Obiteljski posao koji je prerastao u najveću i najtraženiju catering kompaniju

Catering kompanija koja danas zapošljava i preko sedamdeset djelatnika, iza koje su organizacija najvažnijih ceremonija i svečanosti u Hrvatskoj poput ulaska u Europsku uniju, dolazak pape Benedikta XVI., proslave nacionalnih praznika diplomatskih predstavništava, od Sjedinjenih američkih država, Finske sve do suradnji s najvećim međunarodnim kompanijama poput Erste, Dinersa ili Ericssona Nikole Tesla, započela je kao jednostavna obiteljska ideja. Tvrtka Zvona catering poslovna je priča obitelji Protić započeta pred dvadeset i dvije godine, a kako je sve krenulo ispričala nam je Lorenka Copić koja osim što je u funkciji voditelja financija, nabave, također participira u kreiranju velikih i važnih projekata bilo poslovnih ili privatnih, a uz roditelje i brata radi na kontinuiranom unaprjeđenju tvrtke. Iako imaju sjedište u Zagrebu i caterinzi se pripremaju na dvije lokacije, profesionalnost te vrhunska izvedba najekskluzivnijih projekata, zahtjeva njihov angažman po cijeloj Hrvatskoj od Dubrovnika, Splita, Zadra i dalje.

 - Mama, koja je inače iz bankarskog biznisa, osmislila je cijelu priču prije dvadeset dvije godine i odlučila je reći sada je dosta idem u privatne vode te je s ocem pokrenula tvrtku. Ona ima tu žicu za hranu koju sam i ja naslijedila. Zapravo svi u obitelji volimo fino jesti i volimo hranu. Obiteljski ručkovi su posebni i uvijek se nešto zanimljivo priprema, a mama je najčešće glavna kuharica. To je ono po čemu smo i kao obitelj jedinstveni. Brat i ja smo se uključili u upravu tako da pokrivamo sve bitne funkcije što od vođenja same tvrtke, financija, nabave, prodaje, marketinga, administracije, podrške, logistike, svi nešto radimo i dobro se nadopunjujemo kao obitelj. Sve što je specifičnije bilo da se radi o bezglutenskoj hrani, sirovoj hrani, tu se ja uključujem u dijelu kreacije i ideje, a on se uključuje u dijelu realizacije, znači organizacije ljudi, konobara, dostave, jednostavno kompletne logistike.

Catering je vrlo zahtjevna grana ugostiteljstva i traži uz iznimnu kreativnost dobro poznavanje rada s profesionalnom opremom od kuhinje, prijevoza sve do serviranja. Vrlo je važno poznavati namirnice i kako se ponašaju u vanjskim uvjetima pod najrazličitijim temperaturnim razlikama. Jedan od zadnjih velikih izazova im je bila priprema ekskluzivnog vjenčanja u Dubrovniku prema košer standardima koje je trajalo tri dana na više lokacija u gradu od Kneževog dvora, kazališta Marin Držić sve do tvrđave Lovrijenac.

 - Kada se rade veliki projekti tu je najznačajnija duga priprema i organizacija. Često nas pitaju klijenti zašto nemamo jelovnik na našoj web stranici, to je zato što svakom upitu pristupamo individualno. Prvo poslušamo svakog klijenta što mu treba i po čemu su specifični njegovi zahtjevi te prema tome slažemo jelovnik. Jedna stvar je staviti sve ideje na papir, a druga je stvar kako će se te ideje izvesti. Mi nismo a la carte, tako da brojne ideje koje se u a la cartu pripreme i odmah serviraju gostu, nije isto kao kod nas gdje od pripreme, dostave i serviranja prođe nekoliko sati, a hrana i dalje treba biti servirana topla i ukusna.

 A da je zabavno raditi u catering kompaniji takvog kalibra, uvjerila nas je Lorenka koja doista s oduševljenjem priča o obiteljskom poslu.

 - U pripremi jelovnika surađujemo uvijek s našim kuharima koji nam daju prijedloge kako da se sve te ideje što bolje modificiraju i prezentiraju. Kreativnosti nam nikada ne nedostaje i upravo ti izazovi i čine čar našeg posla. Kod nas je stalno zanimljivo, posebno i drugačije. Imamo odličan tim u toploj i hladnoj kuhinji koji spremno čeka nove prijedloge i izazove. Kada i dobijemo zahtjeve koji su možda izvan našeg dosega pokušavamo naći način kako ćemo to izvesti. Mislim da je dobra suradnja nas i naših u kuhinji, a kreativnost je lijepa strana našeg posla. Sada na primjer imamo zadatak napraviti zelenu spužvu od bosiljka pa moramo smisliti kako ćemo to izvesti da spužva ima okus na bosiljak, da je jestiva i kad taj proizvod prođe komoru i kombi da je i dalje reprezentativan.

Uz brojne kreativne izazove, svakodnevna strana posla su i korporativni caterinzi na kojima surađuju s brojnim velikim kompanijama, zatim vjenčanja, mali domjenci, ali i neprestani rad na unaprjeđenju posla.


- Nije nam suština posla da se hvalimo s velikim značajnim projektima jer nam je svaki domjenak jednako važan i kada se dogodi nekakva reklamacija jednako nam je bitan catering za dvadeset ili deset ljudi ili bilo koji veliki domjenak.

IMG_5596.jpg IMG_5514.jpg IMG_5540.jpg IMG_5534.jpg IMG_5546.jpg IMG_5567.jpg IMG_5577.jpg IMG_5576.jpg IMG_5580.jpg IMG_5595.jpg IMG_5608.jpg IMG_5613.jpg