Male kuhinje čuvaju neotkrivene talente

Ljetni praznici najčešće su period u kojemu srednjoškolci promišljaju i vagaju koju profesiju odabrati ili koji fakultet upisati jednoga dana kada školska zvona odzvone. Dok se jedni pronalaze kroz razne hobije i aktivnosti, drugi još od malih nogu imaju jasnu sliku u kojem smjeru žele nastaviti svoje obrazovanje i karijeru.

Stara narodna uzrečica “život piše romane” najbolje opisuje priču mladog Bernarda Bušića. Naime, 17-godišnji Bernard završio je Ugositetljsko-turističko učilište u Utrinama za smjer kuhara. Kao dijete SOS Dječjeg sela Lekenik još od malih nogu shvatio je da će se za razliku od većine svojih vršnjaka morati itekako boriti kako bi uspio u životu. Odrastajući uz svoju SOS mamu, tete i prijatelje iz doma lagano je stjecao ljubav prema kuhanju. 

Kao i sva djeca sa strepnjom je gledao u kuhinju i čekao svoj trenutak da mu odrasli daju dovoljno povjerenja da se i sam okuša u oblikovanju tijesta, miješanju finih jela i rezanju najraznovrsnijeg povrća. Prve igre u kuhinji započele su s kranclima. Bernard se još uvijek sjeća kako je pomagao SOS mami iz SOS Dječjeg sela Lekenik da s kalupima oblikuje krancle te ih je zatim premazivao s pekmezom.

Uživajući u subotnjim druženjima s prijateljima u domu i zajedničkim pripremanjima večera i ručkova Bernard je shvatio da želi da se njegova igra u kuhinji i ozbiljnije nastavi. Odluka je pala i upisao se u srednju školu za kuhara. Gledajući poznate televizijske show-ove i čitajući knjige svjetski poznatog chefa Gordona Ramsya, Bernard si je dodatno potvrdio da jasno želi kulinarsku karijeru. 

A da doista i najluđi snovi mogu postati stvarnost te da je najvažnije u životu imati dovoljno čvrste želje i vjeru u sebe, potvrdit će vam i sam Bernard.  Kada su ga Nova TV i poznati televizijski kulinarski show Celebrity MasterChef odlučili stipendirati u daljnjem školovanju i sam je bio u nevjerici. Danas kada su mu se dojmovi već slegnuli, Bernard je u potpunosti spreman za školovanje koje ga čeka od 20. listopada. 

Kulinarski Institut Kul IN biti će glavna odskočna daska za mladog Bernarda koji će svoj dom u Velikoj Gorici od jeseni zamijeniti sa Siskom. S nestrpljenjem Bernard čeka da zajedno s ostalim polaznicima programa “Profesionalni kuhar talijanske kuhinje” i pod budnom kapom voditelja edukacije Zdravka Perića krene u ozbiljno učenje talijanske gastronomije i kulinarstva. Kako nam je rekao, Bernard se najviše veseli što će naučiti spravljati najraznovrsnije tjestenine po kojima je talijanska gastronomija daleko prepoznatljiva.

U Kulinarskom Institutu Kul IN Bernard osim što će naučiti napredne tehnike kuharstva, također će i usavršiti talijanski jezik kako bi za odlazak na daljnje školovanje u Kul IN-ovu partnersku školu ALMA u Parmi u Italiji bio i više nego spreman.

Bernard će tako svoje snove o karijeri, svjetski poznatim restoranima i kuharima doista odsanjati. Iako su strah i određena trema prisutni, prema Bernardovim riječima, on je ipak siguran da će se uspjeti dokazati kao dobar kuhar. Osim što s nestrpljenjem očekuje odlazak u Kul IN također već razmišlja u kojem talijanskom gradu će odabrati stažiranje. Prva želja mu je Rim jer kako kaže želi biti u središtu zbivanja.  Uzbudljivo Bernardovo kulinarsko i obrazovno putovanje od Kulinarskog Instituta Kul IN sve do ALME u Italiji moći ćete od jeseni pratiti i na programu NOVE TV.