Studij kulinarstva u talijanskoj prijestolnici gastronomije

Na gastronomskoj karti svijeta, Italija zasigurno predstavlja gurmansku Meku. Očuvavši bogatu kulinarsku tradiciju koja se prenosila generacijama i pažljivo upotpunjavala novim idejama, Italija si je zasluženo priskrbila status dominantne svjetske gastronomske sile. Njegovanje pomno kontrolirane proizvodnje i uzgoja visoko kvalitetnih prehrambenih namirnica, brojne su talijanske proizvode promaknuli u neizostavan dio receptura i drugih svjetskih kuhinja. Ozbiljan pristup gastronomiji i prehrambenoj industriji, danas u vrijeme stvaranja jedne globalne visoke kuhinje, Talijani su uspjeli zadržati vlastitu autonomnost i inovativnost, čime su se nametnuli kao vodeća zemlja za edukaciju budućih chefova. Moderna talijanska kuhinja danas je tako uzor svjetskom gastro svjetonazoru.

Talijanska kulinarska akademija ALMA, la Scuola Internazionale di Cucina Italiana, osnovana je 2004. godine na ideju Gualtieri Marchesia, začetnika moderne talijanske gastronomije, koji je u svega deset godina postojanja škole, u ALMA-i uspio okupiti eminentne talijanske kulinarske stručnjake, mentore i chefove. ALMA danas ima 2000 studenata iz cijeloga svijeta, razvijenu partnersku mrežu s kulinarskim školama iz 19 zemalja. Koncept visoke kuhinje koju su talijanski gastronomski lideri razvili,  danas uče studenti iz Kanade, SAD-a, Meksika, Brazila, Argentine, Velike Britanije, Slovenije, Turske, Južnoafričke Republike, Indije, Japana, Južne Koreje, Kine, Tajvana, Malezije, Australije i Hrvatske. Studenti u ALMA-i osim što imaju jedinstvenu priliku doživjeti talijansku gastronomiju, u potpunosti su okruženi talijanskom povijesti i kulturom. Gradić Colorno smješten svega 18 kilometara od Parme, glavnog upravnog središta regije Emilia-Romagna pretvoren je u centar svjetske gastronomske scene. Impozantan knežev dvorac izgrađen u 18. stoljeću, bio je i glavna rezidencija Marije Lujze Austrijske, Napoleonove žene koja je imala titutlu vojvotkinje od Parme. Kako bi dvorac svojom raskoši mogao konkurirati tadašnjim kraljevskim prijestolnicama Europe, Marija Lujza dala je posebeno urediti vrt u engleskom stilu. Današnji Colorno predstavlja tipičan talijanski gradić, sa svojim kavanama, slastičarnicama i restoranima. Malim uličicama gotovo svi se voze na biciklu, a u 18 sati kada se prema tradiciji Talijani nalaze i ispijaju aperitiv gradske ulice naglo ožive.

Parmu kao središte regije Emilije-Romagna krasi bogata povijest. Grad koji broji 180 tisuća stanovnika, datira još iz 2. stoljeća prije Krista, a ime je dobio prema etrušćanskoj riječi, koja znači okrugli štit. Parma danas osim što je cestovno i željezničko čvorište na pravcu između Milana i Bologne također je jedan od najvećih i najstarijih studentskih gradova u Italiji. Gastronomska povijest Italije ocrtava se u brojnim restoranima i slastičarnicama Parme. Jedan od glavnih talijanskih izvoznih proizvoda sir parmezan dobio je ime upravo po gradu Parma. Također od 2004. godine Parma je proglašena i sjedištem Europske agencije za sigurnost prehrambenih proizvoda, a odnedavna je postala prvi grad u Italiji, koji je zaštićen od UNESCO-a na temelju gastronomije. Osim gastronomije, ovaj studentski grad privlači rijeke turista brojnim kazalištima i muzejima. Parma je rodno mjesto velikog talijanskog i svjetskog skladatelja Guiseppe Verdia kojemu se u čast svake godine organiziraju brojni kulturni festivali i manifestacije.

Regija Emilia–Romagna može se zasigurno nazvati skrivenim gurmanskim blagom Italije. Prema životnom standard, Emilia-Romagna treća je po bogatstvu regija u Europi. Prvo i najstarije europsko sveučilište nalazi se u Bologni, a s ostalim studentskim gradovima u regiji, u Emiliu-Romagnu godišnje iz cijeloga svijeta dolazi 123 tisuće studenata. Emilia–Romagna dom je parmezana (Parmigiano reggiano), pršuta (Prosciutto di Parma), svjetski poznatih sorti vina poput sorte Lambrusco, najstarijeg i najkvalitetnijeg balzamičnog octa i tortellina. Navedene namirnice samo su mali dio zavidne gastronomske tradicije i povijesti. Pretočeno u brojke, u regiji je za 2014. godinu, 28 restorana nagrađeno Michelinovom zvjezdicom, a teško ćete naći mjesto gdje nećete dobiti vrhunsku uslugu i dobar zalogaj. Kada biste Talijane pitali gdje je najbolje za jesti u Italiji, osim što će vam odgovoriti kod njih doma, jednoglasno će se složiti da je prijestolnica suvremene talijanske kuhinje upravo regija Emilia-Romagna.

 

U današnje vrijeme kada je cijeli svijet postao jedno globalno selo, vrlo je važno u traženju odgovarajućeg obrazovanja uzeti u obzir škole koje će vas svojim programima povezati s vrhunskim majstorima zanata. Iskustvo rada sa chefovima koji dominiraju globalnom gastro scenom, studiranje u više različitih zemalja, kontakti sa studentima iz cijeloga svijeta, učenje što raznovrsnijih koncepata suvremenih, ali i autohtonih kuhinja, najbolja su platforma i siguran put u stvaranju vlastite karijere. 

Za sva dodatna pitanja i  informacije o školovanju u ALMA-i javite se na:

 

Upisi za program Profesionalni kuhar talijanske kuhinje i

Profesionalni slastičar talijanskih slastica 

traju do 19. srpnja 2019.!

Alma_20141216_050.jpg Alma_20150430_047.jpg Alma_20151210_023.jpg Alma_20151210_079.jpg Alma_20160113_010.jpg Alma_20160113_037.jpg Alma_20160802_034.jpg Alma_20160829_129.jpg AtamanMehmetHakan1.jpg Aula_Magna.jpg BernardBusiicu1.jpg CamilleriEdward1.jpg JukasIlija1.jpg MamulaHrvoje1.jpg reggia.png SuciicuMarijo1.jpg