Buduća slastičarska enciklopedija

 Iako iza mene stoji više od 100 tisuća deserata, nisam željela biti samouki slastičar i nisam bila zadovoljna razinom znanja koju sam tad imala. Htjela sam upisati školu koja će mi dati temelje koji će postati izvor i osnova mog samopouzdanja. 

Sanja Belac mlada je i poduzetna slastičarka koja je odrasla u obiteljskom restoranu pripremajući slastice, a svoje je znanje ovjerila upravo u Kul IN-u kad je upisala program Profesionalni slastičar. Bila je svjesna da joj za ostvarivanje karijere koju želi nije dovoljno biti samouka slastičarka, a sada joj je cilj svakim danom postati sve bolja u onom što radi. Najbolje je svoje ambicije opisala sama kad je rekla da želi postati kao slastičarska enciklopedija. Pročitajte priču Sanje Belac!

O KUL IN-U

Kul IN: Koja lekcija će Vam ostati u pamćenju?

- Super je bilo temperiranje čokolade jer to nisam doma pokušala izvesti, neke stvari sam tek u Kul IN-u shvatila i dobila sam veći osjećaj za za njih. Više puta sam doživjela onaj „aha“ moment na programu i zaista pronikla u srž razloga kako i zašto se namirnice ponašaju na određeni način i kako s različitim tehnikama postižemo različite rezultate, to mi je najbitniji takeaway.

Kul IN: Predstavite nam jedan od deserata koje ste spremali za završni ispit?

- Glavna tema bila je Spring Extravaganza, a moj je zadatak bio fokusirati se na Sloveniju. Za restoranski desert inspirirala me prekmurska gibanica i koristila sam ukuse koje nalazimo u gibanici, ali u formi dekonstrukcije u različitim teksturama i oblicima. Proljeće je doba estragona pehtrana u Sloveniji, on se stavlja u naše potice. Radila sam kremu od skute s pehtranom, crumble od oraha, sponge od maka, gel od jabuka koje sam karamelizirala u pećnici te sorbet od pehtrana i limuna. Za dekoraciju sam napravila tuile i dodala jestivo cvijeće da vizualno ide uz ideju proljeća.

Kul IN: Kako ste provodili slobodno vrijeme?

- Bili smo super ekipa, pripremali smo večere jedni za druge, čitale smo knjige i probali se redovno pripremati za satove. Često bi kupile vino i parirale ga uz večeru, a voljeli smo otići i na kavu do centra.

 

SANJA O SEBI

Kul IN: Kad ste počeli pokazivati interes za slastičarstvo?

- Imamo obiteljski restoran Starac i more u Novalji na Pagu, pa sam oduvijek bila oduševljena radom u restoranom i gurala sam se u kuhinju, a s 12 godina sam ih nagovorila da me puste pomagati u hladnoj kuhinji. Krenula sam od jednostavnijih poslova, a s godinama i preuzela vođenje hladne kuhinje. Instinktivno sam se našla u tom poslu i htjela mijenjati stvari na bolje svake godine modernizirati nešto. S vremenom su me više počeli zanimati deserti, a ohrabrile su me dobre povratne informacije od obitelji i prijatelja za koje sam pekla kolače. Vidjela sam da imam talenta i krenula ulagati sve više vremena u pripremu deserata. Trenirala rukomet 13 godina i mislila sam da će mi to biti karijera, ali zaljubila sam se u slastičarstvo, upisala fakultet, a slobodno vrijeme od treninga krenula ulagati u učenje o slastičarstvu, posjećivanje restorana, istraživanje interneta. Sve mi je to puno pomoglo, i iako iza mene stoji više od 100 tisuća deserata, nisam željela biti samouki slastičar i nisam bila zadovoljna razinom znanja koju sam tad imala. Htjela sam upisati školu koja će mi dati temelje koji će postati izvor i osnova mog samopouzdanja. Tako sam odlučila doći u Kul IN.

Kul IN: Recite nam više o svom obiteljskom restoranu

- Starac i more je riblja konoba i baziramo se na tome da radimo s domaćim namirnicama i što manje uvoznog. Želimo gostima predstaviti pašku kuhinju i pružiti im mogućnost da uz to popiju dobro vino i pojedu autentičan desert. Cilj nam je privući ljude koji su spremni na kvalitetu i originalnost.

Kul IN: Planovi za budućnost?

- Želim uvesti što bolje deserte u naš restoran i kvalitetno raditi kroz cijelu sezonu i svake sezone sve bolje. Zime će biti rezervirane za stažiranje, prvo u Zagrebu ili Ljubljani, a željela bih ići i u inozemstvo na stažiranje i probati što više različitih kultura. Plan mi je postati slastičarska enciklopedija (smijeh).

PAR PROMIŠLJANJA O GASTRONOMIJI

Kul IN: Kako bi opisala razlike između slovenske i hrvatske gastronomije, što možemo naučiti jedni od drugih?

- Slovenci vole uživati u domaćoj lokalnoj hrani i cijene sezonalnost. U Sloveniji poznati chefovi često surađuju i željom da utječu na ukuse javnosti. To se pokazalo produktivnim jer ljudi cijene ono ti chefovi rade - domaće namirnice približavaju publici na nov način.

Kul IN: Karakteristike dobrog slastičara su...

- Maštovitost, dobra orgnizacija vremena, prostora, namirnica, rada. Dobar slastičar razmišlja unaprijed, a prvenstveno voli ono što radi.

IMG_0665.jpg IMG_9850.jpg IMG_9736.jpg IMG_9596.jpg IMG_0687.jpg IMG_1387-2.jpg IMG_1424.jpg IMG_1740-3.jpg IMG_1902.jpg IMG_1946.jpg