
Voditelj programa enologije i kušanja vina
"Vino je uvod u dobro društvo."
Odrastavši u obiteljskoj vinariji Miklaužić smještenoj na obroncima moslavačkih vinogorja u Lovri se znatiželja prema vinu razvijala još od malih nogu. Prateći oca Marka Miklaužića i pomažući u svim procesima uzgoja vinove loze te proizvodnje vina naučio se prepoznavati i cijeniti kvalitetna vina. Kako vino u obitelji Miklaužić ima neraskidivu vezu sa svim članovima Lovro se nije puno pitao u kojem će smjeru nastaviti svoje školovanje.
Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu završio je smjer Vinogradarstvo i vinarstvo. U sklopu studija imao je prilike vidjeti pokušališta Agronomskog fakulteta koja se nalaze po cijeloj Hrvatskoj te sudjelovati u klonskim selekcijama raznih autohtonih sorti hrvatske. Na fakultetu su mu mentori bili: profesori Edo Maletić, Ivan Pejić, Jasminka Karoglan Kontić te docenti i viši asistenti Silvio Šimon, Darko Preiner i Zvjezdana Marković.
Nakon završenog magisterija Lovro 2010. godine odlazi na specijalizaciju u Sjedinjene Američke Države u vinariju Opolo smještenu u regiji Paso Robles u plodnoj Kalifornijskoj Napa Valley. Vlasnici vinarije Rick Quinn i Dave Nicholas zajedno su otvorili obiteljsku vinariju u kojoj proizvode jednu od najpoznatijih sorata Sjeverne Amerike, Zinfandel. Zinfandel porijeklom dolazi od autohtone hrvatske sorte Crljenak Kaštelanski.
U vinariji Opolo, Lovro je najviše imao prilike učiti od suvlasnika Rick Quinna i podrumara Jamesa Schreinera. U vinogradu radni dan kreće vrlo rano, Lovro je sa svojim radnim timom prvo skupljao uzorke grožđa koje bi kasnije u laboratoriju analizirao s ciljem utvrđivanja optimalnog trenutka berbe, nakon čega se kreće u sve ostale pripremne aktivnosti od radova u vinogradu do podruma.
Po povratku u Hrvatsku Lovro se vraća na svoje moslavačke brege sa željom da se posveti obiteljskoj vinariji. Danas, obitelj Miklaužić na 40 ha vinograda proizvodi autohtone sorte Škrlet, Frankovku, pjenušava vina, rose-a itd. Zajedno s ocem Markom, Lovro je bio angažiran oko klonske selekcije autohtone moslavačke vinske sorte Škrlet koja je posljednjih nekoliko godina postala tržišno sve više prepoznatljiva i cijenjena. Za svoja vina dobili su također prestižne nagrade: drugo mjesto za sortu Škrlet na International Wine Challenge u Londonu te drugo mjesto za pjenušac na Drinks Industry / Russian Wine Fair u Moskvi.
Kao mladi perspektivni enolog, vinogradar, sommelier i od nedavno predavač u Kulinarskom Institutu Kul IN, Lovro se nada da će kod mladih generacija kuhara i slastičara uspjeti stvoriti temeljna znanja o vinskoj kulturi i tradiciji te ih kao buduće gastronome potaknuti na neprestano istraživanje i uživanje u ljepotama novih i starih vina.