
Kulinarsko Učilište u Sisku kao jedina ustanova u Republici Hrvatskoj koja je u potpunosti orijentirana na edukaciju kadrova za pružanje kulinarskih usluga za catering i buffet ustrojava i izvodi:
Program cjeloživotnog obrazovanja kroz stručno usavršavanje za poslove:
„Specijalista za catering i buffet“
Trajanje programa (u satima): 247 sati
Opis programa:
Kuhari specijalisti za catering i buffet bit će specijalizirani za opskrbu hranom i pićem velikih i malih poslovnih skupova, banketa, različitih svečanih prigoda, poslovnih i obiteljskih događanja i svečanosti, putnika zrakoplovnih kompanija, odnosno različitih društvenih ili poslovnih događaja i zabava (catering) te za prezentaciju jela na zajedničkom stolu s kojeg se gosti sami poslužuju, bez obzira na sadržaj jela i način njihove pripreme te za različiti broj ljudi u različito raspoloživom vremenu (buffet).
Cilj ovog programa je usavršiti kuhare za poslove koji zahtijevaju specijalizirane vještine i znanja u kulinarstvu (specifično za catering i buffet) kako bi svojim kompetencijama mogli na visokokvalitetnom nivou raditi kao relevantni predstavnici kulinarske industrije. Sve specifičniji zahtjevi gostiju i klijenata, ukazuju na nužnost vrhunske edukacije i poznavanja metoda pripreme i posluživanja hrane za catering i buffet, kao i kontinuirano praćenje novih svjetskih gastronomskih standarda.
Svrha je ovog programa edukacije osigurati mogućnost usavršavanja za kuhare u Hrvatskoj i šire, radi čega će u izvođenje programa biti uključeni vrsni i renomirani kulinarski stručnjaci. S druge strane, kako bi polaznici stekli poduzetničku kompetenciju upravljanja vlastitim poslovanjem koja za njih otvara mogućnost samozapošljavanja nakon završetka programa, u izvođenje programa će kroz ekonomske nastavne cjeline biti uključeni i stručnjaci na području obrazovanja za poduzetništvo.
Uvjeti upisa:
U program usavršavanja za obavljanje poslova kuhara/ice specijalista/ice za catering i buffet može se upisati osoba koja ima 18 godina i:
- završenu srednju školu u zanimanju kuhar/ica ili hotelijersko-turistički komercijalist s najmanje 1 godinom radnog iskustva u struci što polaznik dokazuje potvrdom poslodavca.
- liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova kuhara/ice specijalista/ice za catering i buffet.
Uvjerenje:
Nakon uspješnog završetka programa stručnog usavršavanja „Specijalista za catering i buffet“ polaznik stječe stručni naziv „SPECIJALIST/ICA ZA CATERING I BUFFET“, te ima pravo upisa stručnog naziva u RADNU KNJIŽICU.
Detaljni pregled programa:
PREDMET |
BR. SATI |
METODE UČENJA |
Uvod u catering i buffet |
6 |
Teorija i vježbe |
Oprema i metode rada u cateringu i buffetu |
23 |
Teorija i vježbe |
Obrada i čuvanje namirnica |
21 |
Teorija i vježbe |
Izrada recepata i jelovnika |
13 |
Teorija i vježbe |
Svjetski trendovi u cateringu i buffetu |
6 |
Teorija i vježbe |
Organizacija posebnih catering i buffet događaja |
15 |
Teorija i vježbe |
Sigurnost u kuhinji i zaštita na radu |
17 |
Teorija i vježbe |
Osnove poduzetništva |
16 |
Teorija i vježbe |
Praktična nastava |
130 |
Praktična nastava |
Ukupan broj sati |
247 |
|
Ukupan broj tjedana |
8 |
|
Ostale informacije o školovanju:
• Školskih sati: 6 sati dnevno od ponedjeljka do petka
• Jezik: hrvatski jezik
Termini izvođenja nastave:
Upisi u tijeku!