
U postizanju vrhunskog gastronomskog doživljaja jelovnici su uvijek upotpunjeni pomno biranom kapljicom vina. Kulinarstvo i vino nerazdvojni su pandan svakog stola te se već stoljećima skladno razvijaju i kontinuirano grade nove trendove u gastronomiji.
Rituali posluživanja vina u restoraterstvu dio su standardiziranog bontona. Vino pruža potpun ugođaj konzumiranju hrane te potiče gosta da ostane duže u restoranu, a profesionalno upareno vino s hranom često je gostu dobar razlog da se vrati.
U cilju da naše polaznike kuharskih i slastičarskih programa pripremimo za voditeljske pozicije u restoranima i hotelima odlučili smo uvrstiti u programe predmet Osnove enologije i kušanja vina. U sklopu predmeta, polaznici će se upoznati s poviješću i osnovama enologije, serviranjem, čuvanjem otvorenog vina, skladištenjem i arhiviranjem vina, prepoznavanjem i iščitavanjem vina kroz etikete Hrvatske, Europske unije i svjetskih vina, zatim osnovama kušanja vina po sortama ili glavnim vinskim regijama Hrvatske, specijalnih vina Hrvatske i svijeta, vina starog i novog svijeta, odležanih ili arhivskih te pjenušavih vina.
Po završetku odslušanog predmeta polaznici će posjedovati znanja za samostalno određivanje kvalitete vina, njegovu kupnju i sastavljanje vinske karte te će znati uspješno uparivati vina s hranom.
Predavač: Magistar struke vinogradarstva i vinarstva Lovro Miklaužić