Kako je biti chef na jahti?

Jako sam zadovoljna i stvarno sam guštala na programu. Gradivo i cjeline odlično su razrađene, literatura je isto super. Drago mi je i što smo se povezali kao ekipa, bit će nam teško kad se razdvojimo, već dogovaramo druženje na ljeto, kao da smo razred! Ovdje upoznaš ljude koji imaju isti cilj, istu ljubav, uvijek imate o čemu razgovarati, razrađujete ideje i družite se.

 


Ivona Jerković je jedna od Kul IN polaznika koji su za sebe imali već zavidno iskustvo kada su upisali program Kulinarstvo. Radila je u hotelskoj kuhinji, a kao chef na jahtama, bila je dio uzbudljivoga svijeta nautičkoga turizma. Ali sve je to na dva mjeseca odlučila ostaviti zbog edukacije u Sisku. Ivona je tijekom programa Kulinarstva zaista zavoljela Sisak, a kako i ne bi – miran i siguran grad predstavlja idealno okruženje za učenje.

Kul IN: Gdje si sve radila dosad? Imaš li iskustvo rada u kulinarstvu?

- Završila sam filozofski fakultet, smjer predškolski odgoj, ali shvatila da to nije moj poziv, bar zasad i u ovom obliku. Radila sam u Njemačkoj kao pomoćni kuhar u restoranu i hotelu svoje sestre, to je bio moj prvi susret s profesionalnom kuhinjom. Taj se posao slučajno dogodio, trebala mi je pauza od predškolskog odgoja i krenula za onim što uistinu volim. To je ujedno bio i prvi test da vidim hoće li mi se rad u kulinarstvu svidjeti i izgleda da mi se svidio! Poslije toga radila sam na jahtama kao hostesa i usavršavala se za kuhara, na kraju sam počela raditi na jahtama isključivo kao kuhar. Radila sam po cijelom Jadranu, a zimi sam na Karibima. U kuhinji sam sama tako da moram biti i kuhar i slastičar. Uvijek bude otprilike 8-12 gostiju za koje kuham svaki dan, nešto kao privatni kuhar. Spremam doručak, ručak, večeru i sve između. Gosti očekuju najbolje, pa kuhinja treba biti odlična, nešto jednostavno, a kvalitetno i dobro spremljeno.

Kul IN: Koja je najveća razlika između rada u tradicionalnoj restoranskoj kuhinji i kuhinji na brodu?

- Na brodu sve ovisi o tebi, snosiš sam svu odgovornost. Sam radiš cijelu pripremu, nema pomoći, nema dodatnih alata, snalaziš se s onim što imaš u tom vrlo malom prostoru. U restoranskoj kuhinji vas ima više i sve je organiziranije jer svako ima svoj dio posla, svoj zadatak. Ovako moraš sve sam isplanirati točno u minutu, pa je stresnije jer ne možeš dio posla podijeliti s drugima. Također, u restoranskoj ili hotelskoj kuhinji možeš koristiti namirnice i tehnike koje na brodu ne možeš. Na brodu kuhinja mora biti jednostavna jer ima puno snalaženja, sve je „minijaturno“. Ako voliš more, posao na brodu je super, privatnije je i možeš izgraditi odnos s gostima, upoznaš dosta ljudi iz inozemstva, možeš pronaći i poslovne kontakte. Puno si mobilniji i više ljudi čuje za tebe nego kad radiš u restoranu gdje si ograničen mjestom.

Kul IN: Raste li nautički turizam u Hrvatskoj?

- Raste, Hrvatska je među prvih 5 destinacija, što se nautičkoga turizma tiče. Užurbanost sezone kreće već od travnja, a traje do kraja listopada. Prvo jedrilice izlaze na more, a ljeti, kad se more smiri, dolaze i obitelji. Nautički turizam je nešto što će ljudi tek otkriti, razvio se u veliku i luksuznu industriju. Nadam se da neće izgubiti svoju posebnost pretjeranom komercijalizacijom.

Kul IN: Kako je došlo do toga da se želiš dodatno educirati?

- Želja mi je zaposliti se u nekoj kuhinji na „kopnu“, stresno je živjeti na brodu i želim se smiriti. Očekujem da ću usavršiti i dodatno svladati kulinarske vještine i pronaći stabilniji posao.

Kul IN: Planovi za dalje?

- Jednog dana želim otvoriti nešto svoje, ali kad se to dogodi želim da bude na vrhunskoj razini, neću srljati u nešto u što ne vjerujem potpuno. Htjela bih se usredotočiti na fine dining, s ribom u središtu pozornosti. To je jedna ideja, ali imam i comfort food ideju. Podijeljena sam između želje da otvorimo nešto fokusirano na fine dining i želje da otvorim comfort food restoran, ali tko zna, možda bude oboje! (smijeh).

Kul IN: Je li program ispunio tvoja očekivanja? Kakav je ukupan dojam?

- Jako sam zadovoljna i stvarno sam guštala na programu. Gradivo i cjeline odlično su razrađene, literatura je isto super. Drago mi je i što smo se povezali kao ekipa, bit će nam teško kad se razdvojimo, već dogovaramo druženje na ljeto, kao da smo razred! Ovdje upoznaš ljude koji imaju isti cilj, istu ljubav, uvijek imate o čemu razgovarati, razrađujete ideje i družite se.

Kul IN: Kako ti se svidio Sisak?

Sisak je predivan kad je sunčano, da ovdje živim stalno bih išla u prirodu. Vikendom smo bili jako izmoreni, pa nismo puno išli van, samo na kavu na šetnicu uz rijeku Kupu i u teretanu. Većinom smo se družili međusobno, npr. nađemo se u jednom od Kul IN stanova, netko nešto skuha i uživamo. 

 

Kul IN: Imaš li neki savjet za buduće polaznika ili one neodlučne?

Just do it (smijeh). Često se premišljamo i izgubimo puno vremena, ja kažem da se samo treba odvažiti i krenuti, sigurno nećeš imati loše iskustvo.

2020-07-28_13_07_53-I_V_O_N.A__iv_jerkovic__Instagram_photos_and_videos.png IMG_0697.jpg 2020-07-28_13_09_02-I_V_O_N.A__iv_jerkovic__Instagram_photos_and_videos.png IMG_0770.jpg 2020-07-28_13_09_39-I_V_O_N.A__iv_jerkovic__Instagram_photos_and_videos.png IMG_2034.jpg 2020-07-28_13_10_08-I_V_O_N.A__iv_jerkovic__Instagram_photos_and_videos.png IMG_2815.jpg 2020-07-28_13_10_30-I_V_O_N.A__iv_jerkovic__Instagram_photos_and_videos.png IMG_3537.jpg