Kako hobi pretvoriti u profesiju?


 

Prije sam iz hobija kuhao za obitelj i prijatelje, ali kad se otvorila prilika za rad u restoranu, počeo sam razmišljati ambicioznije i došao u Kul IN.

 

 

 

Branimir Krtalić krenuo je raznim putevima, ali svi su ga oni doveli do kulinarstva. Svoj je hobi pretvorio u karijeru i odvažno zaplivao kulinarskim vodama. Pa ipak, Branimir zna da se uspješna karijera ne može graditi bez kvalitetnog temelja te odlučuje upisati program Kulinarstva koji će biti okosnica njegove, nesumnjivo, svijetle karijere. Pročitajte Branimirovu priču i uvjerite se da je odvažnost tajni sastojak, vrlo važan pri pripremi vrhunske kulinarske karijere.

Kul IN: Koja sjećanja te vežu uz pripremu hrane?

- Završio sam medicinsku srednju školu, ali od osnovne škole mi je samo sport bio u glavi. Ozlijedio sam koljeno i morao odustati od kineziologije te upisao šumarstvo. Samo o kuhanju nisam mislio! S otoka sam i imamo puno turista u apartmanima, kojima sam postupno počeo spremati hranu, i za uzvrat dobivati pozitivne kritike. Tako sam došao u polu-profesionalni doticaj s hranom. Nakon toga sam vidio bistro u Zagrebu traži kuhara, ja sam rekao da kuham za obitelj i prijatelje i uzeli me - zadovoljni oni zadovoljan ja. Ovo mi je prvo školovanje što se kulinarstva tiče, počeo sam raditi u kuhinji u desetom mjesecu prošle godine i odmah došao na program. Prije sam iz hobija kuhao za obitelj i prijatelje, ali kad se otvorila prilika za rad u restoranu, počeo sam razmišljati ambicioznije i došao u Kul IN.

Kul IN: Kako si se odlučio za Kul IN?

- Prošlog ljeta počeo sam intenzivnije tražiti škole. Na Facebook profilu jednog dobrog restorana vidio sam da je jedan od članova tima koji je zadužen za meso isto studirao šumarstvo i počeo kuhati. Ta priča mi je bila bliska i odlučio sam javiti im se da mi daju preporuku za školu ili program. Rekli su mi za Kul IN. Ubrzo sam počeo raditi i rad je došao kao potvrda da se doista želim ovime baviti.

Kul IN: Što očekuješ od školovanja na programu Kulinarstvo? Kako će ti pomoći u nastavku karijere?

- Dat će mi osnove koje nemam i biti odskočna daska za dalje. Ovdje dobiješ temelj kulinarskog znanja, vještinu u izvođenju tehnika, prave principe rada.

Kul IN: Koja lekcija ti se najviše svidjela?

- Rižoto, a omiljeno jelo koje sam napravio na programu je rižoto od patke.

Kul IN: Što najradije pripremaš u slobodno vrijeme?

- Bilo što, samo da je ispod peke. Samo tradicionalno, npr. hobotnica ispod peke. Ne volim hobotnicu ni na koji drugi način.

Kul IN: Imaš li već svoj kulinarski stil/Kako ga zamišljaš u budućnosti?

- Nešto mediteransko, dalmatinsko, talijansko. Sviđa mi se talijanska kuhinja jer ima taj dalmatinski štih, ne zanima me fine dining zasad nego više neka dalmatinska bistro kuhinja.

Kul IN: Karakteristike koje krase dobrog chefa?

- Mora biti organiziran (brz), precizan, učinkovit.

Kul IN: Što te inspirira na poslu?

- Zabavno mi je raditi, na poslu je opuštena atmosfera. Radim u restoranu Alegria u Zagrebu, to je francuski bistro i šefica je iz Francuske. Radi se cijeli dan, ali nema stresa. Inspirira me ugodna atmosfera i svi aspekti posla - od poslovnih sastanaka do klinaca koji dođu po čašu vode!

Kul IN: Planovi za budućnost?

- Nastaviti raditi i pripremati dobra jela. Ne razmišljam predaleko u budućnost, zasad nemam želju otvoriti nešto svoje, ali možda jednog dana.

Kul IN: Što bi poručio budućim polaznicima?

- Poručio bih im da dođu, da se ne boje, da je super, i samo radišno!

IMG_7292.jpg IMG_8226.jpg IMG_6977.jpg IMG_7359.jpg IMG_7320.jpg