Vrhunsko restoransko slastičarstvo uz Martinu Marton

 

 

Svatko mora naći nešto što ga u životu motivira, neku strast, a meni je to slastičarstvo. Ne osjećam da idem na posao, ne vežem nikakve negativne asocijacije ili nervozu uz ono što radim i mislim da je to želja svakoga.

 

 

Veselimo se upoznati vas s Martinom Marton, uspješnom slastičarkom koja se u nešto više od godinu dana od završetka programa Profesionalni slastičar uspjela okušati u najvažnijim vrstama profesionalnih kuhinja. Radila je u slastičarnici u hotelu, ali skrasila se kao slastičar u vrhunskom restoranu Plavi Podrum. Danas u Plavom Podrumu razvija kreativne restoranske deserte i kako sama kaže, sanja kolače! Teško je i zamisliti da je ne tako davno, slastičarstvo bilo samo hobi, ali uz edukaciju, rad i iskustvo, postalo je puno više. Može se reći da je u slastičarstvu Martina pronašla više od posla, pronašla je svoj poziv. Zašto ne biste i vi?

MARTINA SLASTIČARKA

Kul IN: Kako bi opisala uspješan desert?

- Uspješan desert ovisi o prigodi, ali mora biti oku ugodan i napravljen od kvalitetnih namirnica, da ne bude plastičan, da su okusi dobro iskombinirani. Uspješan desert je zaokružena priča, vrhunske kvalitete i okusom i izgledom. Kroz svoje deserte uvijek želim postići „vau“ efekt kod gosta. Veseli me i motivira kad vidim da je gost probao nešto novo što ga je oduševilo.

Kul IN: Što za tebe znači biti dobar slastičar?

- Dobar slastičar je pedantan, spretan u kuhinji, otvoren učiti nove tehnike prilagoditi se novim trendovima. Nužno je konstantno se usavršavati, slastičarstvo je struka koja se mijenja i uvijek treba pratiti što se događa, što je novo. Slastičari bi trebali njegovati i vjeru u sebe i ne stvarati si nepotreban stres jer naš posao treba biti uživancija, a ne frustracija, bar meni je.

Kul IN: Imaš li poruku za naše sadašnje i buduće polaznike?

- Nemojte se bojati nepoznatog, već slijedite svoje snove. Fokusirajte se i pronađite ono što vas u ovom poslu veseli i motivira i idite za tom dobrom vibrom.

MARTINA OSOBNO

Kul IN: Što te inspirira u slastičarstvu?

- Umjetničkog sam duha, volim kreirati nešto svoje, imam konstantnu želju za stvaranjem nečeg novog i tako dolazi inspiracija za slastice.

Kul IN: Što bi izdvojila kao najveći izvor motivacije?

- Motivira me dobra vibra, to cijenim i njegujem u životu i što me totalno pokreće.

Kul IN: Planovi za budućnost?

- Voljela bih raditi u ovoj struci i tu ostvariti svoju karijeru. Zasad nemam afiniteta otvarati nešto svoje, već želim raditi u odličnim profesionalnim kuhinjama i susresti se s različitim načinima pripreme slastica.

NAKON KUL IN-A

Evo nas godinu dana kasnije i s ponosom možemo reći da je Martina svoje planove realizirala do detalja. A što slijedi dalje?

Kul IN: Po završetku programa brzo si krenula raditi u struci?

- Da, zaposlila sam se u jednoj slastičarnici u Zagrebu u početku, a onda i u hotelu, gdje sam bila glavni slastičar. Iskustvo rada u hotelu s kapacitetom od 500 gostiju je bilo iskustvo koje je stvarno bilo posebno. Jednom kad krenete raditi otvaraju vam se nove prilike i lakše se snalazite. Zato je bitno krenuti. Otpočetka mi je želja bila pronaći se u restoranskom slastičarstvu i to se sada ostvarilo. Imam priliku raditi nešto novo, kreirati recepte, raditi sa zanimljivim namirnicama i posvetiti se onome što volim.

Kul IN: Je li ova struka opravdala tvoja očekivanja?

- Može se reći da sanjam kolače, recepti mi dolaze konstantno, baš mi je strast i obožavam razvijati nove ideje. Ne dolazim s grčem na posao, već jedva čekam doći u kuhinju i vidjeti što ću danas raditi, kako ću pristupiti ovom ili onom receptu, što moram smisliti i kako, stvarno mi je gušt.

Kul IN: Planiraš li se dodatno školovati?

- Što se dužih programa tiče, nije potrebno, ali na masterclassove svakako! Dosad sam bila masterclassu u Kul IN-u prošle godine, a planiram i u budućnosti. Čitam, probavam samostalno i to je to zasad. U ovom poslu je dosta bitno pratiti što se događa u svijetu. Teško da ćete izmisliti nešto što nitko na svijetu već nije probao, ali bitno je dati nešto svoje onome što je već poznato.

Kul IN: Kako ti je iskustvo iz Kul IN-a pomoglo da danas budeš vrhunski pastry chef?

- Program slastičarstva bio je savršena podloga i ubacio me u taj profesionalni svijet slastičarstva i dobila sam super temelje iz kojih mogu dalje graditi svoju karijeru.

Kul IN: Već si treća Kul IN-ovka koja radi u Plavom Podrumu, što ti se najviše sviđa u radu?

- Volim imati tu slobodu u kreiranju slastica, idem u svim smjerovima koji me zanimaju. Trudim se razmišljati o ovom podneblju pri kreiranju recepata, zadržati lokalni identitet i sezonski karakter u svemu što radim, to mi je nit vodilja.

Kul IN: Kako izgleda tvoj tipični radni dan u Plavom Podrumu?

- Radim od 8 do 16h. Kuhari dođu raditi oko 11, što je super jer cijelo jutro imam kuhinju za sebe i za pripremu. Slastice pripremam po segmentima, za svaki desert pripremim insert, biskvit i onda napravim kremu, glaziram. Ništa ne ide na brzinu, svim slasticama treba vremena da se prožmu okusi. Radimo s najboljim sastojcima, Valrhona čokoladom i zaista je svaki dan novi užitak. Kolače i ponudu mijenjamo sezonski i svaki dan se ide do tržnice u nabavku.

Kul IN: Koji desert iz ponude ti je omiljen?

- Ovisnik sam o slatkom i stalno probavam nešto, nadala sam se da ću se s vremenom zasititi probavanja svojih kolača, ali ne. Omiljen desert mi je Tikvalicious. Kreirala sam ga i zamislila kao mousse s muškatnom tikvom, biskvit je joconde, a insert je od crvene naranče s praline pastom i bučinim sjemenkama. Jedna od komponenti je i crumble s bademom i bučinim sjemenkama i sladoled od muškatne tikve, đumbira i cimeta.

Kul IN: Više od godinu dana po završetku programa, što bi odgovorila na pitanje „Zašto je super biti slastičar?“

- Svatko mora naći nešto što ga u životu motivira, neku strast, a meni je to slastičarstvo, kolači, torte. Ne osjećam da idem na posao, ne vežem nikakve negativne asocijacije ili nervozu uz ono što radim i mislim da je to želja svakoga.

IMG_0278.jpg IMG_1497-2.jpg IMG_1517.jpg IMG_1523.jpg IMG_1505-2.jpg IMG_1461.jpg IMG_1479-2.jpg IMG_1387.jpg IMG_1482.jpg