Peru, Francuska, Hrvatska – Slastičarstvo bez granica

 

Kul IN se istaknuo kao atraktivna opcija zbog lokacije, cijene, trajanja i činjenice da su programi na engleskom jeziku. To mi je pomoglo donijeti odluku da se školujem ovdje. 

 

Ana Paye Cussianovich mlada je peruanska dizajnerica interijera hrvatskih korijena s francuskom adresom. Cijeli je život provela na kreativnoj strani traganja za karijerom, a sada se vratila svojoj najstarijoj ljubavi, slastičarstvu. U slastičarstvu je pronašla nov način da istražuje svoju kreativnost te svoju viziju danas usmjerava kroz dekoracije i ideje za slastice. Porazgovarali smo s Anom i raspravili razlike između peruanske i europske slastičarske tradicije, saznali koje su njene omiljene slastice i planovi za budućnost. Njezino podrijetlo, u kombinaciji s talentom i trudom, čini tajni sastojak živopisne slastičarske priče pune raznolikih mirisa i okusa, a veselimo se što smo bili prva stanica na njenom putu prema karijeri u slastičarstvu!

Kul IN: Jeste li oduvijek bili zainteresirani za slastičarstvo?

- Slastičarstvo me zanima odavno, a ljubav je rasla sa svakim kolačem koji bih ispekla kod kuće. Još sam u Limi otvorila posao, prodavala personalizirane cupcake i kolače općenito. Prekinula sam kako bih se usredotočila na ono što mi je u to vrijeme bila glavna karijera - dizajn interijera. Međutim, nisam bila sretna i sada sam se vratila slastičarstvu. Kreativan je posao i zaista možete pretvoriti naizgled neugledni kolač u umjetnost ako ga znate prezentirati.

Kul IN: Kako se slastičarstvo razlikuje u Peruu i Europi?

- U početku je bio šok, mislim da smo u Peruu i Južnoj Americi vrlo „sjevernoamerikanizirani“. Volimo browniese, čokoladne kolače, a u Europi je pristup tradicionalniji, sofisticiraniji. Sada mogu reći da sam iskusila kombinaciju oba svijeta i pokušavam primijeniti najbolje iz oba svijeta u svojim slasticama. Oba se pristupa mogu kombinirati u jedinstveni spoj.

Kul IN: Ima li Peru nacionalni desert?

- Imamo par, npr. Suspiro a la Limena (Uzdah dame iz Lime), i Turron de Dona Pepa. Suspiro a la Limena krema je od peruanskog voća koja se zove lucuma i na vrhu ima vrlo mekan meringue. Obožavam taj desert, tradicionalno je iz Lime. A Turron de Dona Pepa vrlo je posebna slastica za cijeli Peru jer se obično jede tijekom listopada kada slavimo Našeg Gospodina od čuda, što je vrlo važan praznik u Peruu. Desert se sastoji od slojeva keksa od anisa, maslaca, brašna. Svaki sloj preliven je sirupom od voća, lišća smokve, smokava. Vrlo je to slatka i šarena slastica.

Kul IN: Zašto ste odabrali Kul IN i kako će vam ovo iskustvo pomoći u budućoj karijeri?

- Provela sam neko vrijeme u Hrvatskoj i učila hrvatski jezik, a iskoristila sam to vrijeme da istražim mjesta na kojima bih mogla učiti o slastičarstvu. Kul IN se istaknuo kao atraktivna opcija zbog lokacije, cijene, trajanja i činjenice da su programi na engleskom jeziku. To mi je pomoglo da donesem odluku da se školujem ovdje. Nakon programa, željela bih steći više iskustva u slastičarskom svijetu, možda u slastičarnici ili restoranu i na kraju pokrenuti vlastiti posao.

Kul IN: Koja lekcija vam je bila najdraža?

- Moram izabrati tartove i restoranske deserte. Jako volim dekoriranje.

Kul IN: Volite li više klasične ili moderne tehnike?

- Ne diskriminiram, dobro je poznavati klasične tehnike i nadograditi ih modernim.

Kul IN: Dobar slastičar trebao bi biti ...

- Strpljiv, organiziran i okretan.

Kul IN: Omiljeni desert?

- Imam dva! Jedan je mousse de lucuma, ali desert koji uvijek oduševi je čokoladni fudge. Može biti popraćen sladoledom, jedem ga u bilo koje godišnje doba

Kul IN: Koju biste slasticu htjeli poslužiti u svojoj slastičarnici?

- Opsjednuta sam pripremom i prezentacijom tarta od limete. Sviđa mi se okus, lako ga je napraviti, volim što se možete poigrati prezentacijom i dekoriranjem i što odgovara uz svako godišnje doba. To je sladak desert, ali istovremeno osvježavajuć, zasigurno jedan od mojih omiljenih deserta.

Kul IN: Koji biste savjet dali budućim polaznicima Kul IN-a?

- Nikada nemojte prestati istraživati ​​okuse i tehnike. Istražite različite pastry chefove, pratite njihov rad, pogledajte što rade i nikad se nemojte prestati inspirirati.

1.jpg 6.jpg IMG_5624.jpg IMG_6095.jpg IMG_6212.jpg IMG_7412.jpg IMG_7556.jpg IMG_7659.jpg IMG_7828.jpg