Postani najbolja kulinarska verzija sebe

 

Kulinarstvo je zanimanje koje se uči svaki dan do kraja života i svaka nova edukacija je novi plus. Veće znanje često znači i veću zaradu i veće mogućnosti u životu, jedno bez drugoga ne ide.

 

 

 

Kul IN alumni Haris Hajdarević, iako mlad, zna kako je raditi u raznim gastronomskim okruženjima. Zašto je onda odlučio nastaviti školovanje? Kako nam i sam kaže, kulinarstvo je zanimanje koje se uči cijeli život, a svaka nova edukacija novi je plus i korak bliže idealu. Pročitajte njegovu priču i, između ostalog, saznajte što vam sve može poslužiti kao izvor inspiracije i motivacije.

Kul IN: Kad si se odlučio baviti kulinarstvom?

- Nisam shvatio da se želim baviti kulinarstvom kad sam upisao kuharsku školu, tad sam planirao biti policajac i upisati bilo što, pa se prebaciti na policijsku akademiju. Iako je kuharska škola došla slučajno, već poslije prve prakse, s 15 godina vidio sam da mi kuhanje dobro ide i da su chefovi u hotelu zadovoljni, shvatio sam da je taj put pravi za mene.

Kul IN: Koja sjećanja te vežu za pripremanje hrane?

- Nisam pokazivao interes za kulinarstvo kao dijete, pa nemam neka istaknuta sjećanja. Ali sad me kulinarstvo podsjeća na more, šumu, Dalmaciju, Istru, Mediteran. Kad vidim prirodu odmah mi se jave okusi i mirisi hrane koju treba pripremati.

Kul IN: Zašto je profesionalna edukacija bitna?

- Kulinarstvo je zanimanje koje se uči svaki dan do kraja života i svaka nova edukacija je novi plus. Veće znanje često znači i veću zaradu i veće mogućnosti u životu, jedno bez drugoga ne ide.

Kul IN: Imaš li već iskustva u gastronomiji, gdje si radio dosad?

- Imam, pokušao sam steći iskustvo na mnogo različitih mjesta. Bio sam u Austriji, radio u Arena Turistu, pa u talijanskom restoranu Tartoria Navetta. Radio sam i u hotelu 8 na Braču, hotelu Amfiteatar u Puli te jednom wok restoranu u Zagrebu. Nakon toga sam otišao u hotel Little Green Bay na Hvaru, pa u Burg Vital resort u Austriji. 

Kul IN: Koja lekcija ti se najviše svidjela dosad?

- Sve je bilo dobro, ali tjestenina je bila najbolje. Baš je bilo zanimljivo.

Kul IN: Koje jelo/namirnicu najradije pripremaš u slobodno vrijeme?

- Najradije pripremam ribu i paštu. U slobodno vrijeme preferiram kinesku, dalmatinsku i talijansku kuhinju, a na poslu preferiram talijansku i francusku kuhinju. 

Kul IN: Što te motivira?

- Radoznalost, želja za učenjem i moja obitelj!

Kul IN: Gdje bi želio raditi u budućnosti?

- Privlači me restoranska kuhinja, puno je akcije, adrenalina, ali postoji i velika mogućnost za grešku, što je odmah veći izazov. Također, zadovoljstvo gosta najviše se može primijetiti u restoranu.

Kul IN: Planovi za budućnost?

- Želja mi je stažirati u inozemstvu, a za posao ćemo vidjeti jer dobrih ponuda ima i u Hrvatskoj i vani, a uvijek je teško otići. Možda će vas iznenaditi, ali nemam želju otvoriti svoj restoran, za to se treba oboružati živcima, a ja samo volim kuhati. Rado bih ostao u Hrvatskoj, ali sve će ovisiti o ponudi.

Kul IN:  Što bi poručio budućim polaznicima?

- Držite se dalje od poroka jer rokenrol život ne čini dobrog chefa. Uživajte u hrani i posvetite se samo njoj.

2020-07-28_08_45_43-Haris_Hajdarevi_haris.hajdarevic__Instagram_photos_and_videos.png IMG_0683-2.jpg IMG_6003.jpg 2020-07-28_08_46_44-Haris_Hajdarevi_haris.hajdarevic__Instagram_photos_and_videos.png IMG_0993.jpg IMG_6083.jpg IMG_6411.jpg 2020-07-28_09_24_12-Inbox_-_barbarakulinst.com_-_Outlook.png IMG_6682.jpg IMG_9017.jpg