Manageri u kulinarstvu

Od samog početka i ideje osnivanja Kul IN-a osnovna misao koja se provlačila kroz ciljeve ove kulinarske institucije bila je pretvoriti hrvatske kuhare kao i zaljubljenike u gastronomiju u vrhunske chef-ove. Većina se turističkih zemalja, i onih koje pretendiraju na taj naziv, u bogatstvu svoje ponude može pohvaliti prepoznatljivom gastronomijom. Iako bi se kulinarstvo u Hrvatskoj moglo tretirati gotovo kao element baštine, zbog deficita vrhunskih kulinarskih stručnjaka, nije rijetkost da se u poznatim hrvatskim hotelima kao glavni šefovi kuhinja zapošljavaju kulinarski stručnjaci iz inozemstva te svaki od njih sa sobom donosi dio svoje kulture i stvara vlastiti gastronomski identitet.

Kako većina Kul IN-ovih polaznika po zavšetku programa radi u turizmu i uslužnim djelatnostima, želja nam je da uz praktične kulinarske vještine, razvijaju poslovna, komunikacijska i upravljačka znanja i sposobnosti. Upravo stoga dio obaveznog programa čini predmet Management u ugostiteljstvu. U sklopu ovog predmeta polaznici će imati prilike naučiti elemente poslovnog planiranja, osnove poduzetništva, razvoj proizvoda i usluga, strateškog upravljanja i marketinško komuniciranje sa ciljanom skupinom korisnika. 

Šef kuhinje mora biti dobro upoznat s poviješću, kulturom i filozofijom okoline u kojoj radi. Samo tako znati će prilagoditi jelovnik zahtjevima svakog podneblja, znati zašto se pojedine namirnice koriste na različite načine u pojedinim kulturama, odrediti primjerenu količinu npr. pržene hrane u odnosu na kuhanu ili pečenu. Znati izračunati troškove namirnica kao i razviti strategiju za nabavljanje kvalitetnih, sezonskih i svježih namirnica. Pobrinuti se da jelo ne samo da dobro izgleda, već je i ukusno, a uz sve to je i zadržalo sve hranjive vrijednosti korištenih namirnica. Razviti kvalitetnu komunikaciju sa dobavljačima kao i sa svojim osobljem, ali isto tako znati se nositi sa prigovorima potrošača te na kraju cijele priče znati ostvariti profit. 

Krajnji zaključak je samo jedan. Kako bi bili uspješan šef kuhinje uz svu ljubav i entuzijazam prema kulinarstvu, potrebno je i sveobuhvatno školovanje, jer ćete tada iz svog posla uvijek ostvariti onoliko koliko ste u njega i uložili te biti istinski uspješni i sretni.