Gastronomija mora - chef Piero Di Turi

U sklopu manifestacije Next generation chef, Kulinarski Institut Kul IN će u suradnji s talijanskom partner školom, akademijom ALMA, La Scuola Internazionale di Cucina Italiana, u utorak, 16. travnja 2019., u 18 sati u Kulinarskom Institutu Kul IN ugostiti vrsnog talijanskog chefa Piero di Turia. Chef di Turi iza sebe ima iskustvo rada u svjetski poznatim talijanskim restoranima poput Cracco, zatim restoranima hotela Bauer u Veneciji, hotela Eden u Rimu i brojnim drugima. Di Turi je i stalni predavač akademije ALMA, gdje ima priliku svoja znanja i kreativnu viziju gastronomije prenositi polaznicima iz cijelog svijeta. U sklopu MasterClassa: Gastronomija mora chef di Turi predstavit će suvremenu inačicu proslavljene talijanske kuhinje, bazirajući se pritom na svoje naslijeđe, regiju na jugu Italije, Pugliu te grad na sjeveru u kojemu je odrastao, Trst. 

Rođen 1973. u Trstu u obitelji iz regije Puglia, Piero di Turi u svakome pogledu utjelovljuje pojam kuhara. Odrastao je promatrajući baku kako se svake nedjelje ustaje rano ne bi li cijeloj obitelji pripremila ručak. Hrana je poveznica među ljudima, prilika za razmišljanje, diskusiju, sila koja okuplja obitelj. No ono što je Piera fasciniralo i više od izuzetno ukusne hrane njegove bake, bilo je njeno ponašanje tijekom objeda. Motrila bi i bila tiha, te bi se osmjehnula tek u trenucima kada bi vidjela da netko uživa u jelu koje je pripremila. Uživanje u radosti drugih skrivena je vatra koju svaki chef nosi u sebi.

Di Turi ima urođeni talent koji se prvenstveno razotkriva kroz intuiciju, a zatim kroz tehniku. Nakon što je shvatio glavnu ulogu chefa,  a to je stvarati užitak kod ljudi, prihvatio je još jedno načelo: snagu zajedništva. Njegov dolazak u hotel Eden u Rimu, gdje je radio kao junior sous chef, bila je prekretnica. Antonio Guida, Nino di Costanzo, Michele Gioia, Daniele Usai i Giovanni Ciresa brzo su postali njegova proširena obitelj s kojom je ostvario trajnu vezu. Timski duh, međusobno poštivanje, povjerenje među kolegama prosvijetlilo je di Turija koji se s kovčegom punim ljubavi, nakon kratkog vremena u restoranu Cracco, preselio u London, a zatim i u Veneciju u Bauer hotel.

Onaj tko jednom pređe most Ponte della Libertà ne želi se tako lako vratiti na kopno. No ukoliko je promjena lokacije nužna, tada osoba može slijediti trag ljepote. Tako se Di Turi nakon trga Sv.Marka seli u ALMA-u, smještenu unutar Kneževe palače u Colornu te postaje instruktorom Naprednog tečaja talijanske kuhinje i Talijanskog Kulinarskog programa za  internacionalne polaznike. *

Gostovanjem chefa i predavača ALMA-e, svi posjetitelji i sudionici iz prve ruke imat će priliku iskusiti kako nastaju kulinarske kreacije te upoznati fine dining stilove pripreme.

*Tekst preuzet s www.alma.scuolacucina.it