
Profesori srednjih ugostiteljskih škola iz više regionalnih centara Hrvatske postali su učenici na tjedan dana.
U svrhu profesionalnog razvoja, sudjelovali su na jednotjednom programu Artisan pekarstva u Kulinarskom Institutu Kul IN. Projekt je realiziran s ciljem da se profesorima srednjih škola omogući daljnje napredovanje u poznavanju suvremenih gastro kretanja i ugostiteljskih trendova.
Što su profesori radili tijekom edukacije? Svakog su se dana pripremali pekarski proizvodi pomoću startera, a profesori su saznali sve to nisu znali o fermentaciji i kvascima u pekarstvu te radili s heljdinim, raženim, kukuruznim i ostalim vrstama brašna. Bolje rečeno, cijelog tjedna iz pećnice su stizale arome artisan kruhova, quicheova, focaccie, kroasana, peciva te drugih slanih i slatkih pekarskih proizvoda.
Saznajte više o Kul IN-ovom Tečaju artisan pekarstva i pridružite nam se na sljedećem programu otvorenom za sve.
Evo što su profesori rekli o programu Artisan pekarstvo:
Sve mi se sviđalo, više sam u pekarstvu nego u slastičarstvu i imam bazu u tijestima, ali htjela sam naučiti nešto novo o artisan načinu pripreme. Dobro je učiti nove metode pripreme tijesta i starter kultura jer je to nešto čega u industrijskoj proizvodnji nema. Prenijeti ću sve svojim učenicima i nadam se da ćemo uspješno primijeniti neke od artisan principa već od ove jeseni.
- Gordana
Najviše mi se svidjela priprema bapke, briochea te sourdough kruh koji me podsjetio na kruh kakav je nekoć pekla i moja majka. Vratio me u djetinjstvo. Saznali smo nove trikove iz pekarstva i bilo je ovo dinamično i korisno iskustvo.
- Mladenka
Program je izuzetno sofisticiran i moram pohvaliti našu predavačicu Moranu koja je stvarno dala sebi da nam približi to područje što više. Rekao bih da smo cijeli tjedan slagali jedan mozaik i dobili nov sadržaj koji će nam zaista koristiti, ne samo u slastičarstvu i pekarstvu, već i u kuharstvu kroz hladna predjela, dodatke juhama, kao hrskava komponenta. Kao da smo bili u laboratoriju i istraživali što će se dogoditi ako napravimo preinake u formuli. Imali smo tu slobodu jer je predavačica bila fleksibilna i sjajna.
- Damir