Želim pripremati "bakine kolače" – Priča mlade slastičarke

 

Htjela bih ostati u Hrvatskoj i svojom ponudom doprinijeti očuvanju tradicije. Često podcjenjujemo „bakine kolače“, a nismo ni svjesni koliko su posebni. 

 

 

 


Kul IN alumna Lea Čanakin oduvijek je znala da se želi baviti slastičarstvom. Nakon što je tijekom srednje slastičarske škole pohađala razne prakse po Hrvatskoj, na preporuku je odlučila upisati Kul IN i temeljito se pripremiti za svoju buduću karijeru. Njezin stil pripremanja slastica dolazi s jasnom misijom, jedan od Leinih ciljeva je očuvati hrvatsku tradiciju kroz svoje slastice! Pročitajte priču ove mlade i ambiciozne slastičarke iz Osijeka.

Kul IN: Koja sjećanja te vežu uz pripremu hrane? Kako bi opisala svoj put?

- Kao i mnogi drugi, s mamom i bakom sam radila kolače kad sam bila mala, ali za mene je to predstavljalo nešto više od klasičnog pomaganja, otvorilo mi je vrata u svijet pripremanja slastica. Već sam u osnovnoj školi znala da se želim profesionalno baviti slastičarstvom te sam upisala slastičarski smjer u Osijeku. Tijekom srednje škole, išla sam po raznim praksama u Hrvatskoj i sve se više zaljubljivala u slastičarstvo. Nisam htjela stati samo na srednjoj školi i odlučila sam doći u Kul IN i dodatno se obrazovati na programu Slastičarstva.

Kul IN: Kako si se odlučila za Kul IN?

- Želim otvoriti svoj objekt jednog dana i shvatila sam da mi treba još znanja, još prakse i vještina. Moja kolegica iz srednje škole je završila program Profesionalni slastičar i preporučila mi je da i ja upišem. Krenula sam istraživati na internetu, svidjelo mi se što sam vidjela i upisala sam.

Kul IN: Što očekuješ od školovanja? Kako će ti pomoći u nastavku karijere?

- Usvojila sam dosta novih vještina, naučila još neke stvari i nadogradila svoje znanje iz srednje škole i s praksa. Imala sam priliku okušati se u dekoracijama kakve još nisam pravila ili vidjela. Nadam se da ću dobiti dobar posao u dobrom hotelu i steći što više iskustva i brzine – da budem spremna za otvaranje svoje slastičarnice jednog dana.

Kul IN: Koja lekcija ti se najviše svidjela? Najdraža slastica koju si pripremila na programu?

- Moussevi, glaziranje, prelijevanje i slično. Moram izdvojiti čokoladni mousse kao najdražu slasticu s programa.

Kul IN: Što najradije pripremaš u slobodno vrijeme?

- Torte!

Kul IN: Imaš li već svoj stil?

- U svojoj slastičarnici bih voljela imati naše domaće, stare kolače. Htjela bih ostati u Hrvatskoj i svojom ponudom doprinijeti očuvanju tradicije. Često podcjenjujemo „bakine kolače“, a nismo ni svjesni koliko su posebni. U svojoj slastičarnici bih voljela imati naše domaće, stare kolače. Htjela bih ostati u Hrvatskoj i svojom ponudom doprinijeti očuvanju tradicije. Često podcjenjujemo „bakine kolače“, a nismo ni svjesni koliko su posebni. Kolega iz SAD-a bio je oduševljen lokalnim slasticama.

Kul IN: Što bi poručila budućim polaznicima?

- Vrijedi upisati program, ako volite slastičarstvo. Zapisujte, pratite i učite, ali najvažnija je praksa jer je ponavljanje majka znanja. Vrlo lijepo iskustvo, upoznat ćete nove ljude iz cijeloga svijeta!

IMG_1554.jpg IMG_1569.jpg 2020-07-28_11_38_49-__leacanakin__Instagram_photos_and_videos.png IMG_1636.jpg IMG_1682.jpg IMG_6945.jpg 2020-07-28_11_37_25-__leacanakin__Instagram_photos_and_videos.png IMG_7014.jpg IMG_7644.jpg IMG_7351.jpg