
Želim utvrditi temelje kulinarstva, tehnike i samopouzdano krenuti u ostvarivanje karijere chefa. Program će mi pomoći jer se ovdje uči priprema, disciplina, čistoća, brzina. Dobiju se i druge vještine osim kuhanja.
Lucian Martinis odlučio je nastaviti školovanje nakon srednje škole i upisao program Kulinarski management usprkos mnogim preprekama koje je prošla godina stavila pred gastro industriju. Odlučnost se isplatila te je Lucian netom po završetku programa pronašao svoje mjesto u prestižnom Michelin restoranu Boškinac. S njim smo porazgovarali prije završnih ispita u Kul IN-u, ali i tada se dalo naslutiti da ga čekaju velike stvari, zato pročitajte članak i saznajte kako razmišljaju mladi ambiciozni chefovi i kakve karakteristike Michelin restorani vole vidjeti u mladim zaposlenicima.
Kul IN: Koja sjećanja te vežu uz pripremu hrane?
- Više slučajno – kad bih kao mlađi bio sam doma i imao želju pojesti nešto nisam se ustručavao sam pripremiti jelo. Oko četrnaeste godine sam donio odluku i otad je moje kuhanje krenulo u profesionalnijem smjeru.
Kul IN: Kako si se odlučio za Kul IN?
- Htio sam nadogradnju nakon srednje škole i bolje temelje, a s obzirom da Kul IN nema neke konkurencije odlučio sam doći ovdje i to je to.
Kul IN: Što očekuješ od školovanja na programu? Kako će ti pomoći u nastavku karijere?
- Želim utvrditi temelje kulinarstva, tehnike i samopouzdano krenuti u ostvarivanje karijere chefa. Program će mi pomoći jer se ovdje uči priprema, disciplina, čistoća, brzina. Dobiju se i druge vještine osim kuhanja.
Kul IN: Koja lekcija ti se najviše svidjela?
- Rižoto, iznenadio me način pripreme na koji dosad nisam naišao.
Kul IN: Što najradije pripremaš u slobodno vrijeme?
- Najviše volim ribu, bilo koju, samo da je morska. Najradije pripremam neku kombinaciju dalmatinsko-talijanske kuhinje.
Kul IN: Kako zamišljaš svoj kulinarski stil u budućnosti?
- Volim kod umaka i tjestenine da je prvi temeljni i bazni, da se jelo temelji na klasičnim tehnikama, ali da se uredi na moderan način, bez komplikacija i jednostavno.
Kul IN: Karakteristike koje krase dobrog chefa?
- Dobar chef trebao bi imati volju, ljubav, strast prema gastronomiji, biti obrazovan, snalažljiv i dobar kao čovjek sveukupno.
Kul IN: Što bi izdvojio kao glavni izvor motivacije za tebe?
- Motivira me namirnica u kojoj vidim potencijal i mogućnosti za nešto odlično te sreća nekoga tko jede, ako ispadne kako treba, volim vidjeti osmijeh i zadovoljstvo. Volim se isključiti kad kuham i misliti samo o tome, to je i razlog zašto sam ušao u sve to.
Kul IN: Koje od jela koja si pripremao na programu ti je bilo najdraže ili si najzadovoljniji s tim kako je ispalo?
- Teško je reći; ossobuco, tjestenine, jela s kozicama, cured losos mi se također svidio.
Kul IN: Planovi za budućnost?
- Cilj mi je pohađati edukacije i dalje, uživati u kuhanju dalmatinsko-talijanske kuhinje te se jednog dana ostvariti i u svom restoranu.
Kul IN: Što bi poručio budućim polaznicima?
- Budućim polaznicima poručujem da uđu u ovaj posao sa 120 posto snage i upiju što više znanja. Nema vremena za odmaranje, razmišljanje, treba se posvetiti tome maksimalno i samo o tome razmišljati i biti pošten.