Sveobuhvatno znanje u 2 mjeseca

Tema mi je Lima, u Peruu se za Božić jede pire od batata sa sljezovim kolačićima, pomiješano. Radit ću kremu od pirea, baza će biti dacquoise s pecan orasima i koricom naranče i sve će biti preliveno kakao maslacem, a na kupolu idu sljezovi kolačići s malo gela od limete. Limeta je znak Perua, a ujedno će i osvježiti i uravnotežiti slatki desert. 

Ema Baniček, koja je do nedavno bila polaznica programa Profesionalni slastičar, zanimljivo tvrdi da je slastičarstvo rezultat spoja kuhanja i umjetnosti. Ono zahtjeva vještinu, preciznost i smirenost u nepredvidivim situacijama koje vas mogu snaći u profesionalnoj kuhinji ili slastičarnici. Kako se pripremiti? Za stvarno okruženje najbolje je priprema edukacija čiji su ključni elementi upravo vezani za simulaciju stvarnog iskustva rada u slastičarstvu i užurbane atmosfere u profesionalnoj kuhinji. Pročitajte slaže li se i Ema s navedenim te saznajte što je pripremala za završni ispit!

Kul IN: Kako je dosad tekao tvoj slastičarski put?

- Na trećoj godini faksa sam se razočarala u fakultet i shvatila sam da se ne vidim potpuno u tom poslu. Kuhanje mi je najdraži hobi, a volim umjetnost i oblikovanje, pa iz toga proizlazi moje zanimanje za slastičarstvo. Smatram da kulinarstvo i umjetnost skupa daju slastičarstvo. Radila sam u kuhinji dvije sezone i svidjelo mi se iako je bilo naporno. Zanimljivo je što sam upisala slastičarski program iako mi kulinarstvo dolazi prirodnije, ali sa slastičarstvom sam objedinila svoja znanja. Brinule su me i godine jer neki kuhari mojih godina imaju već 15 godina radnog staža, ali najvažniji faktor bila je činjenica da jednostavno volim deserte, oni me uvijek najviše razvesele i oduševe, desert je komponenta zaokružuje cijelu priču nekog obroka.

Kul IN: Zašto si odabrala baš Kul IN?

- Htjela sam upisati neki program za prekvalifikaciju, a programi po raznoraznim centrima nisu mi izgledali uvjerljivo. Kul IN je ostavio dobar dojam, pa sam odlučila doći i upisati program. Odgovaralo mi je i vremenski jer si ne mogu priuštiti da se školujem dvije godine.

Kul IN: Kako će ti znanje stečeno na programu pomoći u budućoj karijeri?

- Puno smo naučili i radili, prošli puno različitih stvari. Nadam se da moj posao neće obuhvaćati baš sve što smo ovdje prošli nego da će biti uža specijalizacija (smijeh). Nadam se lijepom restoranskom poslu. Radije bih radila u restoranu nego u slastičarnici, ne bih voljela biti u nekom „pogonu“.

Kul IN: Koja lekcija ti se najviše svidjela?

- Praline su bile super, tartovi i pite isto, i čokolada, u tom sam najviše uživala.

Kul IN: Možeš li nam predstaviti jednu od slastica koju ćeš pripremati na završnom ispitu?

- Mogu, evo predstavit ću svoj restoranski desert, tj. monoporciju. Tema mi je Lima, u Peruu se za Božić jede pire od batata sa sljezovim kolačićima, sve pomiješano. Radit ću kremu od pirea, baza će biti dacquoise s pecan orasima i koricom naranče i sve će biti preliveno kakao maslacem, a na kupolu idu sljezovi kolačići s malo gela od limete. Limeta je znak Perua, a ujedno će i osvježiti i uravnotežiti slatki desert.

Kul IN: Što najradije spremaš doma?

- Štrudlu, volim razvlačiti tijesto za štrudlu, to je bakino nasljeđe. Volim doma peći i kruhove, nema boljeg od friškog kruha za ujutro. Za torte mi uvijek fali mjesta i alata da bih bila zadovoljna, tako da torte doma iskreno ne radim, ali male kolačiće i sve što se stavlja na obiteljski stol volim spremati. Za druge stvari treba mjesta.

Kul IN: Dobar slastičar mora biti...

- Znatiželjan, strpljiv, kreativan.

Kul IN: Poruka budućim/neodlučnim polaznicima?

- Razmišljajte van okvira!

4.jpg IMG_6306.jpg IMG_6309.jpg IMG_7018.jpg IMG_7698.jpg IMG_7857.jpg