Kako do stažiranja iz snova?

 

Tijekom programa možete biti opušteni, niste u žurbi i odvojite vrijeme samo za učenje i ponavljanje. Ipak, jedva sam čekala iskusiti rad u profesionalnoj kuhinji i zasad je odlično!

 

 

 

Bivša polaznica Kul IN-a Anastasiya Korol svoj san o stažiranju ostvarila je usprkos svim preprekama koje su joj se našle na putu 2020. godine. Nakon stažiranja, pronašla je i zaposlenje u popularnom restoranu Žakan na hrvatskoj obali te ima viziju i na jasnom je putu da ostvari svoj puni potencijal, razvije kreativnost i postane slastičar svojih snova. U ovom intervjuu, osvrnuli smo se na njezino iskustvo na stažiranju koje je organizirao Kul IN. Pročitajte cijeli intervju, inspirirat će vas da ustrajete i kad ste miljama daleko od cilja.

Kul IN: Kako je došlo do stažiranja u Meneghettiju?

- Kad sam došla na slastičarski program u Kul IN, javila sam se u studentski ured i rekla da sam zainteresirana za stažiranje, ali zbog COVID-19 to se nije moglo dogoditi odmah. Tako sam otišla kući u Ukrajinu na 2 mjeseca. Na kraju mi ​​je ured javio da Meneghetti traži slastičara i da su voljni primiti me. Dakle, nakon 2 mjeseca imala sam sreću da odem na stažiranje i sad sam ovdje! Bila sam jako uzbuđena kad sam čula vijest, trebalo mi je 5 dana da se spakiram i vratim u Hrvatsku i sada sam ovdje zaista sretna.

Kul IN: Kako izgleda tipičan dan na stažiranju?

- Meneghetti pruža smještaj zaposlenicima kojima je to potrebno, pa živim u blizini hotela. Tim čine uglavnom Hrvati, ali ima nas nekoliko iz inozemstva, chef kuhinje je Talijan, a puno je radnika iz susjednih država. Radim sa slastičarkom Draganom i njenim sinom Kristijanom, troje nas je slastičara. Obično počinjem u podne i radim do 18 sati. Zatim, napravim pauzu i vratim se kad za večeru. Kad dođem prvo provjeravam što nedostaje i odlazim u kuhinju i donosim sve što fali i što će mi trebati za taj dan. Na jelovniku imamo cheesecake, tiramisu, tamnu čokoladu i nekoliko jednostavnih deserta poput sladoleda, milkshakea. Moram pratiti koliko imam zaliha i unaprijed planirati, na primjer, izračunam da ću za 3 dana napraviti 20 torti i odgovorna sam za to da imam potrebne sastojke. Što se tiče večere, još nisam uključena u proces pripreme, ali dođem na posao svejedno da bih naučila i vidjela kako sve funkcionira jer je ponuda a la carte, super fensi i htjela sam naučiti kako izgleda proces pripreme i posluživanja takve ponude. Drugim riječima, još ne pripremam deserte za večeru, ali ih služim. Odgovorna sam za ljetnu terasu, Oliveto. Pripremam slastice, radim pripremu i služim slastice za večeru. Također, budući da počinje jesen, Dragana smišlja nove jesenske slastice i ja sam ovdje da joj asistiram kada treba.

Kul IN: Jesi li već pripremila neku autorsku slasticu?

- Još ne, sada je vrijeme da steknem iskustvo, ali nadam se da će sljedeći korak biti širenje moje kreativnosti i dodavanje mog potpisa desertima koje radim. Kad ste pripravnik, trebali biste stati na kočnicu s  eksperimentiranjem i koncentrirati se da upijete znanje i iskustvo svojih mentora. Promatram, gledam i upijam. Širim svoje vidike i učim kako goste zainteresirati neobičnim sastojcima i kombinacijama.

Kul IN: Budući da je Dragana smatra jedna od najinovativnijih slastičarki u Hrvatskoj, jesi li od nje stekla neke nove ideje i je li se vaš pogled na slastičarstvo promijenio pod njezinim vodstvom?

- Promijenio se jer Dragana voli raditi slastice s neobičnim sastojcima. Prije nekoliko dana radili smo sladoled od cikle i čokolade, pa je bilo zanimljivo. Također smo napravili sladoled ne od smokava već od smokvina lišća. Dragana sakuplja smokvino lišće, suši ga i pravi sladoled. Moji su se horizonti proširili i koristim sastojke koje nikad ne biste pomislili koristiti u slastičarstvu. Desert od Meneghettija koji mi se najviše sviđa je sladoled od vanilije, ali Dragana ga poslužuje s maslinovim uljem i morskom soli! Bila sam skroz zapanjena kad sam probala sladoled, sastojci su jednostavni, ali čovjek nikada ne bi pomislio kombinirati ih. Doista je kreativna i nadahnjuje me da uvijek gledam dalje od onoga što već znam.

Kul IN: Kako ti se sviđa Rovinj?

- Sviđa mi se Rovinj, provela sam tamo cijeli dan jučer i toliko sam uživala. Rovinj me ostavio bez teksta, tako je divan i zanimljiv grad, sve ulice, hrana ... Istra je lijepa i voljela bih ovdje živjeti, samo mi treba auto, cilj mi je dovesti se autom sljedeći put kad dođem u Istru (smijeh).

Kul IN: Koje su razlike između rada ovdje i na programu?

- Dinamika je drugačija. Tijekom programa možete biti opušteni, niste u žurbi i odvojite vrijeme samo za učenje i ponavljanje. Ipak, jedva sam čekala iskusiti rad u profesionalnoj kuhinji i zasad je odlično! Atmosfera ovdje je topla i svi su ljubazni. Čak i kad imamo nesuglasica, one su produktivna i služe nam za napredak. Atmosfera je odlična i to ovo iskustvo čini još ugodnijim.

Kul IN: Planovi za budućnost?

- Plan mi je pronaći posao na puno radno vrijeme i nadam se da će to biti u Hrvatskoj jer mi se ovdje sviđa. Nisam sigurna hoće li se to dogoditi odmah poslije stažiranja jer je turistička sezona pri kraju, ali voljela bih nastaviti raditi u Hrvatskoj ili drugim europskim zemljama.

Kul IN: Što ugostiteljstvo može naučiti iz situacije s COVID-19?

- Svi možemo naučiti da u ovom životu ništa nije sigurno. Dobro je imati planove, ali također je važno biti spreman za neočekivano.

Kul IN: Imaš li savjet za buduće slastičare?

- Trebali biste biti spremni na naporan rad, ne bojte se posla. Samo hrabro i kreativno, u tome je poanta. Poznavanje osnova je odskočna daska svake uspješne karijere, a kasnije se ide još dalje, počinjete stvarati i eksperimentirati.

IMG_1578.jpg IMG_2389.jpg IMG_1669.jpg IMG_2429.jpg IMG_1730.jpg IMG_2438.jpg IMG_2436.jpg IMG_7005.jpg IMG_8314.jpg IMG_8789.jpg