Chef Patissier s kanadskom i austrijskom adresom

 

 

 

 

 

 

 

 

Kul IN alumna Andrea Filipović doista je ostvarila interkontinentalnu karijeru u slastičarstvu, ali ne prestaje se školovati ni danas. Pohađa razne edukacije, a za vrijeme jedne od njih radila je pod budnim okom poznatog pastry chefa Karima Bourgija. Kao Chef Patissier Andrea radila je sve od Kanade do Austrije, gdje danas vodi slastičarski odjel i uveseljava goste kao pastry chef u hotelu s pet zvjezdica. Pročitajte priču ove ambiciozne i talentirane uzdanice slastičarstva.

Kul IN:Kako je započeo tvoj slastičarski put? Je li slastičarstvo nešto čime si se oduvijek željela baviti?

- Nakon dvije godine studiranja na ETF-u u Osijeku, shvatila sam da informatika nije ono čime se želim baviti u životu. S obzirom da sam uz mamu, koja je uvijek s ljubavlju pravila torte i kolače, zavoljela slastičarstvo, shvatila sam da je to ono čemu se želim i profesionalno posvetiti.

Kul IN: Zašto si odlučila upisati baš Kul IN i kako ti je iskustvo edukacije pomoglo u karijeri koja je uslijedila?

- Počela sam tražiti tečajeve za slastičarstvo po internetu i naletjela na Kul IN. Pregledala sam web stranicu, slike na Facebooku, poslala mail i tako je sve počelo. U ožujku 2015. godine upisala sam dvomjesečni program Profesionalni slastičar koji mi je bio vjetar u leđa. Zahvaljujući našem predavaču Marku, naučila sam doista puno novih stvari.

Kul IN: Gdje si do sada sve radila i na kojim pozicijama?

- Nakon uspješno završenog školovanja, dobila sam posao slastičara u Hotelu Holiday Inn**** u Austriji. Nisam se baš najbolje snačla s obzirom na to da sam se našla u stranoj državi, morala govoriti stranim jezikom, a nisam imala iskustva jer sam tek završila s edukacijom. Odlučila sam se vratiti u Hrvatsku i  odraditi jednu ljetnu sezonu na moru. Zaposlila sam se na mjestu slastičara u Petrčanima, u Falkensteiner Hotel&Spa Iadera, hotelu s pet zvjezdica. Tamo sam se odlično snašla. Svakodnevno sam, s još jednom kolegicom, spremala kolače za buffet. To iskustvo mi je dobro došlo, kako profesionalno, tako i privatno jer sam stekla puno prijatelja s kojima sam i danas u kontaktu. Nakon Iadere se odlučujem ponovno vratiti u Austriju. Zaposlila sam se u Lienzu, Parkhotelu Tristachersee, hotelu sa četiri zvjezdice. Tamo sam provela godinu dana radeći kao Chef Patissier. Pored polupansiona, imali smo i dnevnu ponudu torti i štrudli te „a la carte“ ponudu za koju sam svaka tri mjeseca smišljala nove deserte. Nakon Lienza, odvažila sam se otisnuti preko oceana. Posao sam pronašla u najboljoj slastičarnici u Edmontonu, Kanada - La boule patisserie & bakery. Svako jutro, točnije od 6 do 9 ujutro, provodila sam na isti način - dekorirala sam kolače pripremljene za taj dan. Ostatak radnog vremena spremala sam razne kolače iz ponude. Rad u Kanadi pomogao mi je da prijeđem na višu razinu slasticarstva.

Kul IN: Danas radiš kao Chef Patissier u Austriji, kako izgleda radni dan slastičara u hotelu s pet zvjezdica?

- Trenutno radim kao Chef Patissier u hotelu s pet zvjezdica u Austriji. Svako jutro, zajedno s kolegicom, pripremam kolače za popodnevni buffet te desert za večeru. Trudimo se sve same pripremati – od velike ponude sladoleda i sorbeta do štrudli, kuglofa, waffla. Što se „a la carte“ aspekta tiče, imamo malu ponudu za ručak koja uključuje razne kupove te Kaiserschmarrn, tj. carski drobljenac, tradicionalni austrijski desert.

Kul IN: Koja je, po tebi, osnovna razlika rada u velikom hotelu i maloj slastičarnici, i koje su prednosti jednog i drugog radnog okruženja?

- Velika je razlika između rada u hotelu i rada u slastičarnici. Osobno preferiram rad u hotelu jer pruža više kreativne slobode. Svaki dan spremamo desert po izboru tako da novopečeni slastičar može u kratkom vremenu jako puno naučiti i razviti svoju kreativnost. Osobno, rad u slastičarnici čini se pomalo dosadan jer se svaki dan pripremaju iste torte, isti kolači. Pa ipak, rad u slastičarnici ima svoje prednosti, a jedna od njih je fiksno radno vrijeme. No, ja se ne žalim!

Kul IN: Iako si mlada, imaš već zavidno iskustvo, možeš li nabrojati pet osobina koje mora imati svaki dobar slastičar?

- Po meni, najbitnija stvar kod svakog slastičara koji želi napredovati u svom poslu je da sve što radi, radi s ljubavlju. Pored toga, vrlo je bitno biti samouvjeren i organiziran. I naravno, svaki dan nešto novo naučiti.

Kul IN: Jesi li već pronašla svoj profesionalni potpis kao slastičar, neku tehniku, namirnicu koja najbolje dočarava tvoj stil pripremanja slastica?

- Naginjem ka modernom slastičarstvu. Svaki kolač koji pripremim, kod kuće ili na poslu, mora biti jednostavan. I sam Leonardo da Vinci je rekao "Jednostavnost je krajnje savršenstvo." Još uvijek nisam pronašla svoj profesionalni potpis, ali nadam se da ću ga pronaći jer mi je cilj jednog dana otvoriti vlastitu slastičarnicu. No, ne u tako bliskoj budućnosti, ipak je to prevelika obveza, a ostatak svijeta čeka da ga obiđem.

Kul IN: Postoji li za tebe savršena slastica?

- Savršene slastice su Paris Brest i tart od limuna. Mogla bih ih jesti svaki dan!

Kul IN: Kakvi su ti planovi za blisku budućnost?

- Trenutno smo pri kraju sezone, nakon koje idem zajedno sa šefom kuhinje, voditeljicom restorana i šefom hotela u Barcelonu. Naime, u sklopu hotela, šef otvara bar koji će biti inspiriran španjolskim „tapas“ barovima. Tri dana ćemo obilaziti barove po Barceloni kako bismo osmislili što bolji jelovnik za nadolazeću zimu. Nakon toga ostajem još tri dana kako bih pohađala trodnevni tečaj jednog od najboljih slastičara na svijetu, Karima Bourgija, u školi poznatog slastičara Hansa Ovada.

74347849_403840526955014_1393432878544584704_n.jpg 3.jpg 73123805_421474891896046_7335487194456391680_n.jpg 72792874_2116115382029190_8899774292942651392_n.jpg 1.jpg 2.jpg 4.jpg 74913055_928031724246444_4381500982819815424_n.jpg image00004.jpeg image00013.jpeg image00014.jpeg image00021.jpeg image00022.jpeg image00023.jpeg image00024.jpeg