Slatka Italija

Slastičarski program u 2016. godini nadopunjujemo studijem u Italiji. Svi budući slastičari ili profesionalni slastičari koji se žele specijalizirati ili nadograditi svoja znanja imat će prilike u sklopu programa doživjeti autentično iskustvo lokalne tradicije talijanskih regija, ali i novog vala suvremenog slastičarstva.

Klasično slastičarstvo do nedavno je bilo prilično lokalno orijentirano, a slastičari nisu imali jednake prilike za dokazivanjem vlastitih talenata poput kuhara. Međutim otvaranjem sve većeg broja restorana koji ulažu u slastičarske odjele i slastičari su krenuli na svoj put po svijetu. Mladim generacijama slastičara danas se jednostavno nude nebrojene mogućnosti.

Kul IN-ovi polaznici imat će prilike tako nastaviti svoje školovanje na talijanskoj kulinarskoj akademiji ALMA, La Scuola Internazionale di Cucina Italiana. U dva mjeseca kroz vrhunski opremljene slastičarske laboratorije predavat će im renomirani slastičari, a cijeli program vodi genijalni Pastry Chef Matteo Berti s kojim smo imali prilike razgovarati prilikom zadnje posjete ALMA-i.

Samozatajn i perspektivan Matteo Berti porijeklom iz regije Emilie-Romangae iza sebe već ima zavidnu karijeru. Mjesto voditelja edukacije slastičarskih programa u ALMA-i obnaša od 2006. godine. Uz dugogodišni staž predavača i organizatora programa Matteo je autor knjige o bazičnom slastičarstvu te koautor drugih ALMA-inih knjiga vezanih uz deserte i slastice. Svoje rane početke u karijeri Matteo je započeo kao kuhar, vrlo brzo napreduje do pozicije šefa odjela ili Chef de Partie. Radio je u respektabilnim restoranima s Michelinom u Italiji i Švicarskoj. Nakon rada u brojnim hotelima i restoranima kao Sous Chef, Matteo se odlučio posvetiti slastičarstvu. Među važnijim lokalima u kojima je radio kao slastičar je slastičarnica Peratoner u Pordenoni i Le Calandre u Padovi.

Simpatičnog Matte-a imali smo prilike prije godinu dana ugostiti na zajedničkom predstavljanju na Hrvatskom festivalu hrane i vina gdje je Matteo imao izvanredno posjećen i vrlo originalan show u sklopu kojega je pripremao svoju zaštitnu slasticu Yo-yo.

Detaljnije o programu, profesionalnosti i budućnosti slastičarstva pročitajte u intervju.

Kul IN: S veseljem očekujemo dugo najavljivan program talijanskog slastičarstva. Kakav je program, što ste sve pripremili za polaznike?

Moram priznati da i mi s nestrpljenjem očekujemo prvu internacionalnu grupu. Za ovaj program je sigurno da daje talijanski okus. U cilju nam je polaznike obrazovati u profesionalce koji će nakon završetka moći raditi bilo gdje u Italiji i svijetu. Najljepše je kod slastičarstva što je poput matematike, vrlo logično. Kad naučite spajati namirnice i kako se one ponašaju pod određenom temperaturom spremni ste započeti igru.

Kul IN: Koja je glavna razlika između kuharstva i slastičarstva?

Dvije glavne i osnovne podjele slastičarstva su: laboratorij (proizvodnja slastica i deserata) i restoran. Rad u laboratoriju u potpunosti se razlikuje od restorana. Tamo je vrlo važna organizacija, disciplina, rasporedi, sve se priprema unaprijed i ima čiste odlike klasične proizvodnje. Dok se u restoranima slastičarstvo približava kuharstvu. Namirnice koje se koriste mogu biti prilično slične i tu do izražaja posebno dolazi kreativnost i dizajn novih slastica te dobro izvježbane tehnike brze pripreme kada vam u jednom trenutku restoran bude pun gostiju. Najveće postignuće za profesionalnog slastičara zasigurno je pozicija Pastry Chefa, onda on u tom trenutku može preuzeti sličan stav kao Chef.

Kul IN: Gdje vidite budućnost slastičarstva, u kojem će se smjeru razvijati?

Budućnost slastičarstva će se sigurno nastaviti razvijati iz tradicije jer je ona fundamentalna. Ne možemo biti inovativni ako ne poznajemo osnovu i tradiciju. Nova generacija mijenja konzervativan stav prema slastičarstvu i potiče spajanje različitih kultura, tradicija i tehnika.  

Kul IN: Koja je vaša osobna filozofija u poslu? Što vas neprestano pokreće ka novim uspjesima?

Svaki pravi profesionalac mora biti konzistentan, plemenit i otvoren, tome težim i učim studente. Uvijek treba biti usmjeren ka profesionalnosti jer ona je vrlo bitna. Svi možemo u određenom trenutku biti kreativni, ali zadržati tu kreativnost nije lako. Zato je važno biti konzistentan te čuvati i graditi znanje jer jedino je ono konstantno kao i profesionalnost.

berti.jpg 1.jpg FOTO-7.jpg 2.jpg FOTO-3.jpg 1002808_548280831896963_888567226_n.jpg FOTO-15.jpg FOTO-17.jpg FOTO-19.jpg Yo_yo_berti.jpg