Kul IN Alumni u Švedskoj

 

 

Uvijek pokušavam biti bolji i zato mi se i sviđa što uvijek možeš napredovati u ovom polju, a rezultate vidiš skoro odmah. Po onom što ćeš pripremiti odmah vidiš sviđa li se to nekom ili ne, dobiješ feedback za svoj napredak.

 

 

Kul IN alumni programa Kulinarstva Ivan Marinović danas profesionalne snove ostvaruje kao chef u Švedskoj i napreduje iz mjeseca u mjesec. Teško je i pomisliti da je njegova karijera skoro otišla u drugom smjeru nakon srednje škole. Upoznajte Ivana dok je bio Kul IN polaznik i danas kad je chef u usponu i saznajte kako izgleda rad u internacionalnom okruženju, kako Ivan napreduje kroz hijerarhiju u kuhinji te kako su izgledali njegovi počeci u Kul IN-u.

Kul IN

Kul IN: Zašto je profesionalna edukacija bitna?

- Puno brže napreduješ u profesionalnom okruženju i uz usmjeravanje i lakše uđeš u svijet profesionalnog kuhanja nego da učiš sam. Samostalno možeš naučiti pratiti recept, ali ne možeš razumjeti zašto nešto radiš, zašto i kada se koristi određena tehnika i teško je postići da jelo uvijek izgleda isto i da bude na istoj razini kvalitete.

Kul IN: Što očekuješ od edukacije, kako će ti pomoći u daljnjoj karijeri?

- Pripremila me za rad u bilo kojoj profesionalnoj kuhinji, a uz iskustvo koje sam stekao radeći kao konobar na sezoni, mogu se dalje usavršavati u više smjerova gastronomije kad poželim.

Kul IN: Koja lekcija ti se najviše svidjela na programu Kulinarstva?

- Izdvaja se rad s mesom i ribom, to mi je bilo najdraže!

IVAN OSOBNO

Kul IN: Kad si se odlučio baviti kulinarstvom?

- Još kao mali sam znao s bakama često kuhati i za kuhinju me vežu lijepa sjećanja na tradicionalna jela, peć na drva. Ipak, sve je to ostalo po strani jer sam završio srednju školu za elektrotehniku. S vremenom sam shvatio da se ipak vidim u profesionalnoj kuhinji i odlučio upisati program.

Kul IN: Što te motivira?

- Uvijek pokušavam biti bolji i zato mi se i sviđa što uvijek možeš napredovati u ovom polju, a rezultate vidiš skoro odmah. Po onom što ćeš pripremiti odmah vidiš sviđa li se to nekom ili ne, dobiješ feedback za svoj napredak.

Kul IN: Planovi za budućnost?

- Moram vidjeti, svakako imam u planu ići van. Volio bih odraditi sezonu na skijalištima u Švicarskoj ili Austriji.

ŠVEDSKA

Ovdje se moramo ubaciti i otkriti da su Ivanova predviđanja bila na pola točna! Svoju karijeru odlučio je nastaviti u inozemstvu, ali u Švedskoj i to ne samo za jednu sezonu, već kao dio stalne postave omiljenog restorana Greasy Spoon. Nedavno nam se javio i podijelio s nama iskustvo rada u dinamičnom i internacionalnom okruženju.

Kako je došlo do suradnje s Greasy Spoon restoranom

U Stockholm sam stigao u nedjelju, a u ponedjeljak sam se javio na nekoliko oglasa za posao i u roku od sat vremena dogovorio nekoliko sastanaka. Prvi sastanak odmah idući dan, s Executive chefom restorana Greasy Spoon. U razgovoru s njim i head chefom sam se odmah našao i dogovorili smo da sutradan dođem odraditi probni dan. Probni dan je prošao odlično i odmah smo se dogovorili za posao.

Novo okruženje, nov restoran

U restoranu u kojem radim, Greasy Spoon, head chef je Britanac, bivši sous chef u jednom od vodećih londonskih steakhouse-a. Tim je međunarodni, sa svih krajeva svijeta i svi su stvarno odlični. Malo je reći da sam oduševljen. Svi marljivo rade, ali nipošto ne fali ni smijeha i zafrkancije. Radimo doručak i brunch, a jelovnik je uglavnom trend brunch meni, sa slatkim i slanim tjednim specijalitetima. 

Mogućnost za napredovanje

Prije nekoliko dana promaknut sam u Supervisor chefa, a kroz idućih dva mjeseca prolazit ću dosta obuke s head chefom, jer ću uskoro morati preuzeti vođenje njegovih smjena. To je ukratko to. Odlično iskustvo i ne žalim što sam došao ovdje.

Pozdravite puno cijelu ekipu od mene. 

image_from_ios.jpg IMG_6001.jpg IMG_1050.jpg DSC_0888.JPG IMG_5858.jpg