Potraga za pravom slastičarskom školom

"Kul IN je smješten u malome gradu što vam omogućuje da se stvarno koncentrirate na izradu slastica. Cijeli tim Kul IN-a je jako drag i pun podrške, zabavno je te vam se doista instruktori individualno posvećuju. Nije kao u mnogim drugim školama u kojima morate raditi u parovima ili grupama te nemate često priliku raditi sami i proći kroz cijeli proces pripreme slastica. Ovdje smo imali priliku pripremati sve sami, kao i raditi vlastite pogreške."

Angeline Ong je alumna programa Profesionalni slastičar, koja je došla u Kul IN u 26-oj godini. Njezina želja i strast za pripremom slastica dovele su je ravno iz rodnog Pertha u Australiji do Siska. Angeline je bila jedna od onih polaznika koji uvijek žele naučiti više, pronalazeći knjige, formule, isprobavajući nove kombinacije okusa, provodeći svoje vrijeme u Kul IN-ovom začinskom vrtu ili putujući vikendom u Zagreb kako bi kupila neke egzotične sastojke. Njezina znatiželja i želja za istraživanjem stalno ju je gurala da dodatno vježba i uči. Nakon što je završila program u Kul IN-u, Angeline je dobila priliku stažirati u Splitu u jednoj od najboljih hrvatskih slastičarnica O'š kolač. Slastičarnica je u vlasništvu jedne od najtalentiranijih hrvatskih slastičarki Tee Mamut, koja je završila program slastičarstva u New Yorku na Culinary Institute of America. Angelinina je slastičarska priča tek započela, ali smo sigurni da će njezine slastice uskoro biti vrlo popularne u Australiji!

Oduvijek sam znala da se želim baviti slastičarstvom

Rođena sam u Australiji, u Perthu. Mislim da sam oduvijek znala da želim postati slastičarka. Voljela sam isprobavati nove stvari i putovati u različite zemlje. Odrastajući, zapravo sam htjela biti računovođa ili kuhar, ali onda sam se u nekom trenutku zaljubila u okoliš. U posljednjih sam nekoliko godina shvatila da mi je posao dosta stresan, pa bih se kroz pripremu slastica osjećala bolje, sretnije.

Odrastanje uz svog omiljenog kuhara

Tata mi je kuhar. Prošao je obuku za talijansku kuhinju, a potom se prebacio na singapursku kuhinju, tako da mislim da od tuda potiče moja ljubav prema hrani. Svaki put kad bi kuhao, stajala bih pokraj i gledala, isprobavajući začine. Kada bi marinirao jela, uvijek bismo to zajedno kušali. Bila sam vrlo mlada kada sam napravila svoj prvi kolač. Taj se kolač zove Pandan Chiffon kolač, i to je azijski tip specijaliteta. Mislim da sam imala deset godina kad sam ga prvi put napravila i to me moja teta naučila. Nakon toga bi me majka uvijek tražila da ga radim za njene prijateljice za razne rođendanske proslave.

Slastičarstvo mi je na prvom mjestu

Volim hranu i kuhanje, ali sam isto tako i vrlo organizirana osoba, a kod kuhanja ponekad morate ići po osjećaju, što me čini nesigurnom, dok sa slasticama morate slijediti jasnu formulu, što vam je temelj nakon kojega možete biti kreativni s okusima.

Jednostavno volim raditi torte i slastice te gledati ljude kako su sretni dok ih jedu. 


Znanost o okolišu i rad za vladu

Studirala sam ekonomiju i znanost o okolišu. Trenutno radim za vladu u području vezanom za provjeru novih zakona. Kada vlast želi promijeniti ili provesti novi zakon, to prvo prolazi kroz naš ured te mi procjenjujemo ekonomski, društveni ili ekološki utjecaja toga. Ako vidimo da država iz toga ima korist onda odobravamo regulative ili uputimo vladu da neke segmente popravi ili ih priprem za tranziciju prije nego što se izglasaju u parlamentu.

Potraga za pravom slastičarskom školom

Odlučila sam se da će 2017.-ta biti moja godina. Željela sam provjeriti mogu li započeti karijeru u slastičarskoj struci. Iz tog sam se razloga odlučila obrazovati u slastičarstvu. Prvo sam htjela upisati kratki večernji ili vikend tečaj, no nisam zapravo pronašala ništa konkretno - stalno sam pronalazila samo programe s redovitim predavanjima. Stoga sam pomislila: "Ako to već želim, mogu otići i u drugi grad ili zemlju." Počela sam proučavati škole u Melbourneu jer mi sestra tamo živi. Zapazila sam školu Le Cordon Bleu koja je bila vrlo skupa, pa sam pomislila: "Ako već idem u Le Cordon Bleu, možda bih ju mogla upisati u Engleskoj." Tako sam počela razmišljati o Velikoj Britaniji, no onda je uslijedila cijela priča s Brexitom, što me potaknulo na razmišljanje. Također sam htjela ići u Francusku, no cijela situacija s terorizmom me uplašila pa sam nastavila gledati druge europske zemlje.

Proučavala sam škole u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Belgiji i Švicarskoj. Kul IN-ovi programi su trajali dovoljno dugo, nije bio previše skup, objedinjavao je sve što sam htjela naučiti te je bila dobra škola za mene u smislu dostupnosti upisnih rokova tijekom cijele godine. Kontaktirala sam nekolicinu Kul IN-ovih slastičarskih alumnija, razgovarala sam dosta o tome i pomislila, "ovo je mjesto za mene". Također sam pratila njihove slike na Facebooku kako bih vidjela stvari koje ću raditi i sve je izgledalo sjajno pa me to učinilo još sigurnijom u moju odluku.

Školovanje u Kul IN-u

Bilo mi je apsolutno odlično, obožavala sam peći i pripremati slastice svaki dan, biti u elementu. Marko je izvrstan učitelj, zaista se brinuo o nama. Svidjelo mi se i kako nam je Zdravko na satovima menadžmenta rekao da nam stvarno želi sve najbolje, podrška koju smo imali prije ispita, činjenica da je svima stalo do nas i da nismo samo broj - nam je dala puno samopouzdanja.

Kul IN je smješten u malome gradu što vam omogućuje da se stvarno koncentrirate na izradu slastica. Cijeli tim Kul IN-a je jako drag i pun podrške, zabavno je te vam se doista instruktori individualno posvećuju. Nije kao u mnogim drugim školama u kojima morate raditi u parovima ili grupama te nemate često priliku raditi sami i proći kroz cijeli proces pripreme slastica. Ovdje smo imali priliku pripremati sve sami, kao i raditi vlastite pogreške. Naš slastičarski instruktor Marko bi nam dao vremena da ponovimo pripremu nekih slastica pri čemu dobro naučite prave vještine i tehnike. U Kul IN-u imate priliku naučiti detaljnije dijelove slastičarstva koji vas posebno zanimaju, sve skupa ćete naučiti onoliko koliko truda uložite, a cijelo vrijeme vas prati tim za koji mogu reći da su prava potpora.

Stvaranje vlastitog branda slastica

Voljela bih pokrenuti svoj vlastiti posao i online prodaju, a onda, kad s dolaskom većeg broja klijenata, stvorila bi lagano svoj vlastiti brand kojeg bi nudila kafićima u vidu prodaje na veliko ili catering kompanijama. To je otprilike moj desetogodišnji, petnaestogodišnji plan.

IMG_9180.jpg IMG_1210.jpg IMG_9499.jpg IMG_9775.jpg Okola.png 2.png 20136375_10155497072633917_1352893852_n.png 4.png 6.png IMG_0334.jpg 7.png IMG_1282.jpg IMG_1724.jpg IMG_9146-3.jpg