
Nedavno smo ugostili grupu polaznika kulinarstva iz Estonije i škole Tartu Vocational College preko ERASMUS+ Mobility Programa. Nakon edukacije u Kul IN-u organizirali smo i program stažiranja u partnerstvu s hotelom Le Meridien Lav u Splitu.
Tijekom programa u Kul IN-u polaznici su svakog dana u kuhinji svladavali kulinarske tehnike, termičku obradu i porcioniranje te prezentaciju jela koja su pripremili.
Nakon Kul IN dijela programa, bili su spremni za početak prakse u profesionalnom okruženju.
Zamolili smo polaznike da podijele svoje mišljenje o programu i saznali više o tome zašto su se odlučili školovati u Hrvatskoj.
Pročitajte što su nam rekli!
POSTATI BOLJI KUHAR KROZ NOVA ISKUSTVA
KALMER: Ukratko, želio sam postati bolji kuhar, a školovanje u inozemstvu daje priliku da upoznaš različite kulinarske tehnike i bolje razumiješ druge kulture. U Kul IN-u smo obrađivali različite teme kako bismo se pripremili za stažiranje, ali najdraže mi je bilo naučiti pripremati rižoto na pravi način. Stažiranje je uvijek intenzivno i veselim se novim receptima i zabavnim kolegama iz cijelog svijeta.
NOVA KUHINJA I NOVA JELA ZA PODIJELITI S VOLJENIMA
ANU: Prijavila sam se za ovu mogućnost školovanja u inozemstvu jer sam se željela dokazati i poraditi na svojim nesigurnostima i strahovima. Moj cilj je bio promijeniti okruženje, iskusiti drugačiju kuhinju i upoznati nove ljude. Jedva čekam naučiti još više novih jela i ponijeti ih sa sobom kući i pripremati za obitelj i ostale najdraži. Najviše mi se svidjelo sam kad smo učili pripremati janjeće kotlete. U Estoniji je janjetina rijetka i više se smatra delikatesom.
ZAČINITI LJETO PROGRAMOM STAŽIRANJA
MARLEEN: Svidjelo mi se što sam naučila pripremati janjetinu, patku, ratatouille i rižoto. Lekcija pariranja vina također je bila nešto novo za mene. Više puta sam stažirala u Estoniji, pa sam sad odlučila začiniti stvari i doći na školovanje u Hrvatsku. Znala sam da će to proširiti moj svjetonazor. Stekla sam nova kulinarska znanja i vježbala engleski. Bilo je vrlo zanimljivo vidjeti kako se isto jelo može pripremiti na različite načine ovisno o tome gdje se u svijetu nalazite. Veselim se što će staž biti pun novih vještina i tehnika, zanimljivih ljudi i super pogleda na more!
INSPIRACIJA ZA ISPROBAVANJE NOVIH TEHNIKA
SYLVIA: Učenje o novoj kulinarskoj kulturi daje vam drugačiji pogled na kulinarski svijet i nadahnjuje vas da isprobavate nove stvari. Bila sam uzbuđena što radim sa sastojcima koji nisu tako uobičajeni u Estoniji, tako da su mi predavanja iz pariranja vina i hrane i lekcije o plodovima mora bili najdraži, a iznenadila me jednostavnost kojom se jelima dodaju okusi u Hrvatskoj. Jedva čekam naučiti još više novih načina pripreme hrane, te dodatno izvježbati ono što sam naučila u Kul IN-u.