Osebujni znanstvenik i njegove ljute papričice.

Putem kolonijalnih španjolskih korijena, teritorijalne povijesti i značajnog broja meksičke populacije, meksička kuhinja ostavila je dubok utjecaj, ali i stekla veliku popularnost diljem Kalifornije. Upravo je u Kaliforniji započela ljubav našeg gosta, hrvatskog znanstvenika Dubravka Babića, prema ovoj svjetskoj kuhinji, ali prije svega prema čili paprikama. 

 

Radionica meksičke kuhinje i čili paprika

Gostujući predavač: Dubravko Babić

Datum i vrijeme: 16. ožujka 2018, od 15 - 18h

 

Tijekom radionice, Dubravko će predstaviti i pripremiti nekoliko meksičkih jela s naglaskom na čili paprikama. Također, naučit ćete kako se čili paprike pripremaju i čuvaju, kako se usklađuju s jelima te kako se njihova ljutina mjeri i kategorizira. Kul IN je za ovu radionicu pribavio brojne svježe i sušene čili paprike iz Kalifornije, a imati ćete priliku probati i vidjeti slijedeće:

●     Serrano: Mala, svježa, zelena čili paprika. Svježa se koristi za guacamole, ili sušena kao začin pri kuhanju, te kao ukras.

●     Jalapeño: Ova svježa zelena ili crvena čili paprika je najpopularnija paprika u Kaliforniji zbog svoje srednje ljutine, ali izvanredno svježeg okusa. Zrela crvena jalapeño je slađa od zelene te se može sušiti i dimiti, pri čemu joj se ime mijenja u chipotle papriku.

●     Poblano: tamno zelena, svježa čili paprika srednje veličine, često se koristi pečena i punjena, te sušena za okus.

●     Chile guajillo je srednje ljuta čili paprika koja se koristi za izradu gustog, crvenog, ukusnog umaka za tamale i enchilade.

●     Pequin: Vrlo mala i vrlo pikantna crvena čili paprika, pet puta ljuća od jalapeño paprike.

●     Chile de arbol: Mala, crvena sušena čili paprika. Ova se paprika koristi za sušene crvene čili pahuljice koje možete pronaći u dijelu sa začinima na tržnici.

●     Chipotle: Srednje mala, naborana, sušena smeđa čili paprika jedinstvenog dimljenog okusa koji podsjeća na slaninu i suhe šljive. To je sušena, dimljena verzija jalapeño paprike.

●     Chile negro ili Pasilla: Duga, uska, tamno smeđa sušena čili paprika koja se koristi mljevena u mole umaku.

●     Ancho: srednje velika, naborana, smeđa suha čili paprika s nježnim, zemljanim, slatkim okusom. To je suha verzija poblano paprike.

Radionica je namijenjena svima koji žele učiti o meksičkoj kuhinji i začiniti svoj petak poslijepodne!

*Napomena: Radionica će se voditi na engleskom jeziku, s hrvatskim prijevodom po potrebi.

 

Radionica je besplatna i otvorena za javnost. S obzirom na ograničen broj sudionika, rezervirajte svoje mjesto na vrijeme, prijavom na email: info@kulinst.com ili na boj telefona 044/538 880.

Vidimo se uskoro!