Od ljubavi prema kolačima do Budi Foodie stipendistice

 

"Uvijek se sjetite zašto ste nešto započeli, to će vas motivirati da se nastavite truditi i ostvarite svoje ciljeve i želje."

 

 

 


Alumna Marina voljela je peći kolače odmalena, ali se profesionalno okrenula slastičarstvu po završetku srednje škole kada je upisala program Profesionalni slastičar. Iza nje je užurbanih i inspirativnih par godina, a najbolje je tek pred njom - nakon što je završila program i odradila staž, njena karijera pravocrtno kreće uzlaznom putanjom. Obrazovanje je bila prva u nizu hrabrih odluka, a dalje su se uspjesi redali sami – Marina je jedno vrijeme radila u poznatoj zagrebačkoj slastičarnici Vis a Vis by Vincek, a dobitnica je i stipendije koju dodjeljuje zaklada Budi Foodie te je sudjelovala na prestižnom gastronomskom kongersu Chef's Stage i bila jedna od pobjednica natjecateljskog dijela. Više o Marinom putu popločenom odvažnim odlukama pročitajte u nastavku.

1. Možeš li nam objasniti svoj profesionalni put, jesi li se oduvijek htjela baviti slastičarstvom, što te motiviralo da se ozbiljno posvetiš slastičarstvu?

- Slastičarstvo je za mene oduvijek bio jedan bijeg od stvarnosti. Mogla bih reći da sam oduvijek znala da se želim baviti slastičarstvom jer još od malena voljela sam peći kolače i pripremati slastice za svoju obitelj. Međutim, konačna odluka dogodila se po završetku srednjoškolskog obrazovanja. Želja za napredovanjem, te stjecanjem novih znanja i vještina bila je sve veća pa sam se odlučila zaposliti, kako bih mogla skupiti potrebna financijska sredstva za osobno napredovanje i učenje u zvanju slastičarke. Ono što me motiviralo bilo je upravo mogućnost da samostalno istražujem i spajam različite spojive i nespojive okuse, kao i činjenica da osobnoj mašti i kreaciji u slastičarstvu nema granica.

2. Prvi kolač koji si sama spremila bio je _____? Kako je ispalo?

- Prvi kolač koji sam sama spremila bili su poznate zagorske štrudle uz pomoć majke Blaženke, koji su ispali ništa manje od vrhunskog (smijeh).

3. Zašto si se odlučila baš za Kul IN? Kako si doznala za školu i kako ti je bilo kod nas?

- Iskreno, mogla bih reći da Kul IN osobno smatram jedinom kompetentnom školom u Hrvatskoj što se gastronomske grane slastičarstva i kulinarstva tiče. Prije nego sam se upustila u svoju osobnu avanturu s dotičnom školom, pomno sam istražila – što, gdje, kako i kada upisati te se u konačnici odlučila za najbolje, a to je bio Kul IN. Kada bih generalno trebala ispričati kako mi je bilo tijekom mojeg obrazovanja, mogla bih svesti sve pod jednu riječ – odlično. Zauvijek ću pamtiti sve dane provedene u gradu Sisku, sklopljena životna prijateljstva, iskustva, praksu i slastičarske tajne koje sam za vrijeme svojeg obrazovanja tamo stekla i usvojila. Iako je sve kratko trajalo, a još brže prošlo, to je jedno predivno, a usudila bih se reći osobno najljepše razdoblje u mom životu.

4. Koja lekcija ti se najviše svidjela ili bila najkorisnija?

- Kada bih trebala izdvojiti najkorisniju lekciju, bilo bi tu popriličan popis svega onoga što smo naučili i stekli tijekom svojeg obrazovanja, jer je sve na neki način povezano, a chef Marko koji je radio i usko surađivao s nama, potrudio se do detalja nam objasniti svaku lekciju.

5. Kako ti je edukacija pomogla pri realiziranju karijere?

- Što se edukacije na Institutu Kul IN tiče, zaista mogu reći da mi je ovakva vrsta obrazovanja uvelike pomogla i zasigurno bila odskočna daska u realiziranju vlastite karijere. Nakon završetka programa Kul IN me uputio na praktično usavršavanje gdje sam ostala raditi  još nekoliko mjeseci nakon završenog praktičnog djela obrazovanja. Nedugo nakon toga, zaposlila sam se Vis a Vis by Vincek. Svakako me raduje što me s Kul IN-om i dan danas veže posebna ljubav, zato smo još uvijek u kontaktu i uvijek se rado odazovem na sve radionice, a nadam se da će tako i u buduće biti (ljubav je obostrana).

6. Koju slasticu danas najradnije spremaš i zašto?

- Kad sam kod kuće, najviše volim peći raznorazne stvari po svojem osobnom ukusu, pa to uvijek ispadne nešto drugačije, inovativno i potpuno novo. No, kada je moja obitelj u pitanju, u zadnje vrijeme najviše se peku i izrađuju torte tematske prirode, gdje posebno dam mašti na volju u čemu si i osobno izguštam i osobno uživam.

7. Nedavno si postala stipendistom Budi Foodie zaklade, o čemu se točno radi?

- Budi Foodie zaklada usmjerena je prema mladima koji imaju želju i volju ostati raditi i ostvariti se u hrvatskoj gastronomiji. Organizator stipendije je chef Rudolf Štefan koji je ujedno i vlasnik restorana Pelegrini – restoran s prvom Michelinovom zvjezdicom u Hrvatskoj, a ujedno i organizator Chef's Stage-a, jednog od najvećih kongresa gastronomije u Hrvatskoj.

8. Kako je izgledao cijeli proces od tvoje prijave do osvajanja stipendije?

- Što se tiče procesa prijave za istoimenu stipendiju, mogla bih reći da je u jednu ruku, bio i lagan i pomalo težak. Za početak, trebalo je ispisati neke osobne podatke, što je bilo prilično lako; no, ono što je za mene bilo pomalo teško jest napisati motivacijsko pismo jer ono što srcem osjećam i o čemu razmišljam kada je o slastičarstvu riječ, ne može se pretočiti na jedan list papira samo tako. Za prijavu je trebalo poslati svoje motivacijsko pismo i ispuniti prijavnicu te čekati daljnji tijek procesa. Selekcijski dio izbora, odigrao se u Zagrebu u hotelu Palace. Ondje samo bili podvrgnuti psihološkom testiranju, zatim praktičnom dijelu selekcijskog postupka te se u samoj završnici, održao razgovor s gospodinom Štefanom i troje predstavnika tvrtke Coca Cole, koji su svojim donacijama financijski potpomogli u sudjelovanju te cjelokupnom procesu financiranja zaklade. Nakon razgovora, rečeno nam je da ćemo o konačnim ishodima biti obaviješteni za 10-15 dana. Povratni poziv dobilo je petero sudionika, od kojih nas je troje bilo u utrci za stipendiju, a dvoje njih bili su pozvani kao gosti. Unaprijed smo bili upoznati s informacijom da će se pobjednik proglasiti tijekom zadnjeg dana kongresa Chef's Stage, koji se održao u ožujku ove godine. Iskreno, na opće oduševljenje svih prisutnih u konačnici su nas sve troje proglasili dobitnicima stipendija i pobjednicima ovogodišnjeg natjecateljskog djela kongresa Chef's Stage.

9. Što misliš koji je razlog da si baš ti jedan od tri odabrana stipendista?

- Svakako, razlog dobivanja stipendije nikada mi neće biti poznat. Razgovor u selekcijskom djelu natjecateljskog izbora bio je vrlo iscrpan i temeljit, no, mogu vam sa sigurnošću reći kako sam hrabro odlučila otpustiti sve „kočnice“ i strahove te odvažno ispričala svima prisutnima o svojem vlastitom putu prema slastičarstvu. Uspjela sam i otkriti poneki osobni plan za blisku budućnost, iako ih ima jako puno. Vjerujem da su sve prisutne moji vlastiti planovi i želja za time da ostavim trag za sobom u ovome svijetu ugodno iznenadili te su mi odlučili dati povjerenje.

10. Što bi poručila budućim Kul IN polaznicima?

- Svim budućim polaznicima Instituta Kul IN želim poručiti da ne odustaju od svojih snova te da se naoružaju strpljenjem i osobitom hrabrošću. Važno je slušati i upijati što više znanja i vještina kako bi bio što bolji te razvijao talente koji su mu dani. Nemojte se ustručavati pitati kada nešto ne razumijete, jer zapamtite – nema glupih pitanja. Iza svakog vašeg pitanja krije se osobna radoznalost, a uz to imate priliku naučiti nešto novo, ono što će vam koristiti u vašem daljnjem poslovanju. Važno je za naglasiti još samo jednu stvar – nemojte zaboraviti biti ponizni. Uvijek se sjećajte zašto ste nešto započeli, to će vas motivirati da se nastavite truditi i ostvarite svoje ciljeve i želje.

11. Što je za tebe dobar slastičar?

- Za mene je dobar slastičar osoba koja voli svoj posao i koju slastičarstvo čini boljim čovjekom.

5.jpg 5_2.jpg chefsstage-BUDIFOODIE-2.jpg IMG_4452.jpg IMG_5408.jpg chefsstage-BUDIFOODIE-14.jpg IMG_5672.jpg CS_2019_WEB_1626.JPG IMG_6138.jpg IMG_2454.jpg