Upoznajte Le Cordon Bleu slastičarku i predavačicu Elaine Young

 

Uspjeh je slađi kada se dijeli. Kad vdite da drugi imaju koristi ili uživaju u ishodima koje ste otkrili, stvari postaju slađe.

 

Elaine je ugledna slastičarka, vrhunska stručnjakinja za marketing, ekspert za čokoladu i izvor istinske inspiracije. Uskoro će podijeliti svoje znanje s Kul IN-ovim polaznicima slastičarstva putem online predavanja i već se radujemo. Elaine se odmalena pripremala za uspješnu karijeru u slastičarstvu jer je oduvijek voljela peći kolače i slastice. Ipak, činilo se da je njezin profesionalni život krenuo drugačijim smjerom jer se odlučila studirati marketing. Međutim, slastičarstvo se ponovno pojavilo u njenom životu i ovaj put je to bilo zauvijek. Elaineina poslovna i slatka strana ujedinile su se i stvorile savršenu kombinaciju. Pronašla je sebi jedinstveni put u slastičarstvu - nije samo slastičarka već i instruktorica, predavačica, savjetnica za slastičarstvo i stručnjakinja za sve vezano uz čokoladu. Kako u nekoliko rečenica objediniti njezina postignuća i aktivnosti u karijeri? Možemo bar pokušati to učiniti - Elaine trenutno radi kao predavačica slastičarstva u Le Cordon Bleu, gdje predaje slastičarstvo i čokoladu budućim liderima u industriji. Osim što radi kao edukator u Le Cordon Bleu, Elaine radi kao konzultantica koja pruža stručne savjete i kreativan doprinos slastičarnicama, restoranima i hotelima. Radi na razvoju proizvoda, stvaranju jelovnika i recepata, kreativnom razvoju, održava demonstracije i drži predavanja koja pomažu tvrtkama da se povežu sa svojom publikom. Putovala je po cijelom svijetu i surađivala s tvrtkama kao što su Smoor, Nestle, bila konzultant tvrtakama u veleprodajnoj proizvodnji, maloprodaji i sudjelovala u stvaranju proizvoda te predstavljala brendove koji proizvode profesionalnu slastičarku opremu kao što su Chocolate World (čokoladna oprema), Robo Qbo (općenito oprema za kuhanje) i Frigogelo (oprema za pripremu gelata). Elaineina karijera uistinu svjedoči o svim mogućnostima koje slastičarstvo nudi onima koji vrijedno rade i neumorno slijede svoje ciljeve te djeluje kao poticaj onima koji su još uvijek nesigurni oko odluke da krenu u vlastitu slastičarsku avanturu.

Evo kratkog intervjua u kojem možete pročitati više o Elaine, zašto se odlučila specijalizirati za čokoladu, ali i drugim detaljima iz njene bogate karijere. Ponosni smo što će na predstojećem predavanju podijeliti više slastičarskih tajni i iskustva s Kul IN-ovim polaznicima slastičarstva. Jedva čekamo i njihove povratne informacije!

 

Kul IN: Specijalizirali ste se za čokoladu, što vas je potaknulo da se usredotočite upravo na čokoladu u svojoj karijeri?

To je jedna od najčešćih namirnica u slastičarstvu, ali i jedna od najzahtjevnijih za svladavanje! Baš zato što je toliko zahtjevna namirnica, čvrsto sam odlučila da ću je savladati. Kao mlada slastičarka bojala sam se rada s čokoladom. Nisam razumjela čokoladu kao medij jer je jako temperamentna. Mrzila sam osjećaj nervoze, prestrašenosti i nesigurnosti kad god bih radila s čokoladom, tako da sam bila odlučna u svojoj namjeri da postanem vješta u radu s čokoladom. Koliko god da mi je u to vrijeme bilo teško raditi s čokoladom, ona je sastojak koji najviše volim okusiti u desertima. Pravi sam ljubitelj čokolade. Pojavila se prilika za rad u tvrtki za proizvodnju čokolade i znala sam da je to moja prilika. Voljela sam svaki trenutak učenja dok sam radila tamo. Na kraju sam izbrusila vještinu do te mjere da sam mogla raditi s čokoladom zatvorenih očiju, a zatim sam počela podučavati čokoladu svoje osoblje i u tom mi je trenutku rad s čokolado došao prirodno, gotovo poput disanja.

Kul IN: Predajete, objavljujete stručne članke, bavite se konzaltingom i još mnogo toga - što vam je najdraže? Zašto?

- Sva ta tri aspekta mog rada vrte se oko ciklusa učenja, stvaranja i dijeljenja. Gledajući unatrag kroz sve ove godine, taj me proces učenja držao. Svaka etapa pruža svoje jedinstvene "najbolje" trenutke. Svaki put kad razvijem novi proizvod, otkrijem učinkovitiju metodu ili učinkovitiju tehnologiju, u meni se probudi entuzijazam i iskusim "aha!" trenutak. Tada je pretvaranje ideje u stvarni proizvod izazov koji kada se ostvari daje osjećaj samodostatnosti jer ste svjesni da ste stvorili nešto stvarno. To je fantastičan osjećaj jer se sve ideje ne mogu uspješno provesti u realnost, činjenica da nešto znate ne znači nužno da to možete i učiniti. Uspjeh je slađi kada se dijeli. Kad vidite da drugi od toga imaju koristi ili uživaju u ishodima koje ste otkrili, stvari postaju slađe. Stvoriti koristan proizvod koji su ljudi spremni kupiti i vratiti mu se iznova način je da vaši napori postanu financijski isplativi.

Kul IN: Imate mnoga postignuća iza sebe, što je bio izvor vaše motivacije?

- Vrlo mlada sam počela peći kolače. Slastičarstvo je bilo jedini hobi ili igra koju sam poznavala. Putanja je zapravo jednostavna – slastičarstvo me zanimalo, uživala sam ​​u procesu, prevladala izazov, a zatim se osjećala dobro zbog svojih postignuća koja su me motivirala da radim još više i bolje. Kroz godine sam razvila svoju vještinu do te mjere da mi je slastičarstvo pružilo priliku da putujem svijetom, vodim ugodan život i upoznajem i radim s nevjerojatnim ljudima.

Međutim, došla sam do točke kada je ono što je nekada bilo samo užitak postalo temelj mog života. Taj je pritisak za mene bio snažna motivacija, ali tu je motivaciju teško držati pod kontrolom. Zato ne smijemo zaboraviti što nas je uvelo u slastičarstvo i zašto radimo to što radimo. Shvatila sam da je važno zaštititi taj osjećaj uživanja, interesa i ljubavi prema slastičarstvu jer je to gorivo koje će nas pogurati kroz izazove koji se mogu pojaviti na putu.