Profesionalni put za kuhara započeo sam u Hrvatskoj - priča Gleba Nekrasova iz Moskve

 

 

 

 

 

 

 

Ne volim složene postupke ili korištenje previše tehnika u pripremi hrane, već preferiram jednostavne tehnike, jednostavnu prezentaciju hrane i talijanski stil.

 

Kul IN polaznik iz Moskve, Gleb Nekrasov, još je u djetinjstvu pokazao zanimanje za kulinarstvo, ali nije ni sanjao da će zaista postati profesionalni chef! Pružila mu se prilika i odlučio je pretvoriti svoj san u jasno definiranu karijeru te upisati program Profesionalni kuhar talijanske kuhinje. Trenutno svoje vještine brusi u Kul IN-u, a nakon toga nastavlja školovanje u Italiji.

Kada vas je kuhinja zaintrigirala?

- Kuhinje je oduvijek imalo posebno mjesto u mom životu. Počelo sam kuhati u djetinjstvu, mislim da su instant rezanci prvo jelo koje sam napravio. Također sam bio inspiriran azijskom kuhinjom, pa sam eksperimentirao i obično se ispostavilo da je ono što spremim ukusno. Sada kuham svaki dan kod kuće jer imam vremena, ai nužno je kuhati ako živite sami. Redovito sam pripremao hranu i kao tinejdžer, htio sam biti neovisan i osamostaliti se u tim najosnovnijim stvarima. Neki kažu da kuhanje nije za muškarce, ali ja ne vidim logiku iza toga, kuhanje je bitan dio svakodnevnog života, tko jede, trebao bi znati i kuhati. Moj prvi susret s ugostiteljstvom bio je kada sam radio kao barmen, a nedavno sam završio stažiranje kao kuhar.

Koje jelo vam je omiljeno?

- Oduvijek sam volio omlet s vrhnjem, muškatnim oraščićem i parmezanom. Parmezan volim I danas, naravno, cijenim visokokvalitetne proizvode, npr. rajčice iz glavnog grada Azerbeijana, Baku, nevjerojatne su, bogate i svježe. Trenutno sam na programu Profesionalni kuhar talijanske kuhinje, pa je razumljivo da volim i talijanske proizvode jer su također puni boja i života, volim organske proizvode. Međutim, teško mi je reći koje jelo mi je omiljeno, volim pizzu, ali ne mogu je jesti svaki dan, bilo bi previše. Sve ovisi kako sam raspoložen tog dana, uvijek želim jesti nešto drugo. Na primjer, prije nekoliko tjedana sam jako želio jesti pizzu, iako je teško napraviti savršenu kod kuće, trebala bi vam vrlo dobra pećnica, sjajno brašno, rajčice i sve ostalo.

Što / Tko vas je nadahnuo da slijediš ovu karijeru?

- Izvor moje inspiracije vrlo je jednostavan, čitao sam knjige i gledao kulinarske videozapise. Također, postoje mnogi veliki kuhari koji razumiju kulturu kuhanja i od kojih možete puno naučiti. Gastronomija i kulinarstvo više su od pukog pripremanja hrane, stil i atmosfera su također važni, skupa sa visokokvalitetnim proizvodima, opremom itd.

Zašto ste se odlučili upisati na Kul IN?

- Program Kulinarsva priprema je za ALMA-u, htio sam se usavršavati u Italiji i ovaj program se činio kao najbolja opcija. Razmatrao sam I druge škole, ali iz više razloga, nisu mi odgovarale. Kul IN ima dobre kritike i odlučio sam se upisati. Mentalitet ljudi je također bio važan faktor pri odabiru. Iz Rusije sam, a svi slavenski ljudi imaju sličan mentalitet i običaje, zbog čega mi je učenje u Hrvatskoj bilo prirodni izbor, nije mi trebalo dugo da se prilagodim i priviknem na okolinu i ljude, jezična barijera također nije veliki problem.

Profesionalni kuhar talijanske kuhinje postaje se edukacijom, praksom i upijanjem talijanske kulture. Saznajte više o kvalifikacijama potrebnim da bi se postalo Profesionalni kuhar talijanske kuhinje i kliknite ovdje.

Koja od obrađenih lekcija vam je bila omiljena?

- Ne radi se samo o onome što je zanimljivo, trebali biste voljeti i one lekcije koje su korisne iako nezanimljive. Obično postavim pitanje za vrijeme praktikuma te na temelju odgovora dalje samostalno pretražujem Internet. Pripremanje tjestenine u praktikumu bilo je veoma informativno i korisno. Ne volim složene postupke ili korištenje previše tehnika u pripremi hrane, već preferiram jednostavne tehnike, jednostavnu prezentaciju hrane i talijanski stil. Mislim da se treba držati jednostavnosti i usredotočiti na kvalitetu proizvoda, a ne na broj tehnika koje koristite pri obradi. Nemojte me krivo shvatiti, važno je poznavati različite tehnike i postupke obrade namirnica, kulinarske pojmove, ali osobno želim biti jedan od kuhara koji daju prednost jednostavnosti.

Možete li s nama podijeliti svoje planove za budućnost? Kako će vam iskustvo stečeno u Kul IN-u pomoći?

- Trenutno ne razmišljam o povratku u Rusiju, planiram raditi u različitim europskim restoranima tijekom sljedećih nekoliko godina. Što se dugoročnih ciljeva tiče, planiram otvoriti mali objekt, poput focaccerije, nešto jednostavno, ali sa stilom. Ne želim se usredotočiti isključivo na profit. Ljudi koji se vode novcem u pravilu zaborave razlog zbog kojeg su uopće otvorili restoran, cijene im rastu, a kvaliteta proizvoda i usluge pada. Želim otvoriti nešto poput All'Antico Vinaio u Firenci. Po mom mišljenju to je najbolja focacceria. Između ostalog, tamo možete pronaći punjene focaccie (vrsta pogače) s rajčicama, mozzarellom, kremastom gorgonzolom. Porcije su dovoljno velike, a cijene su pristupačne.

Imate li savjet za buduće polaznike?

- Budite pažljivi za vrijeme praktikuma, analizirajte sve informacije koje ste dobili i kritički ih sagledajte. Razmišljajte o svemu što radite, pretražujte relevantne informacije na Internetu i samostalno istražite stvari koje naučite u praktikumu. Naučite biti samostalni i gledajte predavače kao polaznu točku za daljnje učenje. Također, proučavajte kemiju jer je važna u našoj industriji. Chef u restoranu u kojem sam stažirao bio je inženjer kemije i to je znanje koristio u svojoj karijeri profesionalnog chefa.

 

Program: Kulinarstvo i Profesionalni kuhar talijanske kuhinje  

Gleba pratite na njegovom Instagram profiluhttps://www.instagram.com/glebnekrasoff/

IMG_0040.jpg IMG_0417.jpg IMG_0467.jpg IMG_0471.jpg IMG_0609.jpg IMG_0075.jpg IMG_0718.jpg IMG_9851.jpg IMG_9882.jpg IMG_0016.jpg