Upoznajte grupu iz Estonije

 

Ove i prošle godine ugostili smo grupe polaznika kulinarstva iz Estonije i škole Tartu Vocational College preko ERASMUS+ Mobility Programa. Nakon edukacije u Kul IN-u organizirali smo i program stažiranja u partnerstvu s hotelom Le Meridien Lav u Splitu, a ove smo godine na listu partnera dodali i restorane Starac i more i Bronzin.

 

 

Tijekom programa u Kul IN-u polaznici su svakog dana u kuhinji svladavali kulinarske tehnike, termičku obradu i porcioniranje te prezentaciju jela koja su pripremili.

Nakon Kul IN dijela programa, bili su spremni za početak prakse u profesionalnom okruženju.

Porazgovarali smo s nekima od polaznika i podijelili su s nama svoje mišljenje o programu i otkrili nam zašto su se odlučili školovati u Hrvatskoj.

Pročitajte što su nam rekli!

POSTATI BOLJI KUHAR KROZ NOVA ISKUSTVA

KALMER: Ukratko, želio sam postati bolji kuhar, a školovanje u inozemstvu daje priliku da upoznaš različite kulinarske tehnike i bolje razumiješ druge kulture. U Kul IN-u smo obrađivali različite teme kako bismo se pripremili za stažiranje, ali najdraže mi je bilo naučiti pripremati rižoto na pravi način. Stažiranje je uvijek intenzivno i veselim se novim receptima i zabavnim kolegama iz cijelog svijeta.

RAZLIČITI NAČINI PRIPREME

JAN GREGOR: Zanimljivo je bilo učiti o vinima, nisam znao da postoji toliko stvari o kojima treba razmišljati kad biramo vino. Veselio sam se i pripremi janjetine na nov način. Janjetinu sam priprema i u Estoniji, ali ovdje sam načio neke različitosti i naučio ju pripremati drugačije, meditarnskije.

NOVI VIDICI, SLIČNE NAMIRNICE

KILLU: Znala sam da će program proširiti moj pogled na svijet. Stekla sam nova kulinarska znanja i bilo mi je jako zanimljivo vidjeti kako se jelo može pripremiti na različite načine ovisno o tome gdje se u svijetu nalazite. Različite kulinarske tradicije imaju različit pristup istim namirnicama i bilo je super iskusiti mediteranski način pripreme.

ZAČINITI LJETO PROGRAMOM STAŽIRANJA

MARLEEN: Svidjelo mi se što sam naučila pripremati janjetinu, patku, ratatouille i rižoto. Lekcija pariranja vina također je bila nešto novo za mene. Više puta sam stažirala u Estoniji, pa sam sad odlučila začiniti stvari i doći na školovanje u Hrvatsku. Znala sam da će to proširiti moj svjetonazor. Stekla sam nova kulinarska znanja i vježbala engleski. Bilo je vrlo zanimljivo vidjeti kako se isto jelo može pripremiti na različite načine ovisno o tome gdje se u svijetu nalazite. Veselim se što će staž biti pun novih vještina i tehnika, zanimljivih ljudi i super pogleda na more!

IMG_7364-2.jpg IMG_7425.jpg IMG_7837-2.jpg IMG_7185.jpg IMG_3769.jpg IMG_7623.jpg IMG_7270.jpg IMG_7391.jpg IMG_3570.jpg IMG_7820-2.jpg IMG_7802.jpg IMG_3748.jpg