Najbolja Michelin chefica u Kul IN-u

“Kada sam počela, radila sam kuhinju koja nije predstavljala mene, prezentirala je samo tehnike i namirnice s kojima sam se naučila kuhati, ali u jednom trenutku sam shvatila da želim stvoriti kuhinju koja nosi dio mene, što nije nimalo jednostavno. Za razotkrivanje vlastitog identiteta i osobnosti kroz kuhanje potrebno je proći kroz dug proces, skinuti sve sa sebe, ogoliti se i dopustiti si slobodu.”

Oduševila nas je lakoćom kuhanja, smirenošću i ljubavlju prema svakoj namirnici tijekom Međunarodnog tjedna talijanske gastronomije koji se održao u Kulinarskom Institutu Kul IN u suradnji s Veleposlanstvom Italije, Talijanskim institutom za vanjsku trgovinu, Talijanskim institutom za kulturu i talijanskom kulinarskom akademijom ALMA. Od tog događaja, Isa je osvojila mnoge nagrade od kojih je najnovija iz 2021. za najbolju Michelin cheficu. Izuzetna posvećenost i temeljitost pri odabiru namirnica, otvorenost prema učenju i otkrivanju, ali i nesebičnom dijeljenju znanja i iskustava čine upravo Isu vrhunskim profesionalcem, umjetnikom i čovjekom.

Iako je Isa mogla kuhati u svjetski poznatim restoranima, nakon završenog školovanja u hotelijerskoj školi u Salsomaggiore Terme i rada s brojnim eminentnim kuharima današnjice poput Paola Vaia, Mary Barale, Vissania, Gualtiera Marchesia, Herberta Hintnera, Luca Casadia, Filippa Chiappinia Dattiloa i mnogim drugima, ona se odlučuje krenuti u realizaciju svog dječjeg sna. U malom mjestašcu Bilegno, u blizini Piacenze u kojemu živi svega 95 stanovnika, od obiteljske je osterie izgradila restoran La Palta u kojemu uz članove Michelina, danas dolaze gosti iz cijeloga svijeta. Uz Michelinovu zvjezdicu koju dobiva 2011. godine, Isa je imenovana među deset najboljih ženskih chefica sjeverne Italije, a od 2021. godine je i vlasnica prestižne Michelin nagrade "Chef Donna" te je restoran La Palta i ove godine potvrdio svoj Michelin status.

Iako o Michelinovoj zvjezdici i svojim uspjesima priča vrlo skromno, zahvalna je na priznanjima jer su joj omogućili da njezina bajkovita pozornica postane dio svjetske scene, da radi s najboljim namirnicama, da još više promovira lokalne recepte te pomalo izgubljene namirnice i jela svoga kraja. S genijalnom Isom imali su prilike tri dana družiti se i kuhati polaznici Kul IN-a, što je prava rijetkost, jer da je Isa veliki radnik govori u prilog činjenica da izvan svog restorana godišnje provede sve skupa dva tjedna, a upravo ta dva tjedna se trudi upoznati s novim restoranima, kuharima ili namirnicama drugih krajeva, tako da dobiti Isu na tri dana nije bio nimalo lak zadatak, a koji su njezini dojmovi o boravku u Hrvatskoj i tko je zapravo Isa najbolje će otkriti ona sama.

MEĐUNARODNI TJEDAN TALIJANSKE GASTRONOMIJE?

- Bilo je jako teško odabrati što ću pripremati, bilo je strašno teško, htjela sam ponijeti tisuću stvari. Emilia Romagna (samo jedna regija) ima ogromnu količinu proizvoda, recepata i stvarno sam bila zbunjena jer sam htjela dati ovoj školi puno znanja, povijesti i kulinarske tradicije. Dirnule su me reakcije polaznika, osjetila sam veliku želju za stvaranjem, učenjem i ostvarivanjem.  Njihov interes u očima, to je nešto što se ne viđa tako često. Posebno sam to doživjela u trenucima kada smo se družili u slobodno vrijeme i zajednički radili pripremu cooking show-a. Kad se oslobode i kad se družiš s njima, osjećaš da su to stvarni, iskreni trenutci. Za prenijeti originalnu talijansku kuhinju morate surađivati s talijanskim chefovima, jer čitam u njihovim očima žeđ za znanjem i zato zaslužuju najbolje. Škola je sjajna, od kuhinje, slatke sobe, ljudi koji rade u Kul IN-u doista su strastveni i to je ono što sam vidjela u ova dva dana.

KULINARSTVO?

- Od kad sam se rodila moja želja za kuhanjem je bila jaka i patim kada nisam u svojoj kuhinji. Jednostavno imam stalnu želju i potrebu kuhati, ja sam bolesna - smije se Isa. Ono što sam danas radila je posao koji nosi puno strahova. Kada sam počela, radila sam kuhinju koja nije predstavljala mene, prezentirala je samo tehnike i namirnice s kojima sam se naučila kuhati, ali u jednom trenutku sam shvatila da želim stvoriti kuhinju koja nosi dio mene, što nije nimalo jednostavno. Za razotkrivanje vlastitog identiteta i osobnosti kroz kuhanje potrebno je proći kroz dug proces, skinuti sve sa sebe, ogoliti se i dopustiti si slobodu.

NOVE GENERACIJE KUHARA?

- Nove generacije su najbolje na svijetu. Moraju razmišljati o onome što žele, a kako bi napravili ono što žele, moraju biti slobodni. Najbolji savjet od mene koji im mogu dati je da slijede svoje srce i da se trude uvijek osjetiti trenutak. Sama nisam imala neku sigurnost u životu i to je postala moja jačina i uvijek sam težila biti ono što jesam. U životu je također vrlo važno moći procijeniti svoje vrline i mane, kako bi te mane mogli pretvoriti u vrline. 

HRVATSKA?

- U Hrvatskoj gastronomiji je ogroman potencijal i nadam se da će se nastaviti razvijati i napredovati u smjeru očuvanja lokalnih proizvoda i recepata, a posebno mi je drago kad vidim toliku strast i želju za učenjem kod mladih. Istinski sam uživala u ovom putovanju, puno sam toga naučila i otkrila.

CHEF KUHINJE?

- Život chefa je nevjerojatan i lud u svakom smislu!

IMG_6816.jpg 2.jpg 12.jpg 9.jpg 13.jpg 6a.jpg IMG_6965.jpg 10.jpg 14.jpg IMG_7404.jpg IMG_7134.jpg 6b.jpg 1a.jpg