Dva mjeseca koja ću pamtiti zauvijek

 

„Kad sam stigao u Kul IN, prepao sam se. Bio je to moj prvi odlazak od kuće te sam bio svjestan da se moram brinuti sam za sebe. Naučio sam da sam puno izdržljiviji nego što sam mislio. Bilo mi je ekstra. Naučio sam u dva mjeseca što ne bi naučio u nekoliko godina.“

 

Kada se sa sedamnaest godina i tek završenom srednjom kuharskom školom zaputio na Kul IN-ov program za profesionalnog kuhara, nije niti slutio što ga čeka. Uz puno straha od nepoznatog, dugi popis predmeta, novi jezik i radnu atmosferu, Dragan Dževlan se trudio svakim danom pokazati ambicioznim mladim kuharom. Sigurnost doma u Makarskoj Dragan je prvo zamijenio Siskom. Odmah po završetku programa Kulinarstva započeo stažiranje u restoranu El Toro u Zagrebu kod mentora Marija Mihelja. Chef Mihelj brzo je prepoznao Draganove kvalitete, tako da je Dragan ostao raditi kroz užurbanu adventsku sezonu u Zagrebu. Danas je Dragan zaposlen u Hotelu Medora u Podgori. Iako je danas mladi alumnus koji još uvijek razvija svoja znanja i talente, Kul IN mu je pomogao da počne ostvarivati svoje snove.

- Volim kuhati od osnovne škole. Kao još mali počeo sam kuhati jednostavna jela s mamom. Za kuharsku srednju školu odlučio sam se sam, iako sam imao priliku upisati ekonomsku srednju koju je odabrala većina mojih prijatelja. U kuharskoj školi smo imali svega tri sata kuharstva na tjedan tako da je nastava bila isključivo teorijska, a jedan dan u tjednu smo imali praksu u obližnjem restoranu. Na praksi su nas doživljavali kao djecu tako da osim pranja suđa i guljenja krumpira, nisam imao prilike puno kuhati. Planirano sam upisati fakultet u Opatiji nakon srednje škole, ali onda je mama našla Kul IN, koji je nudio kraći program specijaliziran samo za kuharstvo, što mi je puno više odgovaralo.

- Kad sam stigao u Kul IN, prepao sam se. Bio je to moj prvi odlazak od kuće bio sam svjestan da se moram brinuti sam za sebe. Bojao sam se da ću se izgubiti u Sisku, ali sam već u prvih par dana naučio gdje mi je sve te mi je bilo puno lakše. Kroz dva mjeseca sam se u potpunosti osamostalio. Naučio sam puno o sebi. Na početku sam mislio da sam premekan da sve ovo izdržim, ali kako su dani prolazili sam shvatio da ja to mogu i da ću program moći izgurati do kraja. Naučio sam da sam puno izdržljiviji nego što sam mislio. Prvi put sam u životu morao biti odgovoran za sve tako da sam se u samo par mjeseci osjetio kao da sam pet godina stariji.

 

- U Kul IN- u sam naučio temelje. Naučio sam puno novih načina pripreme hrane. Dosta toga za što sam mislio da je komplicirano, sam shvatio da se samo mora znati način i tehnika pripreme. Pečeno pile se na primjer pripremi vrlo brzo ako znaš raditi s mesom i opremom za pečenje, a prije mi se to činilo kao nešto teško. Za razliku, od omleta i ostalih načina pripreme jaja koji su me iznenadili koliko su zahtjevni. Svi znaju razbiti par jaja u tavi, ali ovdje je to drugačije, mora se paziti na boju, mekoću, i okus. Sekunde su bitne. U jednom trenutku su jaja presluzava, za sekundu su taman, a već sekundu kasnije su zagorjela.

 

- Stekao sam dosta novih prijateljstva ostati ću dobar s ekipom i nakon Kul IN-a. Vjerujem da ću ova dva mjeseca pamtiti uvijek i kroz posao ću se sjećati da su mi temelji došli odavde.

IMG_2548.jpg 9.jpg 5.jpg 15.jpg 8a.jpg 10.jpg 11a.jpg IMG_2799.jpg 12.jpg IMG_2597.jpg IMG_3640.jpg IMG_3671.jpg