Kreativnost kao prioritet

 „Na drugoj godini studija dijelila sam stan s pet cura, i negdje u to vrijeme postala sam opsjednuta s pečenjem. Moje cimerice bi svako jutro u kuhinji dočekale tri vrste kolača. Na kraju su zaključile da moram nešto poduzeti oko toga. To je bio trenutak kada sam počela razmišljati da bi slastičarstvo moglo biti moja profesija.“ 

 

 

Još kao studentica filozofije i teologije Laura Gisbourne pokazivala je veliku želju da upravo slastičarstvo postane njena profesija. Došavši u Hrvatsku iz engleskog Lancastera, uz sasvim novi zaokret u karijeri, Laura se vrlo brzo iskazala kao izvrsna buduća slastičarka s velikim interesom za učenjem. Uz svakodnevne intenzivne slastičarske praktikume, Laura je uvijek tražila informaciju i savjet više. Tako je po završetku programa, svoje stečeno znanje odlučila nadograditi stažiranjem u Francuskom Saint Clair, u istoimenom hotelu.  

Koja je vaša profesija i kako to da ste se odlučili za promjenu?

Diplomirala sam filozofiju i teologiju. Negdje na polovni studija shvatila sam, koliko god mi se studij sviđao, da u konačnici ne želim raditi u tom području. Na drugoj godini studija dijelila sam stan s pet cura, i negdje u to vrijeme postala sam opsjednuta s pečenjem. Moje cimerice bi svako jutro u kuhinji dočekale tri vrste kolača. Na kraju su zaključile da moram nešto poduzeti oko toga. To je bio trenutak kada sam počela razmišljati da bi slastičarstvo moglo biti moja profesija. Stavile su mi bubicu u uho. 

Koji su vaši planovi i očekivanja nakon završetka programa i stažiranja u Francuskoj?

Planovi su ostati u ovoj profesiji barem narednih 20 godina. Želim putovati svijetom i obilaziti slastičarnice. A kada naiđem na onu koja će me uistinu oduševiti, zaposliti se u njoj kao pastry chef. To je moj plan (smijeh). Slijedit ću ono što uživam raditi i jednostavno vidjeti kako će se dalje razvijati. Od stažiranja u Francuskoj nemam nikakvih konkretnih očekivanja osim učenja. Ali očekujem da ću se vratiti kompletno iscrpljena i uzbuđena u isto vrijeme.

Postoji li neki konkretan razlog zašto ste odabrali Hrvatsku za pohađanja slastičarskog programa?

Pored činjenice da nisam nikada bila u Hrvatskoj, Kul IN-ov program Profesionalnog slastičara nudio je točno ono što sam željela, a sve to uz dobru cijenu i mogućnost stažiranja u Francuskoj. Nakon pretraživanja po internetu, pored mnogih škola u cijelome svijetu, od Australije, Amerike, Italije do Francuske, odlučila sam doći u Hrvatsku. 

Što vam se najviše svidjelo tijekom programa u Kul IN-u?

Sve! (smijeh). Rekla bih da mi se najviše svidjela sloboda. Mogućnost da pogledaš recept i znaš točno što je potrebno napraviti u postupku, ali i mogućnost da naučiš što možeš drugačije napraviti s istim sastojcima. Očito je da je kreativnost prioritet u Kul IN-u i to mi se jako sviđa. I također, lokacija. Moći pogledati kroz prozor i vidjeti srne. Generalno, bilo je divno. Bilo je divno upoznati sve, postati tim i raditi kao pravi tim. Također, tijekom vikenda svi su bili jako ljubazni i vodili me na različita mjesta i izlete. 

Koja je najbolja lekcija koju ste naučili?

Ne paničari! Ako nešto zgleda kao da je krenulo po zlu, možda postoji način da se popravi. Ako ne, to je isto u redu, samo kreni ispočetka. Učenje nije vrijeme za paničarenje, paničariti možeš kasnije kada si uistinu u kuhinji na radnom mjestu. Al učenje je mirno i opušteno. 

Imate li neki savjet za nekoga tko se namjerava prijaviti na program slastičarstva?

Ako razmišljate o upisu na program, onda to i učinite. Neće vam oduzeti puno vremena u životu, samo dva mjeseca, a ako s programom želite započeti nešto onda je ovo nevjerojatna polazna točka koja će vas naučiti prijeko potrebnim osnovama. S druge strane, ako odlučite ništa ne učiniti sa stečenim znanjem, opet ćete iza sebe imati jedno nevjerojatno životno iskustvo. 

IMG_0350.jpg IMG_1061.jpg IMG_0587.jpg IMG_0503.jpg 45491641_378780456299807_2151070070246211584_n.jpg