Ambiciozni mladi slastičari u potrazi za novim znanjima

 Ove godine sam završila srednju školu i htjela sam odmah nastaviti školovanje dok sam u tom školskom stanju uma. Nakon programa idem raditi u jedan restoran, steći iskustvo, a jednog dana mi je želja otvoriti i vlastitu slastičarnicu negdje na moru.

Putevi Kul IN polaznika vrlo su različiti. Neki odluče upisati naše programe kao početnu točku svog obrazovanja u kulinarstvu ili slastičarstvu, a drugi nam se pridruže nakon što su završili formalno obrazovanje u srednjoj školi ili bar stekli određeno iskustvo rada u ugostiteljstvu. Donosimo intervju s jednom polaznicom koja je dio druge kategorije. Anja Đuričić sudjelovala je i osvajala nagrade na međunarodnim natjecanjima i završila srednju školu za slastičara par mjeseci ranije nego što je upisala i program Profesionalni slastičar. U realiziranje vlastite karijere nikad nije prerano uložiti, pa zašto onda ne i odmah nakon srednje škole? Odmah se odlučila upisati dodatnu edukaciju i usavršavanje jer je vrijeme neposredno nakon završetka srednje škole idealno za nastavak edukacije. Pročitajte članak i saznajte kako ova ambiciozna mlada slastičarka razmišlja o slastičarstvu, poslu i koji su joj planovi za budućnost.

Kul IN: Kada si odlučila baviti se slastičarstvom, kako je izgledao tvoj profesionalni put?

- Odmalena sam s bakom i mamom pekla kolače i ništa nije moglo proći bez moje pomoći u kuhinji. Kad je trebalo upisati srednju školu, odlučila sam da ću postati slastičarka. To se ostvarilo i sad sam došla u Kul IN dodatno se školovati. Tijekom srednje škole sam stažirala i sudjelovala na stručnim natjecanjima -  na natjecanju europskih hotelijerskih i turističkih škola, AEHT, bila sam prva, a na World Skills natjecanju bila sam treća.

Kul IN: Koja je najveća razlika između školovanja za slastičara u srednjoj školi i edukacije u Kul IN-u?

- Drugačije je jer u školi nismo išli u detalje, npr. profesori su nekad kuhari, pa i ne znaju toliko o slastičarstvu. U školi smo prolazili više slastice od zavičaja, Dubrovnik, a ovdje radimo sve detaljano.

Kul IN: Zašto si odlučila upisati Kul IN i kako će ti program pomoći da unaprijediš svoju karijeru?

- Odlučila sam upisati u devetom mjesecu, mjesec dana prije početka programa. Ove godine sam završila srednju školu i htjela sam odmah nastaviti školovanje dok sam u tom školskom stanju uma. Nakon programa idem raditi u jedan restoran, steći iskustvo, a jednog dana mi je želja otvoriti i vlastitu slastičarnicu negdje na moru.

Kul IN: Koja lekcija ti je bila omiljena?

- Dekoracije od fondana, volim dekoriranje i torte, pa se tome veselim. Kruhovi su mi bili manje zanimljivi, ali to je gradivo koje se mora proći.

Kul IN: Voliš li više klasične ili moderne tehnike?

- Uvijek nešto eksperimentiram, ali volim tradicionalne kolače i okuse na moderan način.

Kul IN: Koju slasticu najradije spremaš kod kuće?

- Svašta pripremam za obitelj - kekse, kolače, torte, male kolačiće. Najdraži deserti su mi oni voćni, bilo što samo da ima voća.

Kul IN: Dobar slastičar mora...

- Znati svoj posao, biti snalažljiv i mora znati popraviti kad pogriješi, a ne da baci i odustane ili krenuti ispočetka, imati znanja.

Kul IN: Poruka za buduće polaznike ili one neodlučne?

- Svatko može postati slastičar ako se potrudi, ključ je samo krenuti.

1.jpg 5.jpg IMG_6323.jpg IMG_6393.jpg IMG_7305.jpg IMG_7641.jpg IMG_7742.jpg IMG_7763.jpg IMG_7868.jpg IMG_7880.jpg