Profesionalna kuhinja kao novi ured

 

Nakon teorijskog dijela u Luzernu, odabran sam za 6-mjesečnu praksu u hotelu The Chedi Andermatt, koji je jedan od najprestižnijih hotela na svijetu. Iskustvo je bilo nevjerojatno jer je bilo točno ono što sam želio. 

 

 

 

Naš polaznik Kulinarstva iz Slovenije Dino Draganović započeo je svoj profesionalni život kao ekonomist u uredu, ali je shvatio je da se ne vidi dugoročno u korporativnom svijetu. Nakon što je saznao za Kul IN, iskoristio je priliku da promijeni karijeru i ostvari svoj cilj da postane kuhar. Nakon programa nastavio je školovanje u našoj partner školi BHMS, radio u jednom od najboljih hotela na svijetu, a sada je vrijeme da se osvrnemo na vrijeme koje je proveo na programima. Upoznajmo Dina!

Foto: Chef Savvas T. Zounis

Kul IN: Što je utjecalo na promjenu karijere?

– Mislim da raditi nešto što uopće ne voliš nema smisla. U kuhinji sam pronašao svoju ljubav i priprema hrane je postala esencija moje sreće. Za Kul IN sam se prvenstveno odlučio jer je to jedina ustanova u blizini koja nudi tako raznolik, intenzivan, zabavan i osobni pristup daljnjem obrazovanju u kulinarstvu. Nakon programa nastavio sam školovanje u BHMS-u u Lucernu, Švicarska. Tamo smo prošli sve moguće teme - Od F/B menadžmenta do sigurnosti u radu s hranom (HACCP), različite slastičarske programe (specijalizirana čokolada - ponos Švicarske)...

Kul IN: Najdraža lekcija ili vještina koju ste naučili tijekom boravka u Kul IN-u?

- Najdraži dio bio mi je tjedan kada smo radili s ribom i morskim plodovima. Od rezanja, otkoštavanja, pa sve do finalnog ukrašavanja, sve je bilo vrhunsko.

Foto: Chef Savvas T. Zounis

Kul IN: Kakva su vaša očekivanja od programa, kako će vam on pomoći u daljoj karijeri?

- Bio je to sjajan početak moje nove karijere; Mislim da ne postoji ništa slično onome što nudi Kul IN. Moglo bi se reći da smo u 2 mjeseca naučili mnogo više nego neki ljudi u 4 godine.

Kul IN: Navedite 3 osobine koje svaki kuhar treba imati.

- Komunikativnost, marljivost i fleksibilnost!

Kul IN: Recite nam više o vremenu provedenom na BHMS-u i stažiranju u Chediju.

Nastava se sastojala od HaCCP teorije do simulacije prave kuhinje. Kuhari, posebno Chef Fotis i Chef Meier bili su mentori o kakvima se može samo sanjati. Nakon teorijskog dijela u Luzernu, odabran sam za 6-mjesečnu praksu u hotelu The Chedi Andermatt, koji je jedan od najprestižnijih hotela na svijetu. Iskustvo je bilo nevjerojatno jer je bilo točno ono što sam želio. Dobio sam priliku raditi direktno u kuhinji koja je u vrhu profesionalnosti i zaobišao sve ostale stereotipne objekte.

Foto: Marija Štefek Rukavina

Kul IN: Savjet za buduće polaznike?

- Za sve vas koji znate da je vaše samopouzdanje barem malo vezano za rad rukama i uživate u kuhanju, bit će vam sjajno u Kul IN-u!

Kul IN: Koju biste promjenu voljeli vidjeti u slovenskoj gastronomiji?

- Zapravo, promjene su se već počele događati. Volim reći da prolazimo kroz kulinarsku revoluciju, ponajviše zbog chefova koji su u Sloveniji uveli ovaj novi pristup. Učimo jedni od drugih i zajedno se razvijamo.

Dino_1.jpg Dino_2.jpg DSC06084.jpg IMG_3307.jpg IMG_4361.jpg IMG_4805.jpg IMG_4770.jpg IMG_4784-2.jpg