Znanjem iz Hrvatske do karijere u Teksasu

 

U Kul IN-u sam imao priliku raditi u profesionalnom okruženju i susresti se s pritiskom koji dolazi uz ovaj posao i to mi je pomoglo da od kućnog kuhara postanem profesionalni.

 

 

 

S dalekih prostranstva Teksasa, dolazi nam Kul IN alumni, Zachary Vollentine. Oduvijek je bio zaljubljenik u hranu, a posebno ga inspirira tjestenina i nebrojene mogućnosti koje ta namirnica nudi kulinarstvu. Bio je odlučan da ta ljubav prema procesu pripreme, i šarolikim mogućnostima koje kulinarstvo nudi postanu njegov poziv te je upisao Kul IN. Ovaj ambiciozni 21-godišnjak ne boji se pomicati granice gastronomske ponude. Naime, želi otvoriti putujući restoran kad se vrati u SAD. Pročitajte intervju i upoznajte Zacha, saznajte više o njegovom stilu kuhanja i misterioznom putujućem restoranu!

Kul IN: Možeš li nam reći nešto više o sebi, kada si postao zainteresiran za pripremu hrane?

- Oduvijek sam volio biti na otvorenom i boraviti u prirodi - obožavao sam brati bobice, loviti ribu. Također, od 3. razreda osnovne škole, školujem se od kuće te sam sve zadaće i predavanja radio preko Interneta. To mi je ostavljalo dosta vremena za kuhanje - oduvijek sam pripremao svoju hranu i mogu reći da me je kuhanje zaista oblikovalo u osobu koja sam sada. Moja prva sjećanja vezana za kuhanje uključuju kuhanje s majkom, stajao bih na stolcu da bolje vidim, pripremao Béarnaise umak i razbacivao maslac posvuda. Oduvijek sam znao da se želim profesionalno baviti kuhanjem.

Kul IN: Zašto si odabrao Kul IN kao školu u kojoj želiš steći profesionalno obrazovanje?

Stvarno sam želio putovati; Nikada prije nisam bio izvan SAD-a. Također, imam prijatelja koji živi u Zagrebu. Poznajem ga već sedam godina, a rekao mi je da je Hrvatska lijepa i sigurna zemlja s bogatom poviješću, i to me zainteresiralo. Već sam tražio kulinarsku školu koja bi bila prava za mene. Mama i ja samostalno smo istraživali na Internetu i pronašli Kul IN istog dana. Mozgao sam se nekoliko mjeseci prije nego što sam se odlučio upustiti u ovu avanturu. Što se tiče postupka prijave, Srđana iz Kul IN-ovog ureda u New Yorku bila je od velike pomoći. Vodila me kroz cijeli postupak. Ured se tek otvorio i moguće sam bio prvi kandidat iz Amerike koji im se javio. Sve u svemu, Kul IN se činio pametnim izborom – program je zanimljiv, cijena je bila pristupačna, vidio sam da se škola nalazi u lijepom, sigurnom gradu itd. Prolazio sam kroz promotivni materijal i bio sam vrlo uzbuđen kada sam konačno odlučio doći i preseliti u Hrvatsku na dva mjeseca.

Kul IN: Kakva su tvoja očekivanja nakon programa? Kako će ti pomoći da unaprijediš karijeru?

Nadam se da ću otvoriti vlastiti posao, želim pokrenuti putujući restoran u obliku kamiona s hranom, a ponuda će se temeljiti na tjestenini. U Kul IN-u sam imao prilike raditi u profesionalnom okruženju i susresti se s pritiskom koji dolazi uz ovaj posao i to mi je pomoglo da od kućnog kuhara postanem profesionalni. Kamioni s hranom nova su stvar u Americi, temelje se na održivoj ideji - ne morate plaćati najam, vrlo ste mobilni, npr. mogu „sjesti“ u svoj restoran i odvesti se na sajam antikviteta koji svake godine dovede puno ljudi u moj kraj. To je zabavan, ali i izazovan koncept, morat ću smisliti kako pohraniti stroj za izradu tjestenine u kamion!

Kul IN: Kako izgleda tipičan dan polaznika Kul IN-a?

Pretpostavljam da su naše okolnosti malo drugačije budući da smo usred globalne pandemije. Stoga je tipičan dan dosta jednostavan; ustajemo i družimo se uz šalicu kave, idemo u Kul IN, gdje pripremamo različita jela, ovisno o temi koju obrađujemo taj tjedan. Nakon praktikuma željno iščekujemo ručak u Kul IN-u, a nakon ručka imamo predavanja iz vina, praksu ili idemo u stanove. Tamo se družimo se još malo, gledamo neki film i uživamo!

Kul IN: Možeš li ocijeniti svoj napredak?

Bio sam upoznat s nekim tehnikama i prije dolaska u Kul IN, ali bilo je lijepo imati chefa Zdravka, nekoga tko ima to znanje, nekoga tko može pogledati i odmah vidjeti da mi je ulje pregrijano, nekoga tko te vodi kroz cijeli proces. To je nešto što ne možete dobiti kada učite preko Interneta.

Kul IN: Koja lekcija ti je bila najdraža?

Tjestenina, naravno!

Kul IN: Što te motivira?

Imate samo jedan život, nemojte se pasivno prepustiti rutini. Ništa se ne postiže samo sjedenjem. Uživam kad drugi uživaju u mojoj hrani - volim kad ljudima poslužim hranu i nakon toga vidim prazan tanjur. Vi u osnovi širite ljubav, svi moraju jesti, pa zašto da onda to ne učiniti nezaboravnim i zabavnim iskustvom.

Kul IN: Kako bi opisao svoj stil kuhanja?

Rustikalan, domaća jela, jednostavnost izvedena pravilno. Također uživam u talijanskoj kuhinji i stilu.

Kul IN: Tri kvalitete svakog dobrog kuhara?

Strast, uživanje u kuhanju, predanost

Kul IN:  Savjeti za buduće polaznike Kul IN-a koji dolaze iz SAD-a?

Super je, jer kao netko tko nije bio izvan SAD-a prije nego što sam došao u Hrvatsku, nisam doživio kulturni šok.

Kul IN: Kako ti se svidio Sisak?

Ljudi su divni, a krajolik izgleda vrlo domaće. Šume su ovdje slične šumama u Teksasu, ali vrijeme u Teksasu puno je toplije. U Sisku prevladava prijateljska atmosfera, imaš osjećaj da si doma!

Kul IN: Kako bi opisao Hrvatsku Amerikancima?

To je mala, sigurna zemlja, puna prirodnih ljepota, ljubaznih ljudi i dobre hrane. I pripremite za konzumiranje velikih količina mesa!

IMG_1395.jpg IMG_6896.jpg IMG_6988.jpg IMG_6933.jpg IMG_7294.jpg IMG_8229.jpg IMG_8231.jpg IMG_7323.jpg IMG_8418.jpg IMG_1373.jpg