
Slušajte, upijajte, spustite ego jer možete naučiti puno, ako budete uporni.
Adam Rajndl, ambiciozni je mladi chef iz Osijeka koji je nakon srednje kuharske škole odlučio utemeljiti svoje znanje u Kul IN-u. Ponosni smo što se nastavio razvijati kroz Napredni program kulinarstva kojeg smo kreirali u suradnji sa švicarskom školom B.H.M.S.
Nekoliko mjeseci nakon završetka programa, Adam svoje kulinarske planove ostvaruje u luksuznom švicarskom hotelu Mandarin Oriental Palace Luzern.
Porazgovarali smo s Adamom dok je bio u Kul IN-u i ispitali ga o ciljevima, kulinarskim stavovima i omiljenim jelima.
Kul IN: Kako je dosad izgledao vaš profesionalni put?
- Moj put je krenuo još s 14 godina. Upisao sam srednju školu za kuhara. Kroz školu sam odradio prakse po sezonama. Sad mi je drago što sam mlad krenuo. Bio sam na sezoni u Opatiji, Njivicama, primljen sam za stipendista jednog velikog lanca hotela, a između sam radio po restoranima u Osijeku. Nakon toga sam odlučio da želim postići više, čuo za Kul IN i vidio da pruža ono što mi treba za napredovanje i odlučio sam doći.
Kul IN: Koja vam je najdraža tehnika i savjet s programa?
- Najdraža tehnika koju sam usavršio je priprema domaće tjestenine. S tim sam se najmanje susretao dosad. Teoriju sam imao, ali praksu još ne. Tjestenina je stvar tehnike i preciznosti, to je bilo super usavršiti. Najbolji savjet? Bilo ih je dosta, ali ne mogu odlučiti, mislim da su svi predavači pružili puno savjeta.
Kul IN: Kojoj biste promjeni htjeli doprinjeti u hrvatskoj gastronomiji?
- Glavna promjena koju bih želi vidjeti je da se hoteli i ugostitelji više usredotoče na kvalitetu, a ne na kvantitetu. Ne volim vidjeti kad kuhari ne mare za kuhinju.
Kul IN: Koji su vam planovi za budućnost? Nastavljate školovanje u Švicarskoj...
- Planovi su otići u Švicarsku, završiti program i naći posao nakon stažiranja – dosta jednostavno zvuči! Vratio bih se i u Hrvatsku, ali sad sam spreman za rad na drugačijem nivou.
Ubacujemo se na kratko jer je Adam nedavno završio programu u partner školi B.H.M.S. i trenutno stažira u luksuznom švicarskom hotelu Mandarin Oriental Palace Luzern. Čestitamo!
Kul IN: Zašto je kulinarstvo idealna profesija?
- Kao i svi judi uvijek si u nekom svom filmu kad radiš ono što voliš. Svi vole jesti i super je osjećaj kad izmamiš osmijeh na lice drugoga onim što radiš.
Kul IN: Što bi poručio budućim polaznicima?
- Slušajte, upijajte, spustite ego jer možete naučiti puno, ako budete uporni. Upišite Kul IN i gurajte dalje.
Kul IN: Za kraj, bliži se završni ispit, nakon kojeg ćete odmoriti na kratko, pa nas zanima kako izgleda vaš idealan ručak?
- Idealan ručak je nešto što još nisam pripremao/probao, neka kombinacija ili namirnica s kojom se nisam susreo!
Pogledajte VIDEO s Adamom.