
Edukacija omogućava sve, daje ti samostalnost da se informirano dalje razvijaš. Ako kreneš bez temelja, to znanje će biti jako disperzirano, kao da kuću gradiš od kata – neizvedivo je. Kad kroz školovanje dobiješ temelj, puno učinkovitije možeš nadograđivati naučene vještine. Za mene nije dolazilo u obzir da krenem s ovim poslom prije edukacije.
Nakon 19 godina rada u banci Natalija Jagunić odlučila je svoj hobi pretvoriti u posao. Prvi korak na njenom putu bila je edukacija, za koju kaže da mora biti dio poslovnog plana svakog slastičara koji se planira upustiti u poduzetništvo. Natalija je s tom namjerom upisala program Profesionalni slastičar, postala Kul IN alumna i uspješno pokrenula vlastiti posao, a sada nam se vraća kao gostujuća predavačica!
SLASTIČARKA PODUZETNICA
Kul IN: Recite nam više o sebi kao slastičarki, kad ste krenuli u ovu karijeru?
- Nakon 19 godina rada u banci, zapitala sam se čime bih se bavila da novci nisu problem – odgovor je bio slastičarstvo! Prvo sam tražila prikladnu edukaciju. Znala sam da je znanje temelj i preduvjet da uopće krenem u pravom smjeru, da nije dovoljno imati „kućno“ znanje.
Tražila sam programe za slastičare blizu Zagreba, ali nije mi bilo zanimljivo dobiti samo papir nego praktično znanje koje ću moći primijeniti u budućem radu. Saznala sam za Kul IN, došla u posjetu i odlučila upisati.
To je bio prvi korak prema ostvarenju želje za profesionalnom samostalnošću. Znala sam da bih svoj hobi uz edukaciju mogla pretvoriti u novi posao. Sad vidim da sam donjela hrabru, ali ispravnu odluku, uživam i radim ono što volim!
Kul IN: Koji ste pristup imali prilikom izlaska na tržište?
- Nakon Kul IN-a sam išla na stažiranje, a ubrzo postala i slastičarka poduzetnica. Kad sam radila poslovni plan, ciljna skupina su mi bili restorani, coffee shopovi i kafići. Danas u ponudi imam torte, monoporcije te slatke stolove, a core business mi je rad s restoranima i coffee shopovima te po naruđbi. Sam pristup poslu se mijenjao kako je proizvodnja rasla. Počela sam raditi po naruđbi za fizičke osobe, ali otvorila mi se suradnja s jednim coffee shopom i nakon toga je sve išlo na preporuku. Ne treba zanemariti preporuku kao marketing strategiju.
Kul IN: Po čemu se razlikujete od ostalih slastičara, po čemu ste posebni?
- U ovaj sam posao krenula iz čiste ljubavi prema slastičarstvu i slijedim svoj stil. Zanimljivo mi je otpočetka želja bila da radim s ugostiteljskim objektima, a ne samo po naruđbi. Prepoznala sam da ima mjesta na tom tržištu.
NATALIJA KAO PREDAVAČ
Kul IN: Zašto je edukacija bitna za osobe koje se žele baviti slastičarstvom?
- Edukacija omogućava sve, daje ti samostalnost da se informirano dalje razvijaš. Ako kreneš bez temelja, to znanje će biti jako disperzirano, kao da kuću gradiš od kata – neizvedivo je. Kad kroz školovanje dobiješ temelj, puno učinkovitije možeš nadograđivati naučene vještine. Za mene nije dolazilo u obzir da krenem s ovim poslom prije edukacije.
Činjenica da ste završili program komunicira i neku ozbiljnost - završila sam međunarodnu gastro školu. To je pogotovo točno ako u posao krećeš samostalno. Edukacija i ulaganje u nju mora biti dio poslovnog plana i važna stavka u poslovnom planu prije pokretanja posla. U suprotnom ćeš brzo stagnirati.
Kul IN: Odnedavno ste postali i Kul IN predavač, što ste sve radili s polaznicima?
- Radili smo moderne verzije svih standardnih torti, tj. već uvriježenih i svima omiljenih torti, npr. Schwartzwald torta, pripremali smo modernu verziju tiramisua - dodali smo zanimljivu teksturu torti s crunchy slojem.
Prošli smo i monoporcije s pistacijom, malinama i musom od tamne i bijele čokolade te macaronse koje smo punili s dvije vrste ganachea, od mliječne čokolade i pistacije. Zanimljiva je bila i voćna torta koju smo radili s mascarpone dacquoise biskvitom, a igrali smo se i s fondantom te francuskim butter creamom.
Sveukupno smo napravili 5 torti i 2 vrste monoporcija i macaronse. Kako smo modernizirali torte? Dobar primjer je Schwartzwald torta. U nju ide obični biskvit, šlag krema i višnje, a mi smo stavili sloj pirea od višanja, radili smo čokoladni joconde biskvit, pa smo inkorporirali namelaka kremu s maraskinom i mousse od tamne čokolade. Sve smo prelili mirror glazeom od kakaa.
Kul IN: Kako su Vam se svidjela predavanja?
- Kad spojiš dvije ljubavi, slastičarstvo i podučavanje, bude fantastično. Baš sam uživala, to je ono što volim raditi. Polaznici su bili super, trude se, ponove kad pogriješe, netko je malo brži, netko je malo sporiji, ali svi daju svoj maksimum. Imam i poruku za njih! Poručila bih im da se ne ljute kada pogriješe nego da grešku vide kao priliku da nauče što treba promijeniti u budućnosti. Greške su sastavni dio učenja i rada.
Kul IN: Kakav pristup imate kao predavač?
- Svaka edukacija mora krenuti od baznih tehnika, a onda ukoliko netko nauči osnove može dalje nadograđivati uz smjernice i igrati se. Smatram da je bitno da ljudi vide da imaš volju pokazati im sve detaljno i naglasiti im što je bitno. Kad vide da predavač pokazuje volju oni će se potruditi da budu jednako u tome.
Važno je imati otvoren pristup i biti svjestan da su to ljudi koji često tek kreću u cijelu priču i sjetiti se da sam i ja jednom bila na njihovom mjestu, imala pitanja i nedoumice oko stvari koje su mi sad sasvim logične u slastičarstvu. Volim biti tu za njihova pitanja, dati maksimum od sebe da im prenesem znanje, da oni mogu nastaviti istraživati i nadograđivati na ovom temelju.
Kul IN: što vam je kao predavaču najvažnije prenjeti polaznicima?
- Važno mi je ohrabriti ih da ne stanu s razvojem nego da prate što se događa, prate chefove, budu svjesni novih tehnike i trendova koji se pojavljuju svaki dan. Moderni slastičar mora biti prisutan i pratiti kako se slastičarstvo razvija.