitanju i plakala sam taj dan jer mi nije išlo, ali to me potaknulo da se nastavim baviti čokoladom.
Kul IN: S kojim pastry chefovima si surađivala ili su ti bili inspiracija?
- Surađivala kao surađivala nisam, ali bila sam na stažiranju u restoranu Atelier u Münchenu koji ima 3 Michelin zvjezdice pod vodstvom chefa Jana Hartwiga i pastry chefa Christiana Humbsa. On mi je otvorio oči prema drugačijem tipu slastičarstva. Od Hrvata inspiracija su mi Petra Jelinić, Hromalić, Bašić, Mamut. Ima puno inspirativnih chefova i u Hrvatskoj i vani.
Kul IN: Imaju li tvoji deserti neku priču iza sebe?
- Priča ovisi o kontekstu u kojem radiš. Na prošlom radnom mjestu cijeli restoran i koncept kuhanja temeljili su se na priči otoka Paga. Bazira se na kulturi Paga, mikrolokaciji i tipičnim okusima otoka Paga. Uvijek smo bili u potrazi za lokalnim, tradicionalnim okusima iz Ličko-senjske i Zadarske županije, npr. radila sam rekonstrukciju štrudla od jabuke. Gostima dobiju domaće okuse s „wow“ faktorom.
Kul IN: Koju slasticu najradije pripremaš u slobodno vrijeme?
- Pitu od jabuka, onu tipičnu, starinsku pitu od jabuka. Podsjeća me na djetinjstvo i tople kućne okuse.
Kul IN: Odakle crpiš inspiraciju za slastičarske ideje?
- Od svugdje, ali najviše iz knjiga. Puno čitam kuharice, članke na Internetu, pratim pastry chefove iz cijelog svijeta. Nikakvo kopiranje, ali treba biti u toku i znati što se novo razvija u svijetu.
Kul IN: Navedi koje karakteristike mora imati dobar pastry chef.
- Red, rad, disciplina, upornost.
Kul IN: Preferiraš li klasične tehnike ili moderno slastičarstvo?
- Pa mislim da je važno kombinirati klasično i moderno, a ne odvajati to dvoje. Volim se držati tradicionalnog duha i starih recepata, ali uvesti moderne tehnike i nova znanja te spojiti u jedno.
Kul IN: Ideš li i dalje na edukacije, zašto su bitne?
- Idem, baš sam prošle godine bila u Bukureštu, na radionici o veganskim desertima pod vodstvom Tonija Rodrigueza. To mi je bio najdraži masterclass dosad. Edukacija je bitna jer dok radiš i učiš. Ne smiješ stati jer nikad ne znaš dovoljno, dakle treba ulagati u sebe i svaki dan naučiti nešto novo jer te to čini dobrim slastičarom ili kuharom.
Kul IN: Što bi poručila Kul IN polaznicima?
- Trudite se, radite, učite još više nego sad i sve će se na kraju isplatiti.