
“Privatni i profesionalni život u potpunosti su mi se razlikovali. Slobodno vrijeme koristio sam samo za istraživanje novih restorana i barova u Sydneyu, sve u želji da isprobam što više novih okusa i kombinacija. Stalno sam kuhao doma za prijatelje, uživao u eksperimentiranju, probavanju novih namirnica i začina, a onda sam u jednom momentu shvatio da cijelo svoje slobodno vrijeme i zaradu trošim jedino i samo na hranu i putovanje.”
Gabriel Gutnik je Kul IN-ov polaznik koji dolazi iz glavnog grada Australije, Sydneya. Nakon uspješne karijere u IT-u odlučio je dugogodišnji hobi i strast pretvoriti u profesiju. Napustivši dobro plaćen i vrlo uspješan posao u IT-u, Gabriel je želio usmjeriti svoja znanja o tehnologiji, brandingu, zatim organizacijske i managerske vještine, u posao kojim se zapravo htio baviti od rane mladosti. Prije nego upisuje program u Kul IN-u Gabriel je kratko vrijeme radio kao profesionalni kuhar u catering tvrtki u Sydneyu gdje je uz pripremu jela sudjelovao u dekoriranju, serviranju i organizaciji. Radeći posao kuhara u profesionalnoj kuhinji, shvatio je da je donio ispravnu odluku, ali da mu je za napredovanje u karijeri, potrebno školovanje u kuharstvu.
Otkrivanje profesionalnog identiteta
- Školovanje sam započeo na Medicinskom fakultetu, a glavni predmet mi je bila anatomija. Iako u to vrijeme nisam bio siguran u izbor buduće profesije. Nakon što sam završio bakalaureat, prijatelj me pozvao da počnem raditi s njim u jednoj IT tvrtki. U to vrijeme je to bio prilično siguran posao koji ti je mogao omogućiti ugodan život, tako da sam odlučio pružiti šansu. Radio sam u IT- u deset godina. Bio sam dosta uspješan te sam tijekom godina dobio promaknuće i napredovao sam sve do vodećih pozicija. Radio sam na doista zanimljivim i sveobuhvatnim projektima, poput programiranja, bazama podataka, izradi aplikacija itd.
Privatni i profesionalni život u potpunosti su mi se razlikovali. Slobodno vrijeme koristio sam samo za istraživanje novih restorana i barova u Sydneyu, sve u želji da isprobam što više novih okusa i kombinacija. Stalno sam kuhao doma za prijatelje, uživao u eksperimentiranju, probavanju novih namirnica i začina, a onda sam u jednom momentu shvatio da cijelo svoje slobodno vrijeme i zaradu trošim jedino i samo na hranu i putovanja.
Putovanja i upoznavanje novih kultura i tradicija, uvijek je igralo važnu ulogu u mom životu, a posebice gastronomija kao dio društvenog i kulturnog identiteta. Kada sam shvatio da trebam promjenu, dao sam otkaz na svome poslu u IT-u. Želio sam se jednostavno maknuti iz ureda i okušati se u onome što me najviše ispunjavalo, kuhanju.
Putovanja svijetom
- Hrvatska je 40-ta zemlja svijeta koju sam do sada posjetio. Proputovao sam Aziju, Europu dva puta, Sjevernu i Južnu Ameriku, Karibe, a autom sam obišao Meksiko i odvezao se sve do Gvatemale. Putujući shvatio sam da mi kod putovanja nije nikada u fokusu hrana radi čistog jela i kušanja, već mi je zanimljiva socijalna važnost i uloga gastronomije. Kada sam posjećivao ruralna mjesta, uz hranu se uvijek vežu priče, sjećanja i osjećaji. Razgovarajući s mještanima shvatio sam da i klip kukuruza može biti super zanimljiv, naučio sam se poštivati proizvode, a najviše od svega ljude koji stoje iza njih. Putovanja su za mene tako uvijek uspomene nastale uz pričanja priči i dijeljenje momente uz hranu.
Ljeto s kamperom na Jadranu
- Kamperom sam prošao cijelu Jadransku obalu uzduž i poprijeko. Mogu se pohvaliti da sam obišao dobar dio morske Hrvatske i dio kontinenta. Hrvatska je toliko raznolika da sam jednostavno uživao. Bio sam iznenađen koliko ima različitih krajolika i mikroklima, svaki dio Hrvatske jedinstven je i ima karakterističnu prirodu. Sva ta raznovrsnost vidljiva je i u hrvatskoj gastronomiji koja je spoj brojnih utjecaja i kuhinja. Iznenadila me i restoranska scena koja itekako dobro prati sve veće trendove, a posebno mi se svidio veganski restoran Zrno u Zagrebu. Mladi su otvoreni i spremni su za nove ideje, tako da u Hrvatskoj možete isprobati vrlo zanimljive specijalitete, od lokalnih do suvremene gastronomije, a najljepše od svega je što momentalno kulinarska scena proživljava pravu revoluciju.
Kulinarsko školovanje
- Kul IN je nadmašilo sva moja očekivanja, od izvrsno opremljenih predavaona, iskusnih predavača i odličnih predavanja, a posebno mi se svidio život s kolegama. Sve skupa mi je bilo neprocjenjivo iskustvo.
Najvažnije što sam naučio u Kul IN-u je biti odgovoran za svoju radnu jedinicu, surađivati s kolegama, ali i organizirati timski rad. Upoznao sam ljude iz cijeloga svijeta, kako je raditi s njima, učiti, koje su im životne navike. To iskustvo me naučilo koliko je važno otvoriti se prema ljudima. Nitko nije najbolji chef i niti jedna kulinarska tradicija nije najbolja, ljudi su ti koji stvaraju energiju. Svima koji dolaze u Kul IN savjetovao bih da ne dolaze po recepte, već po iskustvo.
Kuhanju se može gotovo svakoga naučiti, ali istinska inspiracija dolazi iz kvalitetnog timskog rada, a fino jelo nastaje u ugodnom radnom okruženju i zanimljivim idejama genijalnih umova.
Kuharski planovi
- Želio bih ovo vrijeme što sam proveo ovdje i sve što sam naučio iskoristiti kako bih otvorio svoj restoran u stilu restorana-farme ili bih za početak probao s kamionetom u kojemu bih pripremao različita jela. Nemam želje biti executive chef fine dining restorana, san mi je osmisliti vlastiti brand hrane, koji će iza sebe imati nutricionističke kvalitete i jasno prepoznatljiv identitet.