Karijera budućnosti

 

 

„Smatram da je sjajno što imam diplomu i vještine jer bez obzira gdje se nalazim, čak i ako odem u stranu zemlju, ne moram govoriti jezik, dovoljno je da pokažem što mogu i znam.“

 


Ponekad je potrebno puno planiranja kako bismo dosegli željenu razinu i vrstu obrazovanja. Za Liudmylu Lavrinenko to je značilo da će proći nekoliko godina prije no što dođe pravo vrijeme za upis programa. S velikom strašću za slastičarstvo Liudmyla je konačno počela ostvarivati svoj san, putovala je svijetom i u Hrvatskoj našla savršeno mjesto za svoje obrazovanje.

KAKO JE SVE POČELO

- Ljubav prema kuhanju razvila sam nakon što sam diplomirala i počela živjeti sama. Tada sam shvatila da pripremanje hrane nije samo nužno, već da može biti i zanimljivo te zabavno. Odlučila sam - nikada nije kasno za obrazovanje i upisala se na satove kuhanja. Ali 95% tečaja temeljilo se na teoriji. Iako je bilo zanimljivo naučiti nove informacije, željela sam se iskušati u praktičnoj nastavi. Tražila sam mjesto gdje bih mogla dobiti praktično znanje i pronašla novootvoreni restoran. Ponudili su mi stažiranje, a kasnije i posao slastičara na puno radno vrijeme. Bila sam presretna jer su mi slastice bile omiljeni dio svijeta gastronomije. Zaista mi se svidjela ideja nošenja uniforme, miris kolača i slastičarski odjel. Pomislila sam: „To mi se jako sviđa!“.

RADNO ISKUSTVO

- Na tom radnom mjestu mi se javila želja da radim s ljudima te sam našla posao konobarice u Poljskoj. Počela sam uživati u činjenici da sam dio ugostiteljske industrije, voljela sam svakodnevno upoznati nove ljude, raditi brzim tempom, upoznati sve različite aspekte industrije. Željela sam iskusiti još više i preselila se u Katar kako bih radila u svjetski poznatom restoranu kao supervizor. Dosad sam naučila mnogo toga o upravljanju cijelim restoranom. No, i dalje sam gledala kulinarske emisije na TV-u i priželjkivala da ću, jednog dana, i ja stvoriti svoje remek-djelo. Ovo je bila savršena prilika da slijedim svoj san.

U POTRAZI ZA SLASTIČARSKIM PROGRAMOM

- Nekoliko sam godina tragala za odgovarajućom školom, ali ranije nisam imala priliku upisati program, trebala sam raditi i uštedjeti nešto novca kako bih se mogla opušteno posvetiti obrazovanju. Kad sam počela razmišljati o napuštanju tadašnjeg posla, počela sam i istraživati škole na Internetu. Većina škola nalazilo se u Italiji ili Francuskoj, ali zapazila sam jednu iz Hrvatske, bio je to Kul IN. Svidio mi se program za profesionalnog slastičara, vrijeme trajanja, a bilo je i povoljno. Jednostavno sam imala dobar osjećaj oko Hrvatske. Pomislila sam „Ovo je savršeno!“. Bilo je to nešto poput sudbine, vremenski se sve savršeno poklopilo. Upisala sam se, brzo obavila sve što je bilo potrebno te dala otkaz.

PLANOVI ZA BUDUĆNOST

- Trenutno je u Kataru stvarno teško biti profesionalni slastičar. Ali ovo je posao iz snova za mene i želim ostati u ovoj profesiji. Za sada planiram ostati u Kataru, ali namjeravam se preseliti u budućnosti. Smatram da je sjajno što imam diplomu i vještine jer bez obzira gdje se nalazim, čak i ako odem u stranu zemlju, ne moram govoriti jezik, dovoljno je da pokažem što mogu i znam.Trenutno to radim radi svog zadovoljstva, ali planiram slastičarstvo učiniti svojom karijerom u budućnosti.

OBRAZOVANJE U KUL IN-u

- Školovanje u Kul IN-u mi uvijek vrati lijepa sjećanja na vrijeme provedeno u Hrvatskoj. Naučila sam više nego što sam očekivala i sve skupa kada zbrojim bilo je to jedno slatko iskustvo i po pitanju nastave, ali i po pitanju ljudi koje sam ovdje upoznala. Istinski sam uživala i sigurna sam da će mi iskustvo ovdje pomoći u budućnosti.

IMG_2676.jpg IMG_2467.jpg IMG_2473.jpg IMG_3073.jpg IMG_3076.jpg IMG_2539.jpg IMG_5225.jpg IMG_5623.jpg IMG_5280.jpg IMG_2657.jpg