Odabrala sam idealno zanimanje

“Odrasla sam u Libanonu, a prva sjećanja iz djetinjstva su mi miris mamine kuhinje i zvuk tatine jazz glazbe.”

Alya Hazeem je Kul IN-ova polaznica koja dolazi iz glavnog grada Libanona, Beiruta. Odrastajući uz mediteransku kuhinju, htjela je svoja znanja o lokalnoj libanonskoj kuhinji proširiti s ostalim utjecajnim kulinarskim školama, među kojima talijanska kuhinja ima najveći ugled i renome. Sanjajući kako će jednog dana postati veliki chef, Alya se odlučuje na studij u Europi te upisuje međunarodni program Profesionalni kuhar talijanske kuhinje.

- Odrasla sam u Libanonu, a moja prva sjećanja iz djetnjstva su mirisi mamine kuhinje i zvuk tatine jazz glazbe. Odrastala sam pod velikim utjecajem svojih roditelja koji nikada nisu imali tipična zanimanja, moj tata je bio vlasnik trgovine s glazbenim pločama i CD-ima, a mama je bila chef. Većinu svojih životnih vrijednosti i stavova prenjeli su na brata i mene. Unatoč društvenim normama Libanona, bili su strastveni umjetnici i uvijek su birali zanimanja kojima su se željeli baviti. Mama je uvijek pronalazila inspiraciju u kuhanju, bilo da je kuhala za nas doma ili za posao, a posao joj je bio pripremati cateringe za škole i time se bavila deset godina. Svojim radnim navikama i predanošću me uvijek inspirirala i bila mi je uzor. Nakon završene osnovne škole, upisujem tehničku školu, jer sam jedino u njoj mogla završiti program za ugostiteljstvo i kulinarski management. Bila sam toliko sretna kad sam počela sa školovanjem da sam s veseljem radila nekoliko poslova kako bih si uspjela platiti školarinu.

Kako sam odabrala Management u ugostiteljstvu kao glavni smjer, tijekom studija sam se prijavila na stažiranje u jedan od najvećih hotela u Beirutu, hotel Phoenicia. Radeći u hotelu shvatila sam da me ne zanima rad na recepciji i u uredu, već onaj u kuhinji. Brat mi je u toj odluci bio velika potpora i savjetovao me da ne odustajem od svojih snova. Potaknuta njegovim riječima počinjem tražiti kulinarske škole. S obzirom na to da sam trebala uštedjeti prilično puno novaca za školarinu, krećem tražiti poslove po restoranima u Beirutu. Hobi mi je također bio Dj-ing, tako da sam uz posao uz stalni posao u kuhinji, radila povremeno i kao DJ. Mogu se pohvaliti da sam bila na poziciji asistent chefu kuhinje poznatog internacionalnog restorana u Beirutu, restoranu DePrague. DePrague nudi fusion međunarodne kuhinje i mijenjaju jelovnik svaka dva mjeseca, što je meni bila odlična prilika za probavanje i učenje. Poslije DePraguea radila sam kao konzultant u catering tvrtki Hacienda S. A. R. L. Svaki dan u kuhinji, sve sam više bila svjesna da sam odabrala idealno zanimanje.

KREATIVNOST NEMA GRANICA

Uvijek sam uživala u kvalitetnim jelima i hrani, eksperimentiranju s različitim tehnikama, slaganju okusa i zanimljivim serviranjima. Školovanje u Kul IN-u je za mene bilo zanimljivo iskustvo, jer mi je otvorilo oči koliko je zapravo velik svijet kulinarstva i pokazalo mi je da kreativnost u kuhanju nema granica. Očekivala sam od Kul IN-a da će biti klasična kulinarska škola u kojoj se uči puno teorije, ali u dva mjeseca sam naučila kao što bi u tri godine u školama u Libanonu.

DOKAZIVANJE ZNANJA

Kulinarski svijet je ogroman, jednostavno je toliko toga za naučiti i uvijek ima novih trendova i tehnika koje treba cijelo vrijeme pratiti i usavršavati. Željela bih jednog dana imati poziciju chefa u kuhinji, posebice u restoranu u kojemu mogu još više toga naučiti, ali i pokazati znanje koje sam stekla tijekom školovanja u Kul IN-u. Imam u planu i nastaviti sa školovanjem, a u daljnjoj budućnosti planiram otvoriti vlastitu kulinarsku školu u rodnom gradu, za mlade talentirane i ambiciozne kuhare koji poput mene samo žele ostvariti mladenačke snove.

 

Facebook stranica od Alye Hazeem.

Instagram: @lavitadibasilico

41.jpg 19.jpg 23.jpg 28.jpg 32.jpg 1.jpg 44.jpg 47.jpg 67.jpg 17160214_1324516074275979_416453498_n.jpg IMG_5497.jpg IMG_5853.jpg IMG_7426.jpg IMG_6693.jpg IMG_9805.jpg IMG_9926.jpg IMG_9973.jpg 8.jpg 17197952_1324516000942653_1678373518_n.jpg