Slastičarstvo se dogodilo odjednom

 

Volim se igrati s okusima i jedva čekam da ih počnem spajati u profesionalnom okruženju. Želim koristiti različite začine, različito voće u kombinaciji s tradicionalnim sastojcima u svojim desertima.

 

 

Jedan od naših najnovijih alumnija, Kristof Bardos, slastičarstvo je otkrio slučajno, tijekom lockdowna, dok danas ima velike planove. Kristof dolazi iz Rumunjske, ali živi na Islandu i s nama je podijelio zašto je odlučio doći na školovanje u Hrvatsku, a raspravili smo i zanimljivosti o vremenu provedenom u Kul IN-u, završnim ispitima i slasticama koje voli pripremati.

Kul IN: Reci nam nešto više o sebi, kada te počelo zanimati slastičarstvo?

- Dogodilo se odjednom! Radio sam u raznim restoranima kao konobar i kuhar. Međutim, Prošle sam godine počeo peći kolače tijekom lockdowna i shvatio da me to najviše zanima. Odmah sam znao da želim postati profesionalni slastičar.

Kul IN: Kakvi su ti planovi nakon programa?

- Htio bih pokrenuti svoj posao. Ali prvo se vraćam na Island da skupim radnog iskustva u artisan pekarnici ili restoranu kao slastičar.

Kul IN: Kako će vam iskustvo iz Kul IN-a pomoći u daljnjoj karijeri?

- Ovdje sam naučio mnoge korisne vještine. Naglasak na preciznosti i planiranju vremena – te dvije stvari vrlo su važne. Kada naučite različite metode i tehnike, možete raditi i ispeći bilo što.

Kul IN: Koja ti je lekcija bila najdraža i zašto?

- Najdraža mi je bila priprema savijače i štrudla. Prilično je jednostavno, ali nikad nisam pravilno pripremio štrudl prije Kul IN-a. Svidio mi se proces izrade! Različiti stilovi torti su također bili super, mislio sam da će mi torte biti najteže, ali išlo mi je prilično dobro.

Kul IN: Reci nam nešto više o slasticama koje si spremao za završni ispit, koja je tvoj favorit?

- Torta je bila prilično dobra. Napravio sam dacquoise tortu s nadjevom od rabarbare i jagoda s ružinom vodicom. U sve sam uklopio i talijansku meringu i listiće badema.

Kul IN: Zašto je super raditi kao slastičar?

- Volim se igrati s okusima i jedva čekam da ih počnem spajati u profesionalnom okruženju. Želim koristiti različite začine, različito voće u kombinaciji s tradicionalnim sastojcima u svojim desertima.

IMG_7409.jpg IMG_5948.jpg IMG_6470.jpg IMG_6995.jpg IMG_7504.jpg IMG_6483.jpg IMG_8223.jpg